Νέο κύμα αναταραχής προκαλεί στις αγορές μετάλλων ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ανακοίνωσε δασμούς 50% στις εισαγωγές χαλκού, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, οδηγώντας σε ιστορική άνοδο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις ΗΠΑ και πτώση της παγκόσμιας τιμής αναφοράς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος στοχεύει στην ενίσχυση της εγχώριας εξόρυξης και τήξης μετάλλων, ενώ έχει ήδη αυξήσει τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, και βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τη ροή πολλών άλλων μετάλλων. Όπως αναφέρει το Bloomberg, από τον Φεβρουάριο όταν και ο Τραμπ ανακοίνωσε πιθανούς δασμούς στον χαλκό, έχει αποσταλλεί ρεκόρ ποσοτήτων στις ΗΠΑ, προσπαθώντας να προλάβουν την εφαρμογή του μέτρου. Ο αυστηρότερος απ’ ό,τι αναμενόταν δασμός του 50% — που μπορεί να τεθεί σε ισχύ εντός εβδομάδων — σηματοδοτεί το επικείμενο τέλος αυτής της πρακτικής.
«Πρόκειται για μια κομβική στιγμή για την αγορά χαλκού το 2025, καθώς η εφαρμογή των δασμών που ήδη είχε προαναγγελθεί αναμένεται να κλείσει απότομα το “παράθυρο” για περαιτέρω σημαντικές αποστολές χαλκού προς τις ΗΠΑ», έγραψαν αναλυτές της Citigroup Inc. σε σημείωμά τους.
Τα συμβόλαια στο Comex σημείωσαν πρωτοφανές premium 25% σε σχέση με τις τιμές του London Metal Exchange — το παγκόσμιο σημείο αναφοράς — μετά τις δηλώσεις του Τραμπ.
Ο χαλκός σημείωσε άνοδο έως και 17% στο Comex την Τρίτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο όλων των εποχών και φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό, προτού υποχωρήσει άνω του 4% κατά τις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης. Στο LME, το μέταλλο υποχώρησε έως και 2,4% στο άνοιγμα της Τετάρτης, ενώ στις 10:34 π.μ. στη Σιγκαπούρη διαπραγματευόταν κατά 0,7% χαμηλότερα στα $9.722 ανά τόνο.
«Η αύξηση των δασμών είναι ένας πτωτικός παράγοντας για τις τιμές του χαλκού στο LME βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Yongcheng Zhao, κύριος αναλυτής της κινεζικής αγοράς χαλκού στην Benchmark Mineral Intelligence. «Αναμένουμε συνεχιζόμενη μεταβλητότητα μέχρι να τεθούν επισήμως σε ισχύ οι δασμοί, με πιθανή έντονη πτώση στη συνέχεια».
Η απόφαση του Τραμπ έρχεται τη στιγμή που η ζήτηση για χαλκό αναμένεται να εκτοξευθεί την επόμενη δεκαετία, καθώς κέντρα δεδομένων, αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες ενέργειας και άλλοι αναζητούν πρώτες ύλες. Η αναδιάρθρωση των συστημάτων ηλεκτροδότησης και μεταφορών για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτεί πολύ περισσότερο χαλκό απ’ ό,τι οι σημερινοί παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν.