ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:33
DESFA, Maria Rita Galli
Φωτο: ΔΕΣΦΑ

H2DRIA: Σε τροχιά υλοποίησης ο ελληνικός αγωγός υδρογόνου από τον ΔΕΣΦΑ

Το έργο H2DRIA αποτελεί τον ελληνικό βραχίονα του διαδρόμου South East Europe Hydrogen Corridor εντάσσοντας τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη της επόμενης μέρας, με έμφαση στη μεταφορά καθαρής ενέργειας.

Ένα ακόμη κρίσιμο βήμα προς την υλοποίηση του ελληνικού σκέλους του ευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφοράς υδρογόνου πραγματοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την εκπόνηση των βασικών τεχνικών μελετών του έργου H2DRIA.

Πρόκειται για τον ελληνικό βραχίονα του διαδρόμου South East Europe Hydrogen Corridor, ο οποίος θα συνδέει την Ελλάδα με την Κεντρική Ευρώπη, εντάσσοντας τη χώρα στον ενεργειακό χάρτη της επόμενης μέρας, με έμφαση στη μεταφορά καθαρής ενέργειας. Το έργο ξεκινά από την περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στην Κορινθία και εκτείνεται έως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ η διάρκεια των μελετών ορίζεται στους εννέα μήνες. Στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι η ανάπτυξη ενός εκτεταμένου δικτύου υποδομών – υφιστάμενων και νέων – ικανών να υποστηρίξουν τη μεταφορά υδρογόνου από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη, με επίκεντρο την αγορά της Γερμανίας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει βασικό κόμβο κατανάλωσης.

Το έργο H2DRIA εντάσσεται στη στρατηγική της χώρας για ενεργό ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή αρχιτεκτονική, επιτρέποντας τη σύνδεση παραγωγικών μονάδων καθαρού υδρογόνου με σημεία κατανάλωσης στη Νότια, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία.

Παρά τη στρατηγική σημασία του εγχειρήματος, το έργο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ωρίμανσης, με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης να εκτείνεται σε βάθος ετών και τις προσδοκίες να παραμένουν μετριοπαθείς.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΔΕΣΦΑ έχει θέσει τη βάση για τη μετάβαση στην εποχή του υδρογόνου, κατασκευάζοντας όλους τους νέους αγωγούς φυσικού αερίου με τεχνικές προδιαγραφές «Hydrogen Ready», που επιτρέπουν τη μεταφορά υδρογόνου σε ποσοστό έως και 100%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υπό ανάπτυξη αγωγός προς τη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2025.

Αντίστοιχα, και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας σχεδιάζεται με πρόβλεψη συμβατότητας με την οικονομία του υδρογόνου, ενισχύοντας περαιτέρω τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στον τομέα των εναλλακτικών ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παίρνει κεφάλι το LNG: Ρεκόρ εισαγωγών από ΗΠΑ που σχεδόν διπλασιάστηκαν

Η εισαγωγή LNG στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 64% στο α’ εξάμηνο 2025, με τη Ρεβυθούσα να δέχεται 27 φορτία που ήταν τα υπερδιπλάσια από την περσινή χρονιά και τις ΗΠΑ να παραμένουν ο κύριος προμηθευτής.
Hydrogen forum- Hydrogen & Green Gases
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ενεργειακές λύσεις από το υδρογόνο και πώς μπορεί να κερδίσει έδαφος

«Κλειδί» στην οικονομία του υδρογόνου είναι η μελλοντική του τιμή σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Ως το 2040 η τιμή του θα έχει γίνει ανταγωνιστική. Κρίσιμο σημείο, η απαλλαγή του υδρογόνου από τις χρεώσεις του δικτύου μεταφοράς.
Ομιλητής στο Delphi Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Τσάφος: Στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ενεργειακής μετάβασης η Ελλάδα

Ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Τσάφος περιέγραψε τη στρατηγική της Ελλάδας για ΑΠΕ, υδρογόνο και πράσινα αέρια, υπογραμμίζοντας τις επενδυτικές επιλογές και τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης.
Hydrogen-Hydrogono-Agogos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Μπαίνουν κανόνες για την παραγωγή βιομεθανίου και υδρογόνου

Με νομοσχέδιο που έδωσε σε διαβούλευση το ΥΠΕΝ εισάγεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ενίσχυση της συμμετοχής βιομεθανίου και υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Vertical Corridor - Κάθετος Διάδρομος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτη ψυχρολουσία για το έργο του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

Παράλληλα με τα πανηγυρικά εγκαίνια του έργου στη Βουλγαρία, ήλθε η αποτυχία της πρώτης δημοπρασίας για ημερήσιες ποσότητες 31 GWh να αναδείξει τα αδύναμα σημεία του σχεδιασμού. Τι λένε traders και ειδικοί.