ΓΔ: 1948.46 -1.11% Τζίρος: 20.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:33
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη που έχει κατεβάσει στροφές. Φωτο: Shutterstock

Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές μετά το αμερικανικό χτύπημα στο Ιράν

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές μετά τις πρώτες αναταράξεις που προκάλεσαν τα αμερικανικά πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Εξισορροπούν οι τιμές πετρελαίου μετά το πρωινό «άλμα».

Στάση αναμονής διατηρούν οι διεθνείς αγορές μετά τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν καθώς αναμένουν τις επόμενες κινήσεις που θα υπάρξουν, εν μέσω φόβων για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στη Μ. Ανατολή. 

Οι επενδυτές μετά την επίθεση των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά τρομερή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, περιμένουν να δουν αν το Ιράν θα πραγματοποιήσει τις απειλές του για αντίποινα κατά των ΗΠΑ.

Στις 10:25 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,34% στις 534,69 μονάδες και ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης eurostoxx 50 σημειώνει πτώση 0,21% στις 5.223 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί οριακά κατά 0,03% στις 23.322 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 0,39% στις 7.560 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 0,12% στις 8.763 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,28% στις 13.805 μονάδες και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 0,86% στις 38.893 μονάδες.

Οι τιμές του πετρελαίου αν και κατέγραψαν άλμα 4% κατά την έναρξη των συναλλαγών στην Ασία, έχουν εξισορροπήσει και αυτή την ώρα το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο 0,70%, στα 74,46 δολάρια, ενώ είχε φθάσει ως ακόμα και τα 77, ενώ η τιμή του Brent ανεβαίνει κατά 0,82% στα 76,12 δολάρια, ενώ νωρίτερα ξεπέρασε ακόμη και τα 81 δολάρια, φθάνοντας σε υψηλό 6μήνου.

Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει τις πρώτες μετρήσεις των δεικτών μεταποίησης και υπηρεσιών PMI Ιουνίου σε Γαλλία, Γερμανία, Ευρωζώνη και ΗΠΑ. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης αυτή την εβδομάδα την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό προσωπικής κατανάλωσης Μαΐου στις ΗΠΑ, που ανακοινώνεται την Παρασκευή, ενώ την Τετάρτη θα καταθέσει ο πρόεδρος της FED Τ. Πάουελ στη Γερουσία. Σήμερα αναμένονται και στοιχεία για τις πωλήσεις υπαρχουσών κατοικιών Μαΐου στις ΗΠΑ.

Παρά τις αρχικές αναταράξεις, οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με ανάμεικτα πρόσημα, καθώς ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή πτώση 0,01% στις 38.401 μονάδες και ο KOSPI στη Ν. Κορέα υποχώρησε κατά 0,24% στις 3.014 μονάδες. Ωστόσο οι κινεζικοί δείκτες έκλεισαν σε θετικό έδαφος με τον δείκτη Shanghai Shenzhen να κλείνει με κέρδη 0,65% στις 10.048 μονάδες και τον Shanghai Composite να κερδίζει 0,43%. Άνοδος 0,52% και για τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ.

Ο μεταποιητικός τομέας της Ιαπωνίας αυξήθηκε τον Ιούνιο, η πρώτη μηνιαία άνοδος εδώ και 11 μήνες, καθώς η τοπική παραγωγή και η αύξηση των αποθεμάτων συνέβαλαν στην αντιστάθμιση της χαμηλής ζήτησης. Ο τομέας των υπηρεσιών της Ιαπωνίας αυξήθηκε επίσης με ταχύτερο ρυθμό, υποδεικνύοντας ότι η τοπική ζήτηση βελτιώνεται λόγω των υψηλότερων μισθών.

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Τόκιο για τον Ιούνιο, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή και τα οποία θα προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις για τον τοπικό πληθωρισμό. Ο ιαπωνικός πληθωρισμός αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες, κρατώντας τους επενδυτές σε εγρήγορση για περισσότερες πιθανές αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει η ψυχραιμία των αγορών μπροστά στον σκληρό πόλεμο Ισραήλ - Ιράν

Μικρή άνοδος του πετρελαίου στην Ασία, παρά την κλιμάκωση του πολέμου το Σαββατοκύριακο, καθώς δεν επηρεάζεται προς το παρόν η προσφορά. Χωρίς κραδασμούς οι πρώτες κινήσεις των μετοχών.