Σε ελεύθερη πτώση οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τις αγορές να αντιδρούν κάτι παραπάνω από αρνητικά στις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών σε Καναδά, Κίνα και Μεξικό και τους επενδυτές να φοβούνται ότι καταφθάνει και η σειρά της Ευρώπης.
Το χθεσινό ράλι, χάρη στην εντυπωσιακή πορεία των αμυντικών μετοχών που οδήγησε σε νέο επίπεδο ρεκόρ αρκετούς ευρωπαϊκούς δείκτες έχει αντιστραφεί πλήρως, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφάλεια στο κλασσικό τους καταφύγιο που είναι ο χρυσός, με το κίτρινο μέταλλο να ενισχύεται κοντά στο 1% και να φθάνει στο επίπεδο των 2.929,29 δολαρίων.
Στους κερδισμένους και οι αμυντικές μετοχές, μετά και τη νέα πρόταση της Κομισιόν για ενίσχυση των δαπανών για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης, χωρίς αυτές να «γράφονται» στα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών - μελών, με κέρδη που έφθασαν το 11% για τον τίτλο της Thales, λόγω και της ανακοίνωσης ισχυρών μεγεθών για το 2024. Θετική παραμένει η πορεία και για το ευρώ το οποίος ενισχύεται 0,50% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να φθάνει στα 1,0540 δολάρια.
Αντίθετα στους χαμένους ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τη Stellantis να υποχωρεί άνω του -6%, ενώ απώλειες 4% εμφανίζει η Mercedes-Benz και στο -8% βρίσκεται η Continental. Συνεχίζεται η πτώση και για τα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να αποδυναμώνεται άνω του -9% στα 84.191 δολάρια.
Απώλειες 1,22% για τον Stoxx 600, με όλους τους κλαδικούς δείκτες στο κόκκινο, με τον DAX να αποδυναμώνεται 2,19%, τον FTSE 100 να έχει απώλειες 0,42%, ενώ 1,31% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 Πτώση που ξεπερνά το -2% εμφανίζουν τόσο ο FTSE MIB όσο και ο ΙΒΕΧ 35.
Σταθεροποιητική πορεία για τα futures της Wall Street, αν και αρκετά ήπια, μετά τη χθεσινή βουτιά, με τον Dow Jones να αποδυναμώνεται 0,05%, τον S&P 500 να υποχωρεί 0,07%, ενώ οριακά κέρδη 0,01% έχει ο Nasdaq.
Μεγάλες οι πιέσεις για την αγορά πετρελαίου, καθώς τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό υποχωρούν άνω του -1%, στον απόηχο των δασμών και των ανησυχιών των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ως εκ τούτου και για τη ζήτηση μαύρου χρυσού.
Η «σκληρή» πραγματικότητα των αγορών
Οι αγορές, όπως όλα δείχνουν, έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως ότι ο Ντ. Τραμπ δεν απειλεί αλλά πραγματοποιεί όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά και με τις κινήσεις του θα πλήξει τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία, με την έναρξη πολλαπλών εμπορικών πολέμων να μην μπορεί να αποκλειστεί.
Έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πλήξει τις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά με εισφορές 25%, έχει επιβάλει πρόσθετο δασμό 20% σε αγαθά από την Κίνα, έχει απειλήσει με αμοιβαίους δασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει διακόψει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Αλλά αντί για την άνοδο των αποδόσεων και την άνοδο του δολαρίου στην οποία είχαν ποντάρει οι επενδυτές τον Νοέμβριο, το λεγόμενο «Trump Trade» βρίσκεται σε πλήρη υποχώρηση.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, ο μέσος συντελεστής δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα είναι πλέον 34% και η αύξηση είναι ήδη περίπου διπλάσια από εκείνη της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ. Κανείς δεν θέλει πλέον να στοιχηματίσει ότι θα υπάρξουν γρήγοροι συμβιβασμοί ή συμφωνίες. «Είναι δύσκολο για τις αγορές να προχωρήσουν σε επιθετικές τοποθετήσεις, δεδομένου του κινδύνου να γυρίσουν οι δασμολογικές πολιτικές των ΗΠΑ από τη μια στιγμή στην άλλη», σύμφωνα με τη DBS.
Η πτώση του δολαρίου ήταν μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές, καθώς η πεποίθηση μετατρέπεται σε σύγχυση στην αγορά συναλλάγματος. Αυτό που ήταν, τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο στοίχημα των κερδοσκόπων για το δολάριο έχει αντιστραφεί και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε, από την περασμένη εβδομάδα, οι κερδοσκόποι ήταν short σε δολάρια έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και κατείχαν μια θέση ρεκόρ σε μακροχρόνιες αγορές γιεν.