ΓΔ: 1980.11 1.24% Τζίρος: 97.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:38:01
Diktyo 5G
Shutterstock

Προσθήκη 6,77 τρισ. ευρώ στο παγκόσμιο ΑΕΠ από το 5G έως το 2030

Οι πιο ώριμες ψηφιακά εταιρείες που θεωρούνται οι πιο «5G ready», αν και αποτελούν μόλις το 7% του συνόλου, έχουν δει ήδη αύξηση παραγωγικότητας τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη χρήση εφαρμογών 5G.

Έως 6,77 τρισ. ευρώ μπορεί να προσθέσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το 2030 το 5G που θα επιφέρει μεγέθυνση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% την προσεχή δεκαετία.

Σύμφωνα με άρθρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνίας Ελλάδος, η θετική επίδραση της τεχνολογίας του 5G στη διεθνή οικονομία θα προκύψει ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο καθώς και από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αύξηση της απασχόλησης, από την άνοδο των μισθών και από τα διευρυμένα έσοδα των κυβερνήσεων.

Όπως επισημαίνει, οι εκτιμήσεις θέλουν την τεχνολογία κινητών επικοινωνιών πέμπτης γενιάς να κινητοποιεί τεράστιες επενδύσεις, παγκοσμίως, από πλευράς επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι 70% των μεγάλων εταιρειών θα επενδύσει στο 5G έως το 2025. 

Σύμφωνα με την έρευνα “5G Business Readiness Report” των Nokia και Nokia Bell Labs «το 2020 είναι μια ευμετάβλητη και αβέβαιη χρονιά. Η εξάπλωση του COVID-19 αρχικά φάνηκε να υπονομεύει τις προσδοκίες ότι το 2020 θα ήταν η χρονιά εκτεταμένης ανάπτυξη του 5G. Το ενδιαφέρον των εταιρειών μετατοπίστηκε από την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην εταιρική διάσωση και ανάκαμψη» αναφέρει η έρευνα.

«Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, έμοιαζε να πηγαίνουμε προς τα πίσω. Ωστόσο, η πανδημία επέβαλε μια νέα πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις μετακινήθηκαν στην εξ αποστάσεως εργασία, τα σχολεία εισήγαγαν την τηλε-εκπαίδευση και ο κλάδος της υγείας εφάρμοσε την τηλεϊατρική. Η νέα “κανονικότητα” στηρίχθηκε στην τεχνολογία και η ανάγκη για το 5G έγινε ισχυρότερη από ποτέ», συμπληρώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Οι πιο ώριμες ψηφιακά εταιρείες είναι και αυτές που θεωρούνται οι πιο “5G ready” που αν και αποτελούν μόλις το 7% του συνόλου, έχουν δει ήδη αύξηση παραγωγικότητας τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τη χρήση εφαρμογών 5G. Σε αυτήν την ομάδα των εταιρειών συμπεριλαμβάνεται, κατά κύριο λόγο, ο τομέας των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μέτριο επίπεδο ψηφιοποίησης έχει η δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων που αποτελείται από τους κλάδους των κατασκευών, της υγειονομικής περίθαλψης, των μεταφορών, του λιανικού εμπορίου, της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Στην τρίτη κατηγορία με χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης, ανήκουν οι κλάδοι της γεωργίας, της εξόρυξης, του χονδρικού εμπορίου και των τροφίμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Cosmote: Με ταχύτητες που ξεπερνάνε τα 500 Mbps τρέχει το δίκτυο 5G

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό δίκτυο 5G είναι σχετικά περιορισμένο, οι ταχύτητες που πιάνει το δίκτυο της Cosmote ξεπερνούν τα 500 Mbps και το φέρνουν πρώτο στην Ευρώπη σύμφωνα με στοιχεία της Ookla και Omdia Europe.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έκρηξη» στη χρήση δεδομένων κινητής, όλο και πιο φθηνές οι χρεώσεις

Ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων κινητής και το 2024, την ώρα που επιβραδύνεται σε άλλες χώρες. Οι πάροχοι χάνουν έσοδα, παρά την αυξημένη κατανάλωση, καθώς μειώνονται οι χρεώσεις. Ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόροι και ακριβές χρεώσεις «φρενάρουν» την κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα

Χαμηλό σκορ για την Ελλάδα στη διεθνή έρευνα της GSMA για την κινητή τηλεφωνία, καθώς οι χρεώσεις παραμένουν πολύ υψηλές. Οι λογαριασμοί και το κόστος συσκευών επιβαρύνονται πολύ από φόρους.