Σταθερά αισιόδοξη για την πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών παραμένει η Goldman Sachs, προχωρώντας και σε αναβάθμιση των τιμών – στόχων για τις Eurobank και Πειραιώς.
Ο αμερικανικός όμιλος δίνει:
- Τιμή – στόχο 2,9 ευρώ για τη Eurobank, από 2,8 ευρώ πριν, με «ουδέτερη» σύσταση.
- Τιμή – στόχο 6 ευρώ για την Πειραιώς, από 5,70 ευρώ πριν και σύσταση «αγορά».
- Τιμή – στόχο 10,7 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, χωρίς καμία μεταβολή και σύσταση «αγορά».
Eurobank: Σταθερές αποδόσεις
Ο αμερικανικός όμιλος προχωρά σε μία μικρή διορθωτική αλλαγή των εκτιμήσεών του. Οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) μεταβάλλονται κατά περίπου 5% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2025-29, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης επαναγορών μετοχών σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης (αναμένεται τουλάχιστον 50% λόγο απόδοσης στους μετόχους με αναλογία 40%/60% υπέρ των επαναγορών/μερισμάτων σε μετρητά). Η αποτίμηση συνεχίζει να βασίζεται στη μεθοδολογία ROTE/COE, προσαρμοσμένη για τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας.

Πειραιώς: Θετικές προοπτικές
Η GS προχώρησε σε ήπιες αλλαγές στις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) την πενταετία 2025-2029, με μείωση 2% το 2025 αλλά αύξηση 4% για το 2026 και το 2027. Οι εκτιμήσεις για το 2028 και το 2029 παραμένουν αμετάβλητες. Η προσαρμογή αυτή αντανακλά υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), τα οποία ωστόσο αντισταθμίζονται εν μέρει από αυξημένο κόστος κινδύνου. Η αποτίμηση συνεχίζει να βασίζεται στη μεθοδολογία ROTE/COE, προσαρμοσμένη για τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας.

Εθνική Τράπεζα: Σταθερό προφίλ
Οι αλλαγές στις εκτιμήσεις για την περίοδο 2025-29 είναι ελάχιστες (περίπου 0%/2%/2%/0%/0%). Οι αλλαγές αυτές δεν θεωρούνται σημαντικές και ως εκ τούτου δεν αλλάζει η αξιολόγηση και η τιμή – στόχος. Η αποτίμησή βασίζεται επίσης στη μέθοδο ROTE/COE προσαρμοσμένη για το κεφάλαιο.

Οι πιθανοί κίνδυνοι
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός όμιλος οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι οι ακόλουθοι:
- ασθενέστερο του αναμενόμενου μακροοικονομικό περιβάλλον,
- αρνητικές ρυθμιστικές αλλαγές,
- ανταγωνιστικές πιέσεις που επηρεάζουν την τιμολόγηση και τον όγκο,
- χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων,
- σημαντική αύξηση της αντίληψης κινδύνου που επηρεάζει το κόστος ιδίων κεφαλαίων και την αποτίμηση, και
- αρνητικές κεφαλαιακές εκπλήξεις.