Σε... άτακτη έξοδο από τις αγορές προχωρούν οι επενδυτές, με «βουτιά» για τις αγορές Ασίας και Ευρώπης, ελεύθερης πτώσης για τα futures της Wall Street, την αγορά πετρελαίου αλλά και τα πολύτιμα μέταλλα, ενώ μεταξύ των κερδισμένων συγκαταλέγεται το ευρώ, αλλά και τα κρατικά ομόλογα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος «πάγωσε» την παγκόσμια οικονομία με την επιβολή δασμών σε όλες τις χώρες της υφηλίου, με το ελάχιστο όριο να είναι 10% και το υψηλότερο να φθάνει σχεδόν στο... 90%, με κάτι παραπάνω από μεγάλο πλήγμα για Κίνα, Ιαπωνία, ΕΕ και πολλές ακόμη περιοχές, ενώ σήμερα τίθεται σε εφαρμογή και οι δασμοί 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.
Οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν ότι η επιβολή δασμών δεν πρόκειται να έχει «καλό τέλος» τόσο για το διεθνές εμπόριο όσο και για την αμερικανική οικονομία, με την J.P. Morgan να υποστηρίζει σε report της ότι «Η ανακοίνωση θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τους μέσους δασμολογικούς συντελεστές των ΗΠΑ σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα. Εάν αυτοί οι δασμοί παραμείνουν, ενδέχεται να επηρεάσουν ουσιαστικά τον πληθωρισμό, καθώς η αμερικανική βιομηχανία δυσκολεύεται να αυξήσει τη δυναμικότητά της και οι εφοδιαστικές αλυσίδες μετακυλίουν το κόστος στους καταναλωτές. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές προηγμένων ημιαγωγών στην Ταϊβάν μπορεί να μην απορροφήσουν το κόστος των δασμών εάν δεν υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Η κλίμακα αυτών των δασμών εγείρει ανησυχίες για κινδύνους στην ανάπτυξη. Οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορεί να μειώσουν τις δαπάνες τους λόγω ακριβότερων εισαγωγών, ενώ οι επιχειρήσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τον συνολικό αντίκτυπο των δασμών και την πιθανή ανταπόδοση από εμπορικούς εταίρους».
«Έξοδος» από τις μετοχές
Με κάτι παραπάνω από αρνητικές διαθέσεις κινούνται οι μετοχές στις ευρωαγορές, με την πτώση να διαχέεται σε όλους τους κλάδους, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται αυτός μετάλλων με πτώση άνω του -3%, ενώ υψηλότερα του -2% εμφανίζει ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Πτώση 1,29% για τον Stoxx 600, με τον DAX να αποδυναμώνεται 1,62%, τον FTSE 100 να υποχωρεί 1,30%, ενώ 1,96% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40. Πιέσεις και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB να έχει απώλειες 1,66% και τον ΙΒΕΧ 35 να έχει απώλειες 0,95%.
«Βουτιά» για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον Dow Jones να υποχωρεί 2,49%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 3,15% και τον Nasdaq να κινείται 3,49% χαμηλότερα.
Σε τροχιά υποχώρησης κινήθηκαν και οι μεγάλες ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί 2,73%, τον Hang Seng να έχει απώλειες 1,88%, τον Shanghai Composite στο -0,24% ενώ 0,29% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nifty 50.
«Βουλιάζουν» πετρέλαιο - πολύτιμα μέταλλα
Το πλέον εντυπωσιακό στις κινήσεις των επενδυτών είναι ότι ούτε καν ο χρυσός δεν φαίνεται να τους πείθει ότι μπορεί να τους προστατέψει, με το πολύτιμο μέταλλο να υποχωρεί 0,59% στα 3.147,66 δολάρια, ενώ «ισοπεδώνεται» ο άργυρος με απώλειες που ξεπερνούν το -3% και διαμόρφωση στα 33,3 δολάρια.
Εκτός της πετρελαϊκής αγοράς οι επενδυτές, με το προθεσμιακό συμβόλαιο του brent να έχει πτώση 2,96% στα 72,74 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό να αποδυναμώνεται 3,10% στα 69,49 δολάρια. Σε τροχιά αποδυνάμωσης και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο για τον Μάιο να υποχωρεί 2,5% στα 40,20 ευρώ.
Κέρδη για ευρώ και κρατικά ομόλογα
Ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ να υπάρξει υποχώρηση του δολαρίου έχει, μέχρι στιγμής, επιτευχθεί, με το ευρώ να ενισχύεται 0,96% έναντι του αμερικανικού νομίσματος στα 1,0966 δολάρια ανά ευρώ, ενώ ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί 1,16% στις 102,27 μονάδες.
Μεγάλη αποκλιμάκωση και για τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης. Στο 2,64% η απόδοση για το γερμανικό 10ετές με πτώση 2,92%, με το γαλλικό 10ετές να έχει απόδοση 3,37%, η οποία αποκλιμακώνεται κατά 1,83%, ενώ πτώση 1,57% εμφανίζει η απόδοση για το ιταλικό 10ετές στο 3,76%.
Πτωτική πορεία και για τις αποδόσεις τόσο του αμερικανικού 10ετούς όσο και του βρετανικού 10ετούς που φθάνουν στο 4,074% και 4,6% αντίστοιχα.