ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πύργοι Flame στο Μπακού
Φωτογραφία Shutterstock

Αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καρμπάχ δικάζονται στο Αζερμπαϊτζάν

Ο πιο διαβόητος από τους κατηγορούμενους – ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη Ρωσία πριν γίνει ο νούμερο δύο αξιωματούχος στην αυτονομιστική κυβέρνηση του Καραμπάχ δικάστηκε χωριστά από τα άλλα 15 άτομα.

Ένας πρώην δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης και άλλοι 15 πρώην αξιωματούχοι στην αυτονομιστική περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε το 2023, οδηγήθηκαν χθες ενώπιον δικαστηρίου στο Μπακού σε ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών, ανέφερε το Reuters.

Ο πιο διαβόητος από τους κατηγορούμενους – ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη Ρωσία πριν γίνει ο νούμερο δύο αξιωματούχος στην αυτονομιστική κυβέρνηση του Καραμπάχ από τα τέλη του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023 – δικάστηκε χωριστά από τα άλλα 15 άτομα.

«Για άλλη μια φορά, δηλώνω ότι είμαι εντελώς αθώος, όπως και οι Αρμένιοι συμπατριώτες μου, οι οποίοι κρατούνται επίσης ως πολιτικοί κρατούμενοι, είναι αθώοι και απαιτώ τον άμεσο τερματισμό αυτής της πολιτικά υποκινούμενης υπόθεσης εναντίον μας», ανέφερε ο Βαρντανιάν σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από την οικογένειά του. Αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη για 42 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Αζερμπαϊτζάν, οι κατηγορούμενοι στην άλλη δίκη περιλαμβάνουν τρεις πρώην υψηλόβαθμους αυτονομιστές ηγέτες και άλλους πολίτες και στρατιωτικό προσωπικό που κατηγορούνται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Βαρντανιάν να συγχωνεύσει την υπόθεσή του με εκείνη των υπολοίπων, σύμφωνα με τον γιο του Ντέιβιντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η δίκη θα συνεχιστεί στις 27 Ιανουαρίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Το Reuters αναφέρει ότι δεν της επετράπη η πρόσβαση στις δικαστικές αίθουσες, οι οποίες ήταν ανοιχτές μόνο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν.

Το Μπακού θεωρεί ότι ο Βαρντανιάν και άλλοι πρώην αυτονομιστές αξιωματούχοι είναι οι ηγέτες μιας παράνομης ένοπλης δομής που προσπαθεί να εμποδίσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει εδάφη.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έχουν ουσιαστικά σταματήσει για περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Μπακού σε μια αστραπιαία επίθεση που ώθησε σχεδόν ολόκληρο τον εθνοτικό αρμενικό πληθυσμό των περίπου 100.000 ανθρώπων να καταφύγει στην Αρμενία.

Το Ερεβάν έχει πει ότι ο πόλεμος και η επακόλουθη μαζική έξοδος είναι εθνοκάθαρση. Το Μπακού απορρίπτει αυτή την κατηγορία και δηλώνει ότι οι εθνοτικοί Αρμένιοι είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν, αν και πολλοί από αυτούς λένε ότι δεν θα αισθάνονταν ασφαλείς στο Αζερμπαϊτζάν.

Μετά τη συσσώρευση του πλούτου του στη Ρωσία, ο τραπεζίτης Βαρνατνιάν διορίστηκε υπουργός του κράτους του Καραμπάχ. Τον Σεπτέμβριο του 2023, συνελήφθη από τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν σε συνοριακό σημείο ελέγχου προσπαθώντας να διαφύγει από το Καραμπάχ στην Αρμενία μαζί με άλλους αξιωματούχους.

Στη δήλωσή του, είπε ότι δεν του δόθηκε αρκετός χρόνος για να εξοικειωθεί με το κατηγορητήριο εναντίον του και οι 422 τόμοι αποδεικτικών στοιχείων παρουσιάστηκαν στα αζέρικα, τα οποία δεν μιλάει.

Ο δικηγόρος του Βαρντανιάν δήλωσε ότι η δίκη ήταν εξαιρετικά αδιαφανής και χαρακτήρισε την υπόθεση μια πολιτική δίκη παρωδία.

«Η ουσία των λεγόμενων κατηγοριών δεν έχει τεκμηριωθεί. Δεν έχω ακούσει κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του», δήλωσε ο δικηγόρος του Βαρντανιάν στο Reuters.

Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Ο γενικός εισαγγελέας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι τα δικαιώματα του Βαρντανιάν έγιναν σεβαστά και ότι τον επισκέφθηκε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Την υποστήριξη του στον Νικόλ Πασινιάν εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον πρωθυπουργό της Αρμενίας για τη στήριξη της Γαλλίας στις δημοκρατικές δομές της χώρας και επαίνεσε τις προσπάθειες ειρήνης με Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία.
Σημαίες Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ειρηνευτική συμφωνία υπογράφουν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε πολέμους μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας θύλακας στο Αζερμπαϊτζάν, στον οποίο κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν με την υποστήριξη της Αρμενίας.