Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να διαχειριστούν ένα πιθανό διάδρομο μεταφορών που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον αζέρικο θύλακα Ναχιτσεβάν, διασχίζοντας το έδαφος της Αρμενίας. Την είδηση μετέδωσε το Armenpress, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αμερικανικής εμπλοκής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή.
Ο εν λόγω διάδρομος, μήκους περίπου 32 χιλιομέτρων, προβλέπεται να διαπερνά την επαρχία Σιουνίκ της νότιας Αρμενίας, προσφέροντας άμεση σύνδεση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του Ναχιτσεβάν, ενός θύλακα που συνορεύει με την Τουρκία, βασικό σύμμαχο του Μπακού.
Το Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί τη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στον διάδρομο και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του σε κάθε ενδεχόμενο αποκλειστικού ελέγχου από την αρμενική πλευρά, φοβούμενο πως το Γερεβάν δύναται να ανακαλεί την πρόσβαση κατά βούληση.
Σε ερώτηση που τέθηκε στον Αρμένιο πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώθηκε πως υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το έργο αυτό. Ο Πασινιάν δήλωσε: «Ναι, λάβαμε προτάσεις από τις ΗΠΑ», σύμφωνα με το Armenpress.
Η διαχείριση του διάδρομου μεταφορών αποτελεί ένα από τα βασικά εκκρεμή ζητήματα για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, δύο χώρες με ιστορικό μακροχρόνιων συρράξεων στον Νότιο Καύκασο.
Παρότι τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε προσχέδιο συμφωνίας, παραμένει αβέβαιο το πότε αυτή θα υπογραφεί, δεδομένων των σοβαρών εμποδίων που υφίστανται ακόμα.
Την ύπαρξη της πρότασης των ΗΠΑ είχε επιβεβαιώσει πρόσφατα και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Μπάρακ περιέγραψε την πολυετή διαμάχη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν: «Διαφωνούν για έναν δρόμο 32 χιλιομέτρων, αλλά δεν είναι αστείο. Συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία – ένας δρόμος 32 χιλιομέτρων».
Στη συνέχεια, τόνισε: «Λοιπόν, τι θα συμβεί αν έρθει η Αμερική και πει, εντάξει, θα τον πάρουμε εμείς. Μισθώστε μας τα 32 χιλιόμετρα για εκατό χρόνια και μπορείτε όλοι να τον μοιραστείτε».
Η ενδεχόμενη αμερικανική διαχείριση του διαδρόμου προσδίδει νέο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον στη διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κρατών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη μεταφορικών υποδομών σε μια περιοχή ύψιστης σημασίας για τις διεθνείς μετακινήσεις και την ενέργεια.