Tη συμπλήρωση των 90 ετών του τίμησε ο Δαλάι Λάμα, επιλέγοντας να γιορτάσει «ως ένας απλός βουδιστής μοναχός», όπως δήλωσε ο ίδιος, με μια συγκινητική προσευχή για την παγκόσμια ειρήνη. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, στην Ινδία, όπου ο πνευματικός ηγέτης ζει εξόριστος για περισσότερα από εξήντα χρόνια.
«Είμαι απλώς ένας απλός βουδιστής μοναχός, συνήθως δεν συμμετέχω σε εορτασμούς γενεθλίων», ανέφερε σε δήλωσή του, επισημαίνοντας παράλληλα την επιθυμία του να ζήσει «άλλα 30 ή 40 χρόνια».
Φορώντας τη χαρακτηριστική μπορντό ρόμπα και το κίτρινο μαντήλι του, ο Δαλάι Λάμα υποδέχθηκε χιλιάδες πιστούς με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας, προτού ξεκινήσει η προσευχητική τελετή.
Τοποθέτηση του Δαλάι Λάμα για τη διαδοχή και τις κινέζικες πιέσεις
Οι ψαλμωδίες αντήχησαν από το μοναστήρι του Μεκλαουντγκάνζ, στην περιοχή της Νταραμσάλα, όπου ο Δαλάι Λάμα βρήκε καταφύγιο το 1959, μετά τη διαφυγή του από την κινεζική καταστολή στο Θιβέτ. Εκεί, παρά το κλίμα γιορτής, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο ζήτημα του διαδόχου, ένα θέμα που παραμένει πηγή έντασης μεταξύ Θιβετιανών και κυβέρνησης της Κίνας.
Ο θρησκευτικός ηγέτης ανέφερε πως ο θεσμός του Δαλάι Λάμα «θα συνεχιστεί», προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Πεκίνου, που επιμένει ότι «ο διάδοχός του πρέπει να εγκριθεί από την κεντρική κυβέρνηση» της Κίνας. Από την πλευρά του, ο Δαλάι Λάμα ξεκαθαρίζει ότι ο εκάστοτε διάδοχος «αναγκαστικά θα γεννηθεί στον ελεύθερο κόσμο» και ότι την ευθύνη της ανάδειξης θα έχουν αποκλειστικά τα μέλη του Ιδρύματος Γκαντέν Φοντράνγκ, επισημαίνοντας: «Κανείς άλλος δεν έχει την εξουσία να παρέμβει σ’ αυτό το θέμα».
Η ζωή και το παγκόσμιο κύρος του Δαλάι Λάμα
Γεννημένος στις 6 Ιουλίου 1935, ο Τενζίν Γκιάτσο αναγνωρίστηκε ήδη σε ηλικία δύο ετών, σύμφωνα με τη βουδιστική παράδοση, ως 14ος Δαλάι Λάμα – πνευματικός και πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ. Το 1989 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο η Κίνα εξακολουθεί να τον θεωρεί επικίνδυνο αυτονομιστή. Ο ίδιος, παραμένοντας μακριά από το Θιβέτ μετά την εισβολή των κινεζικών δυνάμεων το 1950, ενσαρκώνει τον διαρκή αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των Θιβετιανών.
Η προσηλωμένη του στάση και το χιούμορ του τον έχουν καθιερώσει ως μια από τις αγαπημένες θρησκευτικές φυσιογνωμίες διεθνώς, ενώ εξακολουθεί να εμπνέει πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας και καταγωγής.
Σε μήνυμά του, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τόνισε: «Με τους 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους της Ινδίας, εκφράζω τις θερμότερες ευχές μας στην Αυτού Αγιότητα για τα 90ά γενέθλιά του», χαρακτηρίζοντάς τον ως «διαχρονικό σύμβολο αγάπης, συμπόνιας, υπομονής και ηθικής πειθαρχίας». Ο κ. Μόντι ευχήθηκε επίσης στον Δαλάι Λάμα «καλή υγεία και μακροζωία».
Το μήνυμα του Δαλάι Λάμα για τον κόσμο
Στο πλαίσιο των εορτασμών, ο Δαλάι Λάμα μίλησε για τη σημασία της πνευματικής ανάπτυξης, δηλώνοντας: «Ενώ είναι σημαντικό να εργαζόμαστε για την υλική ανάπτυξη, είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στην ηρεμία καλλιεργώντας μια καλή καρδιά και δείχνοντας συμπόνια, όχι μόνο προς τους κοντινούς μας ανθρώπους, αλλά προς όλους». Τόνισε: «Με αυτόν τον τρόπο, θα συμβάλετε στο να γίνει ο κόσμος ένα καλύτερο μέρος».
Τα φετινά του γενέθλια επισφράγισαν μια εβδομάδα δυναμικών εορτασμών και επαναπροσδιορισμού του μηνύματος ειρήνης, ενότητας και ανθρωπιάς που πρεσβεύει ο Δαλάι Λάμα.