ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
depa-emporias
Φώτο: ΔΕΠΑ Εμπορίας

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πρωτοβουλίες για βιώσιμη ενέργεια και ενεργειακή ασφάλεια

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετασχηματίζεται σε ηγέτη της πράσινης ενέργειας, με έργα ΑΠΕ, βιομεθανίου και υδρογόνου, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιωσιμότητα.

Μέσα σε ένα σύνθετο και ρευστό διεθνές περιβάλλον, όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις επαναπροσδιορίζουν τις ενεργειακές ισορροπίες, η ανάγκη για ενεργειακή αυτάρκεια και βιωσιμότητα καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ. Η Ευρώπη επιταχύνει τη στροφή της προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, επενδύοντας σε στρατηγικές υποδομές και πράσινες τεχνολογίες. 

Σε αυτό το περιβάλλον, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετασχηματίζεται από έναν παραδοσιακό προμηθευτή φυσικού αερίου σε έναν σύγχρονο ενεργειακό όμιλο με καταλυτικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση. Μέσα από στοχευμένες επενδύσεις, στρατηγικές συνεργασίες και εξωστρεφή δράση, συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού, καθώς και την προώθηση βιώσιμων λύσεων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Πρόσω Ολοταχώς για Καθαρή Ενέργεια

Η στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας για την πράσινη ανάπτυξη περιλαμβάνει σημαντικά έργα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που χτίζουν τις βάσεις για ένα καθαρότερο, ασφαλέστερο και πιο ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον.

  • Φωτοβολταϊκά Πάρκα άνω των 700 MW: Η εταιρεία αναπτύσσει ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο έργων ηλιακής ενέργειας με στόχο να ξεπεράσει σύντομα το 1 GW. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην περιοχή της Κοζάνης, όπου ξεκινά η κατασκευή μεγάλης κλίμακας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, μια επένδυση που ξεπερνά τα 230 εκατ. ευρώ. 
  • Παραγωγή Βιομεθανίου: Μέσω της συνεργασίας με τη Φάρμα Χήτας, υλοποιεί πιλοτικό έργο αναβάθμισης βιοαερίου σε βιομεθάνιο, με ετήσια δυναμικότητα 10 GWh και δυνατότητες επέκτασης. Το βιομεθάνιο θα συμπιέζεται και αποθηκεύεται ώστε να μεταφερθεί ως συμπιεσμένο βιομεθάνιο (bio-CNG) στα πρατήρια FISIKON για την χρήση του ως καύσιμο οχημάτων, προωθώντας τα καύσιμα μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα στις μεταφορές, ή σε απομακρυσμένους από το δίκτυο καταναλωτές ή σε απομακρυσμένα δίκτυα φ.α. για αποσυμπίεση και έγχυση.  Παράλληλα εξετάζει συνεργασίες για έργα βιομεθανίου μεγαλύτερης κλίμακας. 
  • Πράσινο Υδρογόνο: Μέσω του έργου GREENH2ORN, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναπτύσσει τον πρώτο σταθμό επιτόπιας παραγωγής και ανεφοδιασμού πράσινου υδρογόνου στην Κοζάνη, ενισχύοντας τη βιώσιμη κινητικότητα και ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση υδρογόνου σε ευρύτερες εφαρμογές.

Ενίσχυση της Διεθνούς Ενεργειακής Διασυνδεσιμότητας

Η πράσινη μετάβαση δεν είναι αποκομμένη από την ενεργειακή ασφάλεια. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει ενεργά σε έργα στρατηγικής σημασίας στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη:

  • Με την ανάπτυξη δύο υπερσύγχρονων θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Αλεξανδρούπολη (ισχύος 840 MW) και Αλβανία (ισχύος 174 MW), εισέρχεται στην ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο, ενισχύοντας την ενεργειακή θωράκιση της χώρας και της ευρύτερης περιοχής .
  • Συμμετέχει στον IGB (Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας), κρίσιμη υποδομή για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων εφοδιασμού.
  • Συμμετέχει στην εταιρεία διαχείρισης της Πλωτής Μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) Αλεξανδρούπολης, που εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και πύλης LNG για τη ΝΑ Ευρώπη, προσφέροντας μια εναλλακτική οδό προμήθειας φυσικού αερίου και μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από παραδοσιακούς προμηθευτές.

Ταυτόχρονα, ενισχύει την παρουσία της σε χονδρεμπορικές αγορές ενέργειας σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, χτίζοντας το προφίλ ενός τεχνολογικά εξελιγμένου ομίλου που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.
Μέλλον με Σταθερότητα και Καινοτομία

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετατρέπεται σε ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο που συνδυάζει την χονδρεμπορία φυσικού αερίου καθώς και τη λιανική εμπορία φυσικού αερίου και ρεύματος (μέσω της θυγατρικής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας), την ηλεκτροπαραγωγή, τις ΑΠΕ και την πράσινη καινοτομία, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. 

Παράλληλα, μέσω της συνεχούς επέκτασης των εφαρμογών μικρής κλίμακας υγροποιημένου φυσικού αερίου (small-scale LNG) καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των βιομηχανικών πελατών που βρίσκονται εκτός του κεντρικού δικτύου.

Μέσα από τη στρατηγική της για καθαρή ενέργεια, ενεργειακή διασύνδεση και τεχνολογική υπεροχή, η εταιρεία διαμορφώνει το νέο ενεργειακό μοντέλο της χώρας συμβάλλοντας έμπρακτα στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

PPC Trading- ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ενισχύει την παρουσία της στις αγορές ενέργειας με τη θυγατρική PPC Trading

Η νέα, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, PPC Trading, θα αναλάβει την κεντρική εκτέλεση δραστηριοτήτων χονδρικής εμπορίας ενέργειας και τη βελτιστοποίηση του ενοποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας της ΔΕΗ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έφτασε η ΔΕΠΑ σε.... ματ στην Gazprom και τι σημαίνει για την αγορά

Ανταγωνιστική τιμή προμήθειας φυσικού αερίου ως το τέλος του 2026 και διαγραφή απαιτήσεων της Gazprom ύψους 400 εκατ. ευρώ πέτυχε η ΔΕΠΑ, την ώρα που η Ελλάδα εξακολουθεί να καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών της ρωσικό αέριο.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέρασαν μπροστά οι Ανανεώσιμες τον Μάρτιο στην παραγωγή ηλεκτρισμού

Παρά τη μείωση του αερίου το Μάρτιο, το πρώτο τρίμηνο του 2025 τα ορυκτά καύσιμα έφτασαν τις 8,147 GWh. Αντίστοιχα, παρά τη μηνιαία αύξηση της παραγωγής από αιολικά και φωτοβολταϊκά, η καθαρή ενέργεια περιορίστηκε στις 6,445 GWh.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Από την πρωτοπορία στο φυσικό αέριο, βασικός «παίκτης» στις ΑΠΕ

Η εταιρεία αναδεικνύεται σε έναν ολοκληρωμένο, περιφερειακό, καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, ο οποίος μέσα από επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3,2 δισ. και συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόντρα στην Ευρώπη πηγαίνει η Ελλάδα: Αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, ενισχύεται η χρήση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ενώ το μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 23%. Πώς κατάφερε να απεξαρτηθεί η Πορτογαλία.