Νέος άνεμος έστω και συγκρατημένης αισιοδοξίας πνέει στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές βλέπουν τώρα ότι ο Τραμπ έχει διανύσει τεράστια απόσταση από τις... τρομοκρατικές ανακοινώσεις της 2ας Απριλίου και κλείνει μεγάλες εμπορικές συμφωνίες ακόμη και με κρίσιμες υποχωρήσεις, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τη συμφωνία με την Ιαπωνία.
Όπως σημειώνουν αναλυτές, η συμφωνία με την Ιαπωνία, την οποία ανακοίνωσε με ενθουσιασμό ο Τραμπ (έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε ποτέ) αλλά και οι πληροφορίες ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δασμούς, οδηγούν την παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο σε μια νέα, ανέλπιστα καλή ισορροπία, που ελάχιστοι προέβλεπαν όταν ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει τους εξωφρενικούς ανταποδοτικούς δασμούς του, τον Απρίλιο, προκαλώντας μίνι κραχ στα χρηματιστήρια.
Ο δείκτης MSCI World, βαρόμετρο της παγκόσμιας αγοράς βρίσκεται πλέον σε εδάφη νέων ιστορικών ρεκόρ, κεφαλαιοποιώντας την απομάκρυνση των φόβων για παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο με ολέθριες συνέπειες για τις οικονομίες και τα χρηματιστήρια.
Ο MSCI World

Υποχώρηση για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα
Αυτό που σημειώνουν με έμφαση οι αναλυτές που αξιολόγησαν όσα είναι γνωστά για την εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία είναι ότι ο Τραμπ, που έχει προσωπική εμμονή με την Ιαπωνία ήδη από τη δεκαετία του '70, έκανε μια κρίσιμη υποχώρηση:
- Όχι μόνο δέχθηκε να κατεβεί από το 25% στο 15% ο γενικός συντελεστής των αμερικανικών δασμών στα ιαπωνικά προϊόντα, αλλά αυτή η μείωση καλύπτει και τα ιαπωνικά αυτοκίνητα, για τα οποία ο Τραμπ είχε ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς ανταγωνίζονται σκληρά τα αμερικανικά αυτοκίνητα.
Η υποχώρηση του Τραμπ σε αυτό το θέμα ήταν τόσο μεγάλη και απροσδόκητη, που έχει προκαλέσει κύματα δυσαρέσκειας στις διοικήσεις της General Motors, της Ford και της Stellantis, οι οποίες λένε ότι πλέον τα ιαπωνικά αυτοκίνητα θα εισάγονται με μικρότερους δασμούς από τα δικά τους εισαγόμενα από τον Καναδά και το Μεξικό, ή ακόμη και από μοντέλα τους παράγονται μεν στις ΗΠΑ, αλλά ενσωματώνουν τμήματα και ανταλλακτικά που εισάγονται κυρίως από τον Καναδά και το Μεξικό.
Στην ίδια κατεύθυνση και η διαπραγμάτευση με την ΕΕ
Αυτή η μεγάλη στροφή του Τραμπ φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια, καθώς στην ίδια κατεύθυνση (γενικό επίπεδο δασμών 15% χωρίς να εξαιρούνται οι αυτοκινητοβιομηχανίες) φαίνεται ότι βαδίζουν και οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιοχανία επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα υποστεί βαριές απώλειες στις ΗΠΑ λόγω των δασμών και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η μετοχή της Volkswagen έκανε άλμα 6%.
Ο Τραμπ προσπάθησε να ισορροπήσει πολιτικά την υποχώρησή του έναντι της Ιαπωνίας, προβάλλοντας άλλες πλευρές της συμφωνία, όπως ότι η Ιαπωνία θα επενδύσει 550 δισ. στις ΗΠΑ, ή ότι τα αμερικανικά προϊόντα θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στην ιαπωνική αγορά. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία θα αυξήσει άμεσα τις εισαγωγές αμερικανικού ρυζιού κατά 75%, θα αγοράσει άλλα αγροτικά προϊόντα αξίας 8 δισ. ετησίως, ενώ θα αυξηθούν και οι εισαγωγές αεροσκαφών Boeing και αμερικανικών οπλικών συστημάτων.
Απομακρύνονται οι κίνδυνοι
Ανεξάρτητα πώς θα αξιολογήσει κανείς αυτές τις επιτυχίες Τραμπ στη διαπραγμάτευση, το γεγονός που ενδιαφέρει τις αγορές είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να κάνει μια πολύ μεγάλη στροφή πολιτικής, αποδεχόμενος επίπεδα δασμών που είναι μεν υψηλότερα από αυτά που ίσχυαν προηγουμένως, αλλά δεν θα προκαλέσουν νέα κύματα πληθωρισμού και απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες ανατροπές ως τις αρχές του Αυγούστου, που λήγει η προθεσμία Τραμπ για την επιβολή δασμών, με βάση τα νέα δεδομένα οι αγορές μπορούν να συνεχίσουν αδιατάρακτα την πορεία τους, αξιολογώντας βασικά στοιχεία (εταιρική κερδοφορία, επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, μακροοικονομικά στοιχεία) και να αφήσουν πίσω το επεισόδιο του εμπορικού πολέμου που άρχισε ο Τραμπ, χωρίς όμως να αφήσει να εξελιχθεί σε μια καταστροφή για την παγκόσμια οικονομία.