ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Άγαλμα Θέμιδος δικαιοσύνης
Η Θέμιδα συμβολίζει τη δικαιοσύνη μπροστά από νομικά βιβλία με φόντο το δικαστήριο.

Ισημερινός: Θα ερευνώνται οι περιουσίες δικαστών που απελευθερώνουν κακοποιούς

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ερευνά την προέλευση περιουσιακών στοιχείων δικαστών και εισαγγελέων που αποφασίζουν ή εισηγούνται αποφυλακίσεις διακινητών ναρκωτικών, απαγωγέων ή δολοφόνων.

Οι αρχές του Ισημερινού ενισχύουν τα μέτρα διαφάνειας στο δικαστικό σύστημα, ανακοινώνοντας νέα αυστηρά ελεγκτικά πρωτόκολλα για την προέλευση των περιουσιακών στοιχείων δικαστών και εισαγγελέων.

Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στο κύμα βίας που αποδίδεται κυρίως στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και αφορά όσους λειτουργούς της δικαιοσύνης εμπλέκονται σε αποφάσεις αποφυλάκισης κατηγορούμενων για διακίνηση ναρκωτικών, απαγωγές και ανθρωποκτονίες.

Έλεγχος περιουσιακών στοιχείων και σκληρότερο πλαίσιο για τη Δικαιοσύνη

Όπως ανακοινώθηκε από τη γραμματεία επικοινωνίας του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα, η πρακτική των «επαναλαμβανόμενων συλλήψεων» των ίδιων εγκληματιών, λόγω δυσμενών δικαστικών αποφάσεων, θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά. Το νέο μέτρο προβλέπει ανάλυση του πλούτου και της νομιμότητας των κεφαλαίων όλων των δικαστικών λειτουργών – και του στενού περιβάλλοντός τους – όποτε αυτοί αποφασίζουν υπέρπινα μέτρα όπως εναλλακτικές ποινές αντί φυλάκισης ή «απελευθέρωση» ατόμων που κατηγορούνται για βαριά αδικήματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τζον Ρέιμπεργκ, οι εγκληματικές οικονομίες έχουν καταφέρει να επεκτείνουν την επιρροή τους και σε δικαστικούς κύκλους, διευκολύνοντας καταστάσεις ατιμωρησίας. Σε δημοσιοποιημένο βίντεό του στο X, επεσήμανε ότι τα «πλοκάμια» των εγκληματικών οργανώσεων φτάνουν βαθιά στο νομικό σύστημα της χώρας.

Γεωπολιτική και έξαρση της εγκληματικότητας

Ο Ισημερινός μετατράπηκε σε κεντρικό πεδίο σφοδρών συγκρούσεων για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται τόσο στη γεωγραφική του θέση, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού –δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κοκαΐνης παγκοσμίως– όσο και στη δολαριοποιημένη οικονομία και τα στρατηγικά του λιμάνια στον Ειρηνικό.

Η βίαιη έξαρση αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία: Ο δείκτης ανθρωποκτονιών αυξήθηκε από 6 ανά 100.000 κατοίκους το 2018 σε 38 ανά 100.000 το 2024, ενώ το 2023 καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία της χώρας – 47 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους. Μάλιστα, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2024 σημειώθηκαν 3.084 ανθρωποκτονίες, το μεγαλύτερο αριθμό για αυτήν την περίοδο στα χρονικά του Ισημερινού.

Στο πεδίο της νομοθεσίας, το κοινοβούλιο, με ισχυρή πλέον στήριξη στον πρόεδρο Νομπόα, ενέκρινε πρόσφατα νόμο για την αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων. Μεταξύ άλλων, ο νόμος προβλέπει παράταση της μέγιστης προφυλάκισης για κατηγορούμενους ώστε να αποθαρρυνθεί η αποφυλάκισή τους κατά τις δικαστικές διαδικασίες, καθώς και δυνατότητα προεδρικής χάριτος για μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που καταδικάζονται για ενέργειες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση περίπου είκοσι συμμοριών που διατηρούν δεσμούς με διεθνή καρτέλ, ο πρόεδρος Νομπόα –που επανεξελέγη τον Απρίλιο– κήρυξε από φέτος το 2024 ως έτος ένοπλης εσωτερικής σύγκρουσης. Αυτό του επέτρεψε να αναπτύξει στράτευμα στους δρόμους, ενισχύοντας την κρατική παρουσία και προσπαθώντας να αναχαιτίσει την κλιμάκωση της εγκληματικότητας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ