Με μία νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, οι ασθενείς που λαμβάνουν εξιτήριο από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εκτός των παιδιατρικών και ογκολογικών, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να αξιολογούν τις υπηρεσίες που έλαβαν μέσω μιας γρήγορης online διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, εντός επτά ημερών από την έξοδο, οι πολίτες λαμβάνουν SMS με ηλεκτρονικό σύνδεσμο που οδηγεί σε ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο. Η συμπλήρωση διαρκεί λιγότερο από τρία λεπτά και η διαδικασία δίνει στους ασθενείς την ευκαιρία να καταγράψουν την εμπειρία τους από την παραμονή τους στο νοσοκομείο.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, «Δίνουμε φωνή στους χρήστες, μαθαίνουμε όσα βίωσαν στο νοσοκομείο από το αν υπήρχε χαρτί τουαλέτας ή σεντόνια έως τον χρόνο εξυπηρέτησης από το προσωπικό». Σε αυτό το πλαίσιο, καλούνται όλοι οι ασθενείς να συμμετάσχουν στη νέα αυτή διαδικασία, που στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας τόσο σε επίπεδο νοσοκομείων όσο και επιμέρους κλινικών.
Τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών προστατεύονται πλήρως μέσω διασταύρωσης στοιχείων, όπως ο ΑΜΚΑ, διασφαλίζοντας ότι μόνο όσοι νοσηλεύτηκαν πραγματικά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αξιολόγησης.
Ποια στοιχεία περιλαμβάνει η αξιολόγηση ασθενών;
Το νέο ερωτηματολόγιο εστιάζει σε καθοριστικές παραμέτρους της εμπειρίας του ασθενούς, οι οποίες αξιολογούνται με σαφή κριτήρια:
- Προσβασιμότητα στις υπηρεσίες
- Οργάνωση και συντονισμός της φροντίδας
- Ποιότητα φροντίδας και αλληλεπίδραση με το προσωπικό (επικοινωνία, ευγένεια, εμπιστοσύνη)
- Υποστήριξη και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
- Καθαριότητα, υγιεινή και σίτιση
- Υποστήριξη και ενημέρωση κατά την έξοδο
- Ενημέρωση σχετικά με τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας (ΓΠΔΛΥΥ) και η αποτελεσματικότητα εξυπηρέτησης
- Συνολική αξιολόγηση παρεχόμενης φροντίδας
Η τελική βαθμολογία της ικανοποίησης δίνεται σε κλίμακα από το 1 έως το 5, επιτρέποντας μια σφαιρική επισκόπηση του επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρεται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα και κλινική.
Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «Με αυτό τον τρόπο θα βγάζουμε σκορ για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε κλινική και τα στοιχεία αυτά θα δημοσιοποιούνται για να γινόμαστε καλύτεροι. Ο ασθενής θα έχει φωνή». Η διαφάνεια στη δημοσιοποίηση των δεδομένων αναμένεται να λειτουργήσει ως μοχλός βελτίωσης και λογοδοσίας για όλο το σύστημα υγείας.
Η συγκεκριμένη εφαρμογή, που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα καλύψει αρχικά το σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων και στη συνέχεια προβλέπεται η επέκτασή της και σε άλλους τομείς του τομέα Υγείας.
Το έργο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του Υπουργείου Υγείας για συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα πολίτη και ασθενή.