Ένα νέο κεφάλαιο εξωστρέφειας για την ελληνική αγροδιατροφή ανοίγει με τη σύσταση της εξαγωγικής εταιρείας COGREXPO A.E., την οποία ίδρυσε η ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών).
Η COGREXPO, με οργανωμένη παρουσία συνεταιριστικών προϊόντων σε διεθνείς αγορές, φιλοδοξεί να ενισχύσει δυναμικά την ανταγωνιστικότητα και την αναγνωρισιμότητα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ο Πρόεδρος της COGREXPO και Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, σημείωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι πρώτες εμπορικές αποστολές αναμένονται εντός του 2024, εισάγοντας μια νέα εποχή στη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα».
Η εταιρεία έχει ήδη σταθεροποιήσει τη δομή της, ενώ η παρουσία της σε κορυφαίες διεθνείς εκθέσεις - όπως σε Ντουμπάι, Βερολίνο, Παρίσι, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Κορέα, Ιαπωνία και προσεχώς στη Νέα Υόρκη - ενισχύει τη δικτύωσή της και τη δημιουργία εμπορικών διαύλων σε αγορές-κλειδιά.
Διεύρυνση συνεργασιών και τοπική εκπροσώπηση
Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης, «στόχος αυτή την περίοδο είναι η χαρτογράφηση και επιλογή συνεργατών σε αγορές-στόχους, ώστε κάθε χώρα να διαθέτει τοπικό αντιπρόσωπο για την προώθηση του λεγόμενου ‘καλαθιού προϊόντων’ της COGREXPO».
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κορυφαία ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα όπως ελαιόλαδο, ελιές, φέτα, γραβιέρα Κρήτης, φρούτα (πυρηνόκαρπα, μήλα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια), κρασιά, αποστάγματα, κομπόστες και σταφίδα. Η ποιότητα και η αυθεντικότητα της εγχώριας παραγωγής αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα που επιτρέπουν τη διείσδυση σε απαιτητικά δίκτυα διανομής.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος: «Δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Διαθέτουμε εμπειρία και υποδομές. Αυτή τη φορά κινητοποιούμαστε συνεταιριστικά και επιχειρηματικά για να κατακτήσουμε νέες αγορές, όπου στο παρελθόν η παρουσία μας ήταν περιορισμένη».
Ακτινίδιο: Στρατηγικό προϊόν με υψηλές προοπτικές
Ειδική προτεραιότητα αποδίδεται στο ακτινίδιο, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η υψηλή ποιότητα και ο εξαγωγικός δυναμισμός, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, διαφοροποιούν το ελληνικό ακτινίδιο από τους ανταγωνιστές. Όπως αναφέρει ο κ. Γιαννακάκης, «η εγχώρια παραγωγή μπορεί να ανταγωνιστεί το ιταλικό και το νεοζηλανδικό ακτινίδιο, τα οποία καλύπτουν άλλες περιόδους της αγοράς».
Το επιχειρηματικό πλάνο στοχεύει σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, Κορέα, Ιαπωνία, Ινδία και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με ιδιαίτερη προσοχή σε εμπορικούς φραγμούς και δασμούς. Η εμπειρία από την προηγούμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ αντιμετωπίζεται ως γνώση διαχείρισης των μελλοντικών προκλήσεων.
Όπως υπογραμμίζεται, το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ενώ για τη φέτα και τα ακτινίδια καταβάλλονται προσπάθειες εξαίρεσής τους από δασμολογικές επιβαρύνσεις, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
Επένδυση σε branding, εταιρική ταυτότητα και τυποποίηση
Η COGREXPO έχει σχεδιάσει νέα εμπορικά σήματα και ετικέτες, ενισχύοντας την ενιαία εταιρική ταυτότητα των εξαγόμενων προϊόντων. Όπου υπάρχουν ήδη αναγνωρισμένα brands, προβλέπεται η διατήρησή τους, με ένταξη κάτω από την «ομπρέλα» της COGREXPO.
Κεντρική στρατηγική είναι η ενίσχυση της συνεταιριστικής ταυτότητας κάθε προϊόντος, με ιδιαίτερη ανάδειξη της ελληνικής προέλευσης, της ποιότητας και της ευθύνης στην τυποποίηση. Οι πρώτες διακινήσεις αφορούν κομπόστες φρούτων και ελαιόλαδο, ενώ τα ακτινίδια αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Εξαιρετική σημασία δίνεται στη τυποποίηση του κρητικού ελαιολάδου, με στόχο να μετασχηματιστεί η εξαγωγική βάση από απλή διάθεση χύμα προϊόντων σε ποιοτικό branding που προσφέρει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στον παραγωγό.
Συνεργασίες και ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης
Η COGREXPO παραμένει «ανοικτή» σε συνεργασίες, τόσο με συνεταιρισμούς-μέλη της ΕΘΕΑΣ όσο και με ανεξάρτητες οργανώσεις, επιδιώκοντας την επέκταση των εμπορικών και στρατηγικών της συμμαχιών.
Επιπλέον, επενδύει σε ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης, με δύο νέα projects για το κρασί να τελούν υπό έγκριση καθώς και υποβληθείσες προτάσεις για ακτινίδια, ελαιόλαδο, ελιές και μεταποιημένα τρόφιμα. Η έγκριση αυτών των πρωτοβουλιών αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δρομολογείται το άνοιγμα της αγοράς του Βιετνάμ για το ελληνικό ακτινίδιο. Τον Οκτώβριο, θα ακολουθήσει επίσκεψη βιετναμέζων γεωπόνων για να επιθεωρήσουν παραγωγικές εγκαταστάσεις και να ολοκληρωθούν τα φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα.