Το Building Information Modeling (BIM) δεν αφορά μόνο τον τρόπο σχεδιασμού ενός έργου, αλλά και τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισής του, επεσήμανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, μιλώντας στο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) με θέμα «Το ΤΕΕ στην πρώτη γραμμή του Ψηφιακού Μετασχηματισμού», που διεξήχθη στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Ο κ. Ταχιάος αναφέρθηκε ειδικά στη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλου έργου που σχεδιάστηκε και θα λειτουργήσει εξ ολοκλήρου με BIM.
Παραδέχτηκε ωστόσο πως η υιοθέτηση τέτοιων τεχνολογιών είναι δυσκολότερη για τις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες δεν διαθέτουν τους απαιτούμενους πόρους και τεχνογνωσία.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για επιτάχυνση της τεχνολογικής μετάβασης, μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής, αλλά και την καθιέρωση μηχανισμών πιστοποίησης.
Έκανε αναφορά στη χρηματοδοτική δυνατότητα που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης, φέρνοντας ως παραδείγματα έργα όπως το βόρειο τμήμα του Ε65 (Καλαμπάκα – Γρεβενά) και τις παρεμβάσεις στον ΒΟΑΚ, που συνοδεύονται από συμπληρωματικά έργα οδικής ασφάλειας.
Ο υφυπουργός ανέφερε πως στόχος είναι να υλοποιηθούν συγκεκριμένα τμήματα έργων, τα οποία συνδέονται άμεσα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επεσήμανε όμως ότι οι διαθέσιμοι πόροι από την ΕΕ για οδικά έργα περιορίζονται, και πως η τρέχουσα πολιτική δεν ευνοεί έργα στο αστικό περιβάλλον.
Αναφερόμενος στις υποδομές, ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι το Μετρό της Αθήνας σχεδιάζεται για το 2029, αν και υπάρχει αίτημα για αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα από τον ανάδοχο.
Στη Θεσσαλονίκη, η επέκταση του Μετρό προς Καλαμαριά αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2026, ενώ τον Αύγουστο παραδίδεται το οδικό έργο Πάτρα – Πύργος.
Αναφέρθηκε επίσης στο έργο Flyover, το οποίο προχωρά με ταχείς ρυθμούς, και στόχος είναι η περαιτέρω επιτάχυνσή του.
Στον τομέα του σιδηροδρόμου, ο υφυπουργός επεσήμανε τις διαρθρωτικές αδυναμίες, κάνοντας λόγο για έναν ΟΣΕ «που έχει μείνει σε μια άλλη εποχή».
Χαρακτήρισε την ανάταξη του σιδηροδρόμου ως μια δύσκολη άσκηση, που απαιτεί βάθος χρόνου και στρατηγική συνέπεια.
Ο κ. Ταχιάος δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, δηλώνοντας ότι αν είχε ολοκληρωθεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, μαζί με το Κτηματολόγιο και τα Πολεοδομικά και Χωροταξικά Σχέδια, τέτοιες καταστάσεις θα ήταν αδύνατες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στο ρόλο του Επιμελητηρίου στην ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών.
Τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η διάδοση του BIM και η υλοποίηση των έργων που έχουν ήδη ξεκινήσει, ανεξάρτητα από τη συνέχιση ή μη του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Ή θα τα κάνει το Επιμελητήριο ή δεν θα τα κάνει κανείς», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2026 είναι απόλυτα δεσμευτικό για το ΤΕΕ.
Ο κ. Στασινός ανέφερε ότι υλοποιούνται έργα σε συνεργασία με 9-10 υπουργεία, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στην κατασκευή αλλά και στη συντήρησή τους. Κλείνοντας, σημείωσε πως «μπορούμε να ζούμε ανθρώπινα και με σχεδιασμό στο καλύτερο “οικόπεδο” του κόσμου», αν μετασχηματίσουμε έγκαιρα το παραγωγικό μοντέλο της χώρας.
Τη συζήτηση του συνεδρίου συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μανδραβέλης.