Ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις όσον αφορά τη δυνατότητα της Τεχεράνης να εμπιστευθεί εκ νέου τις ΗΠΑ ως διαπραγματευτικό εταίρο, στον απόηχο των συνεχών επιθέσεων του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Ο Αραγτσί, σε δηλώσεις του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να χρησιμοποίησε την πρόταση για διαπραγμάτευση ως κάλυψη εν όψει στρατιωτικών επιχειρήσεων εκ μέρους του Ισραήλ.
Σε συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας στη Γενεύη, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τόνισε τη δυσπιστία που επικρατεί στην Τεχεράνη. Ο Αραγτσί ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε πώς μπορούμε να τους εμπιστευθούμε πλέον. Αυτό που έκαναν ήταν, ουσιαστικά, προδοσία στη διπλωματία».
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο Αραγτσί επεσήμανε πως η ευθύνη βαραίνει τον Λευκό Οίκο να επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.
Ακόμα, υπογράμμισε πως η ιρανική κυβέρνηση αρνείται κάθε διάλογο όσο συνεχίζεται η στρατιωτική πίεση από το Ισραήλ.
Η τεχνογνωσία του Ιράν και οι απειλές
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας υπογράμμισε πως οι βομβαρδισμοί πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν οδηγούν σε απώλεια της τεχνογνωσίας που διαθέτει το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Ας υποθέσουμε ότι καταστρέφουν μία εγκατάσταση ή δύο. Μπορούμε να τις ξαναφτιάξουμε, γιατί υπάρχει η τεχνογνωσία, υπάρχει η τεχνολογία», σημείωσε ο Αραγτσί.
Σε περίπτωση εμπλοκής των ΗΠΑ στις επιθέσεις, ο Ιρανός ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η χώρα του διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να ανταποδώσει τα πλήγματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Σε περίπτωση πολέμου, υπάρχουν εκατέρωθεν επιθέσεις. Αυτό είναι απολύτως κατανοητό. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα», επεσήμανε.
Πυρηνικό πρόγραμμα και εθνική υπερηφάνεια
Ο Αραγτσί αναφέρθηκε και στις συνεχείς απειλές του Ισραήλ εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, σχολιάζοντας ότι τυχόν δολοφονική απόπειρα κατά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα αποτελούσε «το μεγαλύτερο έγκλημα που θα μπορούσαν να διαπράξουν».
Eπίσης, όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν τη θέση του Χαμενεΐ αλλά δεν σκοπεύουν να τον στοχοποιήσουν «τουλάχιστον όχι επί του παρόντος», ο Αραγτσί τις χαρακτήρισε ως προσβλητικές:
«Είμαι έκπληκτος που ο πρόεδρος της αποκαλούμενης υπερδύναμης μπορεί να μιλάει καθ’ αυτόν τον τρόπο».
Υποστήριξε δε το κυριαρχικό δικαίωμα του Ιράν να αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, δίνοντας βαρύτητα στην ενεργειακή αυτάρκεια. Ο Αραγτσί διευκρίνισε πως ο εμπλουτισμός ουρανίου αποτελεί «επίτευγμα των επιστημόνων μας» και είναι «ζήτημα εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας», διαμηνύοντας ότι αυτό το δικαίωμα δεν διαπραγματεύεται.
(Με πληροφορίες από NBC)