ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πόλεμος στη Γάζα
Σκηνή καταστροφής από αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, με πυκνό καπνό να καλύπτει την πόλη.

Διαδοχικές εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων κατά του Ισραήλ τη νύχτα

Το Ιράν εκτόξευσε σήμερα το πρωί νέες ομοβροντίες βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ ως απάντηση σε πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε νέα ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ, ανταποδίδοντας τις πρόσφατες μαζικές αεροπορικές επιθέσεις σε στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του στο ιρανικό έδαφος. Το σαρωτικό αυτό κύμα εχθροπραξιών προκαλεί κυριολεκτικά διεθνή ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή.

Πυραυλικές επιθέσεις, ζημιές και ανθρώπινες απώλειες

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήχησαν διαδοχικά οι σειρήνες αεράμυνας σε σημαντικά αστικά κέντρα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι δέχθηκε «δεκάδες» πυραύλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν. Στον απόηχο των επιθέσεων επικράτησε αναστάτωση σε πολλά αστικά προάστια, όπου καταγράφονται σημαντικές φθορές και τραυματισμοί.

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι στόχευσε «στρατιωτικές βάσεις και υποδομές» σε διάφορες τοποθεσίες του Ισραήλ.

Το κύμα των πυραυλικών επιθέσεων και των αεροπορικών βομβαρδισμών, που πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα, άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιράν και ανεπισήμων διεθνών παρατηρητών. Στην άλλη πλευρά, οι ισραηλινές πηγές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 63 τραυματίες.

Στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο επίκεντρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν πάνω από 200 στρατιωτικούς και πυρηνικούς στόχους, με σημαντικές απώλειες για τους ανώτατους αξιωματούχους του Ιράν, περιλαμβανομένων στρατηγών και επιστημόνων πυρηνικής ενέργειας. Παράλληλα, το Ιράν υποστηρίζει πως πολλοί από τους τραυματίες και τους νεκρούς είναι άμαχοι, γεγονός που μεγαλώνει την ένταση και το διεθνές ενδιαφέρον.

Μεταξύ των υποδομών που επλήγησαν, συγκαταλέγονται το κέντρο εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ και ο πυρηνικός σταθμός στο Φορντό. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε την καταστροφή υπέργειων τμημάτων εγκαταστάσεων, χωρίς να καταγραφεί αύξηση της ραδιενέργειας.

Οι ισραηλινές αρχές διευκρίνισαν, επίσης, την πλήρη καταστροφή δύο στρατιωτικών βάσεων στο δυτικό Ιράν.

Το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ στην Τεχεράνη επλήγη, με πλάνα να δείχνουν φλόγες και πυκνό καπνό. Τα ξημερώματα, επαναλήφθηκαν εκρήξεις και αντιαεροπορικές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα, ενώ χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη στάση της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ, θάνατος στην Αμερική».

Η επιχειρησιακή κλιμάκωση αποτυπώνεται και σε διοικητικές και πολιτικές δηλώσεις. Όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο στρατός προχώρησε σε «μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ιστορία», ενώ κάλεσε για εξέγερση εναντίον του «κακοποιού και καταπιεστικού καθεστώτος» του Ιράν. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έκανε λόγο για πολεμική πράξη από το Ισραήλ.

Διεθνής ανησυχία, αγορές και πρακτικά αντίκτυπος

Οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν άμεσα, με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν άνοδο λόγω των αναταραχών και αρκετές αεροπορικές εταιρείες να αναστέλλουν ή να τροποποιούν τα δρομολόγιά τους στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας το γεωπολιτικό ρίσκο που μεταφράζεται σε οικονομικό κόστος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε δραματική έκκληση για παύση της έντασης: «Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ιρανικά πυραυλικά πλήγματα στο Τελ Αβίβ. Φτάνει η κλιμάκωση, ώρα να σταματήσει. Πρέπει να επικρατήσουν η ειρήνη και η διπλωματία».

Σημειώνεται, επίσης, ότι το χρονοδιάγραμμα για τον νέο κύκλο έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο Ομάν, τηρείται πλέον σε καθεστώς αβεβαιότητας, λόγω της εκτεταμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Η περιφερειακή σταθερότητα δοκιμάζεται έντονα, με το ενδεχόμενο ευρύτερου πολέμου να προκαλεί ανησυχία τόσο στις αγορές όσο και στην πολιτική ηγεσία της Δύσης και των γειτονικών χωρών.

Η έκβαση της κρίσης και οι επιπτώσεις της στον ενεργειακό τομέα, το εμπόριο και τις διεθνείς σχέσεις παραμένουν αβέβαιες, ενώ οι εξελίξεις των επόμενων 24ώρων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο από την αγορά όσο και από τη διεθνή διπλωματία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλί Χαμενεΐ Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη δημόσια εμφάνιση του Χαμενεΐ μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εμφανίστηκε δημοσίως σε θρησκευτική τελετή το Σάββατο, στην πρώτη του παρουσία από την εκεχειρία του 12ήμερου πολέμου με το Ισραήλ, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χτύπημα ισραηλινού drone στη Βηρυτό με στόχο πρόσωπο του Ιράν

Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε σήμερα το απόγευμα ένα αυτοκίνητο στη νότια είσοδο της Βηρυτού, μετέδωσε το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ani, ενώ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «εξόντωσε» έναν άνδρα που εργαζόταν για λογαριασμό του Ιράν.
Το Αζαντί Τάουερ Τεχεράνης
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν προς ΟΗΕ: Να αναγνωριστούν οι ευθύνες Ισραήλ και ΗΠΑ για τον πόλεμο

Η Τεχεράνη ζήτησε από τον ΟΗΕ να θεωρήσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ υπεύθυνους για τον 12ήμερο πόλεμο κατά του Ιράν, που έληξε στις 24 Ιουνίου με εκεχειρία, σύμφωνα με επιστολή προς τον γ.γ. του Οργανισμού.