ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
Φωτογραφία Shutterstock

Νέα αμυντική συμφωνία Γερμανίας – Βρετανίας με ρήτρα αλληλεγγύης

Η Γερμανία και η Βρετανία προχωρούν σε στρατηγική συμφωνία για άμυνα, με κοινή ρήτρα συνδρομής και ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από το ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να υπογράψουν μια ευρείας κλίμακας αμυντική συμφωνία στις 17 Ιουλίου, βασισμένη στην περσινή κοινή δήλωση του τότε καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Η συμφωνία θα προβλέπει ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας, της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ θα περιλαμβάνει και ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση απειλής,  μια πρόβλεψη που προσδίδει στρατηγικό βάθος στη διμερή σχέση.

Ένα από τα βασικά σημεία του συμφώνου θα είναι το αμυντικό σκέλος, το οποίο θα βασίζεται στη συμφωνία του Trinity House. Σύμφωνα με αυτήν, οποιαδήποτε απειλή σε μία από τις δύο χώρες θα θεωρείται και απειλή κατά της άλλης.

 Η προσθήκη αυτής της διάταξης στη συμφωνία ενισχύει τον στρατηγικό ρόλο της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, εφόσον θα διαθέτει ρήτρα αμοιβαίας προστασίας και με τις δύο ευρωπαϊκές πυρηνικές δυνάμεις – Γαλλία και Βρετανία.

Η πολιτική αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της επιδίωξης του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς να ενδυναμώσει την ευρωπαϊκή αποτρεπτική ικανότητα, ανεξάρτητα από τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην ήπειρο.

Παρότι ενισχύει τη διμερή αμυντική συνεργασία, η συμφωνία επιβεβαιώνει ταυτόχρονα τη δέσμευση και των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς το θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας. 

Ωστόσο, η αναφορά στη ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας υποδηλώνει μια εντονότερη ευρωπαϊκή ώθηση για συνεργασία στον τομέα της άμυνας, εν μέσω μιας φάσης σταδιακής απόσυρσης των ΗΠΑ από τη διατλαντική συμμαχία.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης προβλέψεις για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, τη βελτίωση των υποδομών μεταφορών, την ενίσχυση της έρευνας και την προώθηση διασυνοριακών ανταλλαγών, ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για την κυβέρνηση Στάρμερ που πιέζεται πολιτικά να περιορίσει τη μετανάστευση σε όλα τα επίπεδα.

Η κινητικότητα των νέων αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της συμφωνίας.

 Όπως επισημαίνει το Politico, η όποια ρύθμιση στο θέμα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Βρετανία δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια ανεξάρτητη πολιτική κινητικότητας για νέους με κράτη-μέλη. Η Γερμανία συγκαταλέγεται στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της απελευθέρωσης των μετακινήσεων αυτής της πληθυσμιακής ομάδας.

Η συμφωνία είναι προϊόν εντατικών επαφών και συνολικά 18 γύρων διαπραγματεύσεων. 

Το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η νέα συνθήκη θα καλύπτει «όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων» και αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Βερολίνου–Λονδίνου με ισχυρή στρατηγική και αμυντική διάσταση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύραυλος Tomahawk σύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν συντονισμό των πυρηνικών δυνάμεων για την Ευρώπη

Γαλλία και Βρετανία αναπροσαρμόζουν τα αμυντικά τους δόγματα και δηλώνουν έτοιμες να συντονίσουν τα πυρηνικά τους μέσα και να προστατεύσουν την Ευρώπη από ακραίες απειλές.
ΔΙΕΘΝΗ

Στάρμερ: Η Βρετανία έτοιμη να στείλει ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία

Ο Στάρμερ μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες συναντώνται στο Παρίσι για να συζητήσουν την απάντησή τους στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Μόσχα για τέλος του πολέμου.