Απάντηση στις καταγγελίες των δημάρχων Αλίμου και Γλυφάδας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στις πόλεις τους τα έργα που γίνονται στο Ελληνικό έδωσε με ανακοίνωσή της η εταιρεία Lamda Development. Όπως τονίζει «η Εταιρεία εφαρμόζει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων για την πρόληψη και τον περιορισμό τέτοιων φαινομένων από τις κατασκευαστικές εργασίες. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων σκόνης που εκτελούνται καθημερινά τόσο στην περίμετρο του Ακινήτου, όσο και εντός των εργοταξίων επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν συστηματικές υπερβάσεις των ορίων που έχουν τεθεί από τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους».
Μεταξύ άλλων η εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
«Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας, δηλώνουμε τα εξής:
Φαινόμενα σκόνης
Η Εταιρεία εφαρμόζει ένα ευρύ πλέγμα μέτρων για την πρόληψη και τον περιορισμό τέτοιων φαινομένων από τις κατασκευαστικές εργασίες. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων σκόνης που εκτελούνται καθημερινά τόσο στην περίμετρο του Ακινήτου, όσο και εντός των εργοταξίων επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν συστηματικές υπερβάσεις των ορίων που έχουν τεθεί από τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους.
Σχετικά με τα ύψη των αποθέσεων υλικών, στο παρελθόν υπήρξαν πράγματι μεμονωμένες περιπτώσεις υπέρβασης του ορίου των 5 μέτρων, οι οποίες οφείλονταν πρωτίστως σε ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών και αποφυγής επιπλέον δρομολογίων και της εξ αυτών πρόσθετης όχλησης. Σήμερα ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των συνολικά 93 σημείων αποθέσεων βρίσκεται κάτω από αυτό το όριο, ενώ καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια περαιτέρω μείωσης. Από τις όποιες υπερβάσεις, κάποιες είναι της τάξης εκατοστών – δηλαδή απολύτως σημειακές και προσωρινές αποκλίσεις που σχετίζονται κυρίως με τη διαμόρφωση του εδάφους, την εξέλιξη των εργασιών απόθεσης, τις πραγματικές συνθήκες κ.λπ. Οι δε υπόλοιπες αφορούν κυρίως ενεργές αποθέσεις, από τις οποίες αντλούνται υλικά, ως επί το πλείστον μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Επιπροσθέτως, η Εταιρεία έχει επιλέξει οικειοθελώς να εφαρμόζει εκτεταμένα υδροσπορά, παρότι δεν αποτελεί περιβαλλοντική υποχρέωσή της, παρά μόνο σε ένα επιμέρους έργο (The Ellinikon Mall). Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2024 και ξανά τον Απρίλιο του 2025 προχώρησε, με αποκλειστική πρωτοβουλία της, σε υδροσπορά συνολικής έκτασης 230.000 τ.μ. Παρά τις δυσκολίες λόγω φτωχού υποστρώματος και ανομβρίας, στο 60% των επιφανειών υπήρξε επιτυχής βλάστηση, η οποία, αν και επηρεάστηκε επιφανειακά από τις υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να μην γίνεται ορατή, έχει δημιουργήσει στο υπέδαφος ένα ριζικό σύστημα που εξασφαλίζει την διακράτηση των υλικών και κατά συνέπεια τη μη μεταφορά σκόνης.
Επιπλέον, έχουν εγκατασταθεί μόνιμα συστήματα διαβροχής με αρδευτικά becks σε κρίσιμες περιοχές πλησίον κατοικιών, όπως στον Άλιμο και δυτικά των εργοταξιακών γραφείων και παρασκευαστηρίων σκυροδέματος. Σημειώνεται πάντως ότι η εφαρμογή συστημάτων διαβροχής σε ένα έργο, με την έκταση του Ακινήτου και το πλήθος των επιμέρους αναπτύξεων, οφείλει πάντοτε να λαμβάνει υπόψη και τις απαιτήσεις σε νερό που δημιουργούνται και την εξ αυτών ευθύνη της Εταιρείας για την ορθή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη χρήση των υδάτινων πόρων.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την καθαριότητα των οχημάτων, έχουν ήδη εγκατασταθεί δύο αυτόματα συστήματα πλύσης ελαστικών βαρέων οχημάτων στις βασικές εξόδους του Ακινήτου προς τις Λεωφόρους Ποσειδώνος και Βουλιαγμένης, ενώ ένα τρίτο θα έχει εγκατασταθεί, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, σε ακόμη μια έξοδο προς την Λ. Ποσειδώνος. Επιπροσθέτως, η Εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσει την προμήθεια μιας ακόμη πλυστικής μονάδας για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών.
Τέλος, στο Έργο γίνεται χρήση και ειδικού μηχανήματος (σαρώθρου) με εξειδικευμένο χειριστή για την απομάκρυνση των όποιων υπολειμμάτων υλικών προκύπτουν στις οδούς, ενώ σε συνεργασία με την Τροχαία Καλλιθέας και εξειδικευμένες εταιρείες, πραγματοποιείται τακτική πλύση του οδοστρώματος της Λ. Ποσειδώνος (ανά περίπου 15 ημέρες), συμβάλλοντας στην καθαριότητα και την ασφάλεια του οδικού δικτύου.
Φαινόμενα θορύβου
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες σχετικά με την ηχητική όχληση, που ενδέχεται να προκαλείται από τις κατασκευαστικές δραστηριότητες και αντιμετωπίζει το ζήτημα με τη μέγιστη σοβαρότητα και ευαισθησία.
Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζει αυστηρά τις προβλέψεις και τους όρους των εκδοθεισών Τεχνικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΤΕΠΕΜ), για τη χωροθέτηση και λειτουργία σπαστήρων (π.χ. συγκεκριμένη θέση, ελάχιστη απόσταση από το πλησιέστερο όριο του Μητροπολιτικού Πόλου). Ειδικά οι σπαστήρες που λειτουργεί σήμερα η Εταιρεία βρίσκονται σε αποστάσεις άνω των 400 μέτρων από κατοικημένες περιοχές (μακράν δηλαδή των ελάχιστων προβλεπόμενων ορίων), γεγονός το οποίο διασφαλίζει ότι ο παραγόμενος θόρυβος δεν είναι ικανός να προκαλέσει ουσιαστική όχληση.
Παράλληλα, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ, με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς την τοπική κοινωνία, έχει ήδη προχωρήσει στην τοποθέτηση πλήθους ηχοπετασμάτων, σε περιοχές πλησίον κατοικιών και στην παραγγελία πρόσθετων ηχοαπορροφητικών πετασμάτων, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ηχοπροστασίας.
Η απουσία συστηματικών υπερβάσεων των ορίων θορύβου επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των σχετικών μετρήσεων ακόμη και στην περίμετρο του Ακινήτου.
Όσον αφορά στην τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας, η Εταιρεία συμμορφώνεται πλήρως με το ισχύον πλαίσιο, με τη διευκρίνιση ότι αυτό δεν απαγορεύει κάθε εργασία κατά τις ώρες αυτές, αλλά μόνο εκείνες που προκαλούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πραγματοποιούνται ήπιες, μη θορυβώδεις εργασίες, με απόλυτο σεβασμό στην ηρεμία των περιοίκων, ενώ, όπου υπάρχουν ειδικές τεχνικές ανάγκες που επιβάλλουν π.χ. συνεχή εργασία, εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες προς τούτο άδειες και ενημερώσεις των αρμόδιων φορέων.
Φαινόμενα δονήσεων
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ αναγνωρίζει απόλυτα την ευαισθησία του ζητήματος των δονήσεων και κατανοεί τις ανησυχίες των κατοίκων που διαβιούν πλησίον των εργοταξιακών δραστηριοτήτων. Είναι γεγονός ότι ορισμένες εργασίες, όπως η θραύση βράχων ή η συμπύκνωση εδαφών, όταν εκτελούνται κοντά σε κατοικίες, μπορεί να γίνουν αισθητές.
Για τον λόγο αυτό, η Εταιρεία παρακολουθεί συστηματικά τις δονήσεις μέσω εξειδικευμένων μετρήσεων. Μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί υπερβάσεις των θεσμοθετημένων ορίων στην περίμετρο του Ακινήτου. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις σημειακές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατόπιν αιτημάτων κατοίκων, με τοποθέτηση οργάνων μέτρησης εκτός του Ακινήτου, δίπλα ή ακόμη και εντός κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.
Σε κάθε περίπτωση, με απόλυτο σεβασμό προς την καθημερινότητα των περιοίκων, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ φροντίζει επιπροσθέτως ώστε οι εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν δονήσεις, να εκτελούνται διακοπτόμενα και πάντοτε εκτός των ωρών κοινής ησυχίας.
Οχλήσεις λόγω διάχυσης φωτός
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ επισημαίνει ότι εφαρμόζει αυστηρά και πλήρως τα προβλεπόμενα μέτρα περιορισμού της όχλησης, με τη χρήση εργοταξιακού φωτισμού με ελεγχόμενη κατεύθυνση και ένταση, ώστε να αποτρέπεται η διασπορά φωτός προς τον ουρανό και τις γειτονικές περιοχές. Ο φωτισμός τοποθετείται αποκλειστικά με γνώμονα την ασφάλεια των εργαζομένων και ουδέποτε στρέφεται προς κατοικίες. Οι προβολείς, όπου απαιτούνται για λόγους ασφαλείας, τοποθετούνται σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές και με κατεύθυνση προς το εσωτερικό του Ακινήτου.
Στις ελάχιστες περιπτώσεις που ο εργοταξιακός φωτισμός βρίσκεται πλησίον παρακείμενων κατοικιών (όπως στην περιοχή του Αλίμου), η Εταιρεία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση της όχλησης, ενώ σε έκτακτες περιστάσεις, όπως κατά τη διάρκεια νυκτερινών σκυροδετήσεων, χρησιμοποιείται προσωρινός φωτισμός αυστηρά στοχευμένος και περιορισμένος στον απολύτως αναγκαίο χώρο εργασίας.
Φαινόμενα ρύπανσης από πετρελαιοειδή - υποβάθμισης στάθμης υδροφόρου ορίζοντα
Η Εταιρεία επιθυμεί να διαβεβαιώσει ότι συμμορφώνεται πλήρως με τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους και εφαρμόζει αυστηρά όλα τα προβλεπόμενα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας που σχετίζονται με τις εργασίες κατασκευής.
Μάλιστα, είναι η πρώτη που έλαβε πρωτοβουλίες απορρύπανσης, εφαρμόζοντας ένα εκτεταμένο, πρωτοποριακό και τεχνικά προηγμένο σύστημα εξυγίανσης, το οποίο ουδέποτε είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν, παρά την πολυετή χρήση της έκτασης ως αεροδρομίου και στρατιωτικής εγκατάστασης.
Ειδικότερα, ήδη από το 2022, έχει εγκριθεί «Ειδική Μελέτη Εξυγίανσης του Εδάφους και του Υπόγειου Νερού στον Χώρο του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά». Από τότε υλοποιείται συστηματικά έργο απορρύπανσης, βάσει του οποίου μέχρι σήμερα έχουν εξυγιανθεί περισσότεροι από 60.000 τόνοι ρυπασμένων εδαφών (ποσότητα ίση με 14 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων) και περίπου 65.000 m3 υπογείων υδάτων, έχουν αφαιρεθεί 31 υπέργειες και υπόγειες δεξαμενές καυσίμων και υπόγειοι αγωγοί καυσίμων μήκους περίπου 5,5 χιλιομέτρων και έχουν απομακρυνθεί 250 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων (π.χ. υλικά αμιάντου) που βρίσκονταν διάσπαρτα στο Ακίνητο.
Εκ των ανωτέρω είναι πέραν από προφανές ότι η παρουσία πετρελαιοειδών (πιο συγκεκριμένα: αεροπορικών καυσίμων) σε πηγάδια της περιοχής ανάγεται στην παλαιότερη χρήση της έκτασης, ως αεροδρομίου και δεν συνδέεται με καμία δραστηριότητα της Εταιρείας, καθώς δεν αναπτύσσεται οποιαδήποτε τέτοια στο πλαίσιο του Έργου. Αντιθέτως, η Εταιρεία είναι η πρώτη που αναλαμβάνει δράση σχετικά.
Όσον αφορά τη στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα, κατά την εκτίμησή μας η παρατηρούμενη πτώση αποδίδεται στην παρατεταμένη ανομβρία. Οφείλουμε να τονίσουμε πάντως με την ευκαιρία ότι η μοναδική γεώτρηση που λειτουργεί με ένταση στην περιοχή ελέγχεται πλήρως από τον Δήμο Γλυφάδας και χρησιμοποιείται για την άρδευση των εγκαταστάσεων του «Γκολφ Γλυφάδας», το οποίο βρίσκεται εκτός του Ακινήτου.
Φαινόμενα κυκλοφοριακών φόρτων
Η ΕΛΛΗΝΙΚΟ αναγνωρίζει ότι η εκτέλεση ενός έργου τέτοιας κλίμακας και πολυπλοκότητας συνεπάγεται αναπόφευκτα προσωρινές μεταβολές στις κυκλοφοριακές συνήθειες των περιοίκων. Το έργο εκτείνεται σε έκταση εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, με χιλιάδες εργαζόμενους και εκατοντάδες οχήματα να κινούνται καθημερινά εντός και πέριξ του Μητροπολιτικού Πόλου. Παρά τη σύνθετη αυτή πραγματικότητα, η Εταιρεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων να είναι οι ελάχιστες δυνατές.
Για το λόγο αυτό, έχει εκπονηθεί και εφαρμόζεται Πρόγραμμα Ρύθμισης Κυκλοφορίας και Σχέδιο Χωροθέτησης, Οργάνωσης και Υλοποίησης Εργοταξιακών Λειτουργιών, τα οποία περιγράφουν αναλυτικά τις διαδρομές κίνησης των οχημάτων, τις εργοταξιακές πύλες και τις προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, επικαιροποιούνται σε σταθερή βάση, ώστε να εμπλουτίζονται με τα τρέχοντα δεδομένα και υποβάλλονται στη ΔΙΠΑ.
Παράλληλα, η Εταιρεία βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη βελτιστοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη προταθεί και εξετάζεται σειρά πρόσθετων μέτρων για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή, με στόχο την εξισορρόπηση των αναγκών του έργου και της καθημερινότητας των πολιτών.
Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε ότι την ίδια περίοδο διαπιστώνεται η εξέλιξη σημαντικού πλήθους έργων κατασκευής και στις όμορες περιοχές. Μια απλή μακροσκοπική και πρόχειρη εξέταση π.χ. σε βάθος δύο οικοδομικών τετραγώνων από τα όρια του Ακινήτου στις περιοχές του Κάτω Ελληνικού και των Δήμων Αλίμου και Γλυφάδας καταγράφει συνολικά περίπου 80 κατασκευαστικά έργα σε εξέλιξη (με αυξανόμενες μάλιστα τάσεις) με καταλήψεις πεζοδρομίων, εκτεταμένες κινήσεις βαρέων οχημάτων κ.α. Θα μας ενδιέφερε να πληροφορηθούμε τα μέτρα ελάφρυνσης της κυκλοφορίας που έχουν ληφθεί ως προς αυτά και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που οι τρίτοι κατασκευαστές λαμβάνουν σχετικά, προκειμένου να τα συνδυάσουμε με τα δικά μας και να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές κυκλοφοριακές συνθήκες για όλους.
Σε ό,τι αφορά δε απολύτως ειδικά ή σημειακά ζητήματα που συνήθως τίθενται, η Εταιρεία σημειώνει τα εξής:
• Η πρόσβαση στον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου διακόπηκε προσωρινά και σε πλήρη συνεννόηση με την Ιερά Μονή Πετράκη, στην οποία υπάγεται, για λόγους ασφάλειας λόγω της εκτέλεσης έργων σε άμεση γειτνίαση.
• Η πρόσβαση στις παραλίες του Ακινήτου εξακολουθεί να παραμένει ελεύθερη. Προφανώς έχουν περιοριστεί τα σημεία πρόσβασης, καθ’ ότι εκτελούνται έργα στο σύνολο του Παρακτίου Μετώπου και μέγιστη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια όλων. Μέχρι την έναρξη των, εκτιμώμενης διάρκειας περίπου δύο ετών, εργασιών ανάπλασης και στους χώρους αυτούς όμως, όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφθεί τις, εν λόγω, παραλίες.
• Η πύλη επί της Λεωφόρου Καραμανλή υπάρχει από την εποχή του Αεροδρομίου (είναι η πρώην πύλη VIP), είναι αδειοδοτημένη και χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως για την έξοδο πυροσβεστικών ή ασθενοφόρων οχημάτων. Για τον λόγο αυτό καλούμε με την ευκαιρία της παρούσας τον Δήμο Γλυφάδας να απομακρύνει τις νερομπαριέρες, που αυθαίρετα τοποθέτησε πρόσφατα, καθώς παρεμποδίζουν τη χρήση της και θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση σχεδίων ασφαλείας.
• Η κατάληψη της βοηθητικής οδού της Λεωφόρου Ποσειδώνος έχει εγκριθεί από τον αρμόδιο Δήμο (Ελληνικού-Αργυρούπολης). Τονίζεται ωστόσο ότι η αποδέσμευσή της συνδέεται άμεσα με την επόμενη φάση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών, η οποία αυθαιρέτως δεν εγκρίθηκε, από τον Δήμο Γλυφάδας, παρά την υποβολή της σχετικής τεκμηρίωσης.
• Παρομοίως, η κυκλοφορία στην Λ. Καραμανλή γίνεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις σχετικές εγκρίσεις και άδειες, έχοντας μάλιστα ικανοποιήσει και παλαιότερες σχετικές προτάσεις του Δήμου Γλυφάδας.
• Η αναφερόμενη στάθμευση εργαζομένων στον παράδρομο της Λεωφόρου Ποσειδώνος αφορά δημόσιους δρόμους εκτός του Ακινήτου, στους οποίους η Εταιρεία δεν έχει αρμοδιότητα ή έστω δυνατότητα ελέγχου.
• Τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελούν τον κύριο τρόπο προσέλευσης των απασχολούμενων στο Έργο. Επιπροσθέτως, η Εταιρεία, στην προσπάθειά της να ελαχιστοποιήσει την επιβάρυνση των περιοίκων και να διασφαλίσει την ομαλή συνύπαρξη του Έργου με την τοπική κοινωνία, έχει μεριμνήσει και για χώρους στάθμευσης στα περισσότερα εργοτάξια, παρ’ ότι αυτό δεν συνηθίζεται στα κατασκευαστικά έργα, ενώ σε συγκεκριμένα επιμέρους έργα γίνεται χρήση και εταιρικών λεωφορείων.
• Σε κάθε περίπτωση, και για αυτό το ζήτημα οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι σε περιοχές που αναφέρονται αυτήν τη στιγμή εκτελούνται δεκάδες άλλα έργα, που πιθανολογούμε ότι αποτελούν την κύρια πηγή του συγκεκριμένου προβλήματος.
Ζητήματα επικοινωνίας και διαβούλευσης
Η επικοινωνία με τους γείτονές μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εταιρείας. Για το λόγο αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις στα δημοτικά συμβούλια, δημιουργήθηκε ειδική ενότητα για ενημέρωση, σχόλια, παράπονα στην ιστοσελίδα του Έργου, καθώς και διανομή φυλλαδίων. Επειδή ωστόσο συζητείται ότι δήθεν ακυρώθηκαν οι ενημερωτικές συναντήσεις με τους κατοίκους των Δήμων, διευκρινίζουμε ότι αυτές απλώς αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών των ημερών κατά τις οποίες είχαν προγραμματιστεί αρχικά, οι οποίες δεν θα επέτρεπαν την εύκολη και ευρεία προσέλευση του κοινού.
Επιπροσθέτως, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε μια σειρά ευρύτερων παρεμβάσεων με θετικό αντίκτυπο για τους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, με στόχο τη μεταμόρφωση εγκαταλελειμμένων δημόσιων χώρων σε σημεία πρασίνου και αναψυχής και την ενίσχυση του αστικού περιβάλλοντος. Συνοπτικά, σε συνεννόηση με τους Δήμους αυτούς:
• Αναβαθμίζουμε δύο πάρκα στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης (στην οδό Μαργαρίτας και στην πλατεία Ρήγα Φεραίου) και ακόμη δύο στον Δήμο Αλίμου (στο ύψος της οδού Γερουλάνου).
• Στηρίζουμε τις σχολικές και προσχολικές υποδομές της περιοχής, προσφέροντας κλιματιστικά για βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία όλων των βαθμίδων.
• Χαρτογραφούμε συνολικά 40 σημεία που είναι προσβάσιμα σε άτομα με οπτική ή κινητική αναπηρία προκειμένου να αποτυπωθούν σε ειδική εφαρμογή (Accessibility app) για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.
• Υλοποιούμε, την πρωτοβουλία «Χρόνος Μαζί», ένα πρόγραμμα συντροφιάς για την τρίτη ηλικία (σε συνεργασία με τον οργανισμό emfasis foundation).
• Οργανώνουμε θεατρικά εργαστήρια για την τρίτη ηλικία σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο (εκτιμώμενος αριθμός ωφελούμενων ανά Δήμο: 150-200 άτομα).
• Υλοποιούμε, ήδη από το 2024, δύο ειδικά προγράμματα ενημέρωσης στα σχολεία: α) «Δες τη Ζωή με Άλλα Μάτια» - πρόγραμμα εξοικείωσης με την αναπηρία, β) Smart City Innovators» - πρόγραμμα για τις έξυπνες και βιώσιμες πόλεις.
Τονίζουμε δε ότι παρεμφερείς προτάσεις, χωρίς ανταπόκριση, έχουμε απευθύνει και στον Δήμο Γλυφάδας. Έχουμε εξηγήσει ρητά και στο παρελθόν και επαναλαμβάνουμε ότι οι δράσεις αυτές σχεδιάζονται με γνώμονα το κοινό όφελος των δημοτών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αποσκοπούν στην ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Επομένως δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τις επιμέρους διαφωνίες μας με τη Δημοτική Αρχή. Για τον λόγο αυτό καλούμε τον Δήμο Γλυφάδας να επανεξετάσει την άρνησή του».
Σε κάθε περίπτωση, μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες επιδιώκουμε να είμαστε ουσιαστικά παρόντες στις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την ενίσχυση της καθημερινής λειτουργίας των δημόσιων υποδομών.