ΓΔ: 1951.31 -0.97% Τζίρος: 17.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:33
Κριστίν Λαγκάρντ
Φωτό: Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ/ΕΚΤ

Λαγκάρντ: H EE να αναπτύξει δική της πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών

Πρόσφατα, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το ψηφιακό ευρώ έως τον Οκτώβριο του 2025.

Έκκληση στην ΕΕ να αναπτύξει μία ανεξάρτητη πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με στόχο να περιορίσει την μεγάλη εξάρτησή της από κολοσσούς εκτός Ευρώπης, όπως Visa και Mastercard, εξασφαλίζοντας την χρηματοοικονομική ανεξαρτησία της.

H πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως «η Visa, η MasterCard, η PayPal και η Alipay ελέγχονται όλες από αμερικανικές ή κινεζικές εταιρείες», υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή προσφορά».

Πρόσφατα, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ σκοπεύει να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για το ψηφιακό ευρώ έως τον Οκτώβριο του 2025.

«Δεν θα πρέπει να εστιάζουμε αποκλειστικά σε ό,τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις που έχουμε εδώ, στο σπίτι μας, και στο πώς μπορούμε να ανακτήσουμε ένα βαθμό ανεξαρτησίας που μας λείπει. Και αυτό ισχύει για την άμυνα, για το εμπόριο, φυσικά για τα οικονομικά, και από την δική μου άποψη, ισχύει και για τον τρόπο που το χρήμα κινείται στην Ευρώπη», σημείωσε.

Και είπε ακόμη ότι: «Εννοώ τις κεφαλαιαγορές, οι οποίες είναι εντελώς διασκορπισμένες σε όλη την Ευρώπη και πρέπει να οργανωθούν καλύτερα, να ενοποιηθούν, να συγκλίνουν και πιθανώς να εποπτεύονται από έναν μόνο φορέα. Αυτό είναι το ένα ζήτημα.

Να επικεντρωθούμε στις δυνάμεις που έχουμε εδώ, στο σπίτι μας, και στο πώς μπορούμε να ανακτήσουμε ένα βαθμό ανεξαρτησίας που μας λείπει. Mία πλήρως ενοποιημένη αγορά κεφαλαίου θα άνοιγε το δρόμο για βαθύτερη δημοσιονομική ενοποίηση με μία εν δυνάμει προστιθέμενη αξία έως και 3 τρισ. ευρώ τον χρόνο.

Το δεύτερο, που θεωρώ πραγματικά σημαντικό για όλους μας, είναι να έχουμε υπό τον έλεγχό μας τις ψηφιακές πληρωμές. Αν το σκεφτείτε, αυτή τη στιγμή, πολλές από τις ψηφιακές μας πληρωμές, είτε μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, είτε μεταξύ χρηστών (P2P), είτε με κάρτα ή κινητό, βασίζονται σε μη ευρωπαϊκή υποδομή. Είτε χρησιμοποιείτε κάρτα είτε κινητό, συνήθως περνάτε από συστήματα όπως η Visa, η MasterCard, η PayPal ή η Alipay.

Από πού προέρχονται όλες αυτές οι εταιρείες; Είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Κίνα. Σίγουρα γίνεται σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές υποδομές.

Έχουμε τα μέσα, τις δυνατότητες να το αλλάξουμε. Σκεφτείτε για μια στιγμή: αν καταργούσαμε τα εσωτερικά εμπόδια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας στην Ευρώπη, ο οικονομικός μας πλούτος θα αυξανόταν σημαντικά. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει δημοσιεύσει μελέτες που το επιβεβαιώνουν· είναι ξεκάθαρο ότι τα εσωτερικά μας εμπόδια, π.χ. στον τομέα των υπηρεσιών, ισοδυναμούν αυτή τη στιγμή με δασμούς 110%», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικές απάτες: Πώς κλέβουν χωρίς να μπουν στον τραπεζικό λογαριασμό

Πώς οι απατεώνες εξαπατούν τους πολίτες χωρίς να χρειαστεί να παραβιάσουν τα συστήματα της τράπεζας. Τα νέα κόλπα για να αποσπούν τα στοιχεία μας και να... «ελαφραίνουν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Στάση αναμονής πλέον από ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση επιτοκίων

Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας ανέφερε στην τηλεόραση του Bloomberg, πως «το καλύτερο είναι να περιμένουμε και να δούμε», σημειώνοντας πως η πορεία της οικονομίας θα κρίνει την περαιτέρω πτώση επιτοκίων.
Mitsotakis_Mytilinaios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης και η άμυνα, το έλλειμμα γίνεται παράνομο και το ΧΑ βγήκε στην Κύπρου

Η γραμμή Μητσοτάκη για την αμυντική βιομηχανία, ο νόμος που κάνει παράνομο το έλλειμμα, το ΧΑ αποδείχτηκε καλύτερο από το Λονδίνο για την Τρ. Κύπρου, η Λαγκάρντ δεν πάει Νταβός, επενδύοντας στην Ευρώπη, και ο CEO με ειδική αποστολή στον όμιλο Fourlis.