ΓΔ: 2013.59 -0.50% Τζίρος: 201.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
kyklades tyria
φώτο: AΠΕ - ΜΠΕ

Προσπάθεια να ενταχθεί η Κυκλαδίτικη Τυροκομία σε κατάλογο της UNESCO

Προετοιμάζεται φάκελος υποψηφιότητας για την εγγραφή της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Προετοιμάζεται φάκελος υποψηφιότητας για την εγγραφή της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχουν προγραμματίσει συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων σχετικά με την Προετοιμασία του Φακέλου Υποψηφιότητας για την εγγραφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003) της «Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων» για την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, στις 18.00.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «το τυρί και οι τυροκομικές παραδόσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας καθώς αποτέλεσαν, από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια, μέρος της διατροφής των ανθρώπων που κατοίκησαν στον ελληνικό χώρο. Το τυρί είναι προϊόν μιας σύνθετης αλληλεπίδρασης φυσικών και βιολογικών διεργασιών, περιβάλλοντος και, βέβαια, του ανθρώπου, ο οποίος από την εποχή που ανακάλυψε τη δυνατότητα αξιοποίησης του γάλακτος για την παραγωγή τυριού έχει συσσωρεύσει γνώσεις και ιδιαίτερες τεχνικές που προσδίδουν στα τυριά τη συναρπαστική ποικιλία που τα χαρακτηρίζει.

Όλες αυτές οι συνθήκες καθιστούν την τυροκομία και τα προϊόντα της σύνθετα δημιουργήματα ανθρώπου και φύσης, χώρου και χρόνου, κοινωνίας και πολιτισμού.

Ένα από τα προπύργια της παραδοσιακής τυροκομίας του ελληνικού χώρου είναι αναμφισβήτητα οι Κυκλάδες. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι καθένα από τα κυκλαδονήσια έχει να επιδείξει μια ιδιαίτερη τυροκομική ταυτότητα, που διαμορφώθηκε ιστορικά όχι μόνο από τα γεωκλιματικά δεδομένα του κάθε νησιού, το είδος, την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που παράγει, αλλά και από την ιστορική εμπειρία, τις σχέσεις και τις επαφές με τον κόσμο, τις επιρροές που δέχτηκε, τις πηγές που διαμόρφωσαν τη διατροφική του κουλτούρα και τον πολιτισμό του».

Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω η διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργανώνουν την σύσκεψη την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, με θέμα την προετοιμασία του Φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της Παραδοσιακής Τυροκομίας των Κυκλάδων στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO 2003).

Υπενθυμίζεται ότι, στον συγκεκριμένο κατάλογο η Ελλάδα έχει εγγράψει πολλά στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα τη Μεσογειακή Δίαιτα, τη Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία, το Ρεμπέτικο κ.ά. (για περισσότερα μπορείτε να ανατρέξετε στο ιστότοπο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά www.ayla.culture.gr). Κατά τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν από εκπροσώπους της διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχετικά με:

  • τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της 'Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τις δυνατότητες που παρέχει για τη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της ζωντανής κληρονομιάς
  • την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας και την ενεργό συμμετοχή όλων των Κυκλαδιτών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την τυροκομία και το τυρί (τυροκόμοι επαγγελματίες και μη, καταναλωτές και λάτρες του τυριού, εστιάτορες, ξενοδόχοι, αλλά και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων (μουσείων, φεστιβάλ, πολιτιστικών οργανισμών κτλ.),
  • τη διαδικασία εγγραφής του στοιχείου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο, αλλά και για τις δυνατότητες που παρέχει η επιτυχία της προσπάθειας σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της τυροκομικής ταυτότητας των Κυκλάδων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, στις 12.00 συμπληρώνοντας την φόρμα που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραδοσιακό ψωμί αρτοπωλείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Συντεχνία Αρτοποιών ζητά τη στήριξη του ΒΕΑ για τα δημοτικά τέλη

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών-Προαστίων-Περιχώρων απέστειλε επιστολή στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, ζητώντας άμεση παρέμβαση για τις αυξήσεις δημοτικών τελών που φτάνουν έως και 500%.
Υπουργός σε συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Αμετακίνητη η θέση της Ελλάδας για επανένωση των Γλυπτών Παρθενώνα

Η Λίνα Μενδώνη επανέλαβε στη Γενική Συνέλευση της UNESCO στη Σαμαρκάνδη τη σταθερή θέση της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, καλώντας τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το εθνικό αίτημα.
Κτήριο UNESCO πινακίδα
ΔΙΕΘΝΗ

Η 9η Φεβρουαρίου θεσμοθετείται ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας από την UNESCO

Η UNESCO αναμένεται να ανακηρύξει την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στη Γενική Διάσκεψη στη Σαμαρκάνδη. Νέος Γενικός Διευθυντής προβλέπεται ο Δρ El Enany. Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού εξελέγη ο Γ. Κουμουτσάκος.
Ελιές σε λευκό πιάτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ελληνική ελιά "ευδοκιμεί" στις διεθνείς αγορές παρά τους δασμούς Τραμπ

Η ελληνική επιτραπέζια ελιά καταγράφει ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών και υψηλή παραγωγή, ενώ οι δασμοί των ΗΠΑ και η διολίσθηση του δολαρίου προκαλούν ανησυχία στον κλάδο, καθώς η ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά για τους εξαγωγείς ελιάς.