Με έντονο τόνο τοποθετήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με την εκλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων. Η Ένωση ζήτησε την κατάργηση του υφιστάμενου νόμου και τον «αυτοπεριορισμό της εκτελεστικής εξουσίας», προκαλώντας σειρά σκληρών δηλώσεων στη Βουλή.
Αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε πως «δεν θα πάμε από κράτος συντεταγμένης Πολιτείας σε κράτος δικαστών», διαμηνύοντας ότι η αποξένωση της δικαστικής εξουσίας από τις άλλες δύο εξουσίες δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αρχές. Τόνισε δε ότι οι επιλογές των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων δεν αποτελούν αντικείμενο επαγγελματικού σωματείου, βάζοντας στο κάδρο τόσο την Ένωση όσο και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν τη θέση της.
Σε μία αποστροφή του λόγου του, ο υπουργός παρατήρησε πως η ανακοίνωση της Ένωσης έχει το νόημα ότι «θα πρέπει να καταργηθεί η Βουλή των Ελλήνων, πρέπει να καταργηθεί η κυβέρνηση και όλοι αυτοί να υπακούσουν στην ψηφοφορία που έγινε στις Ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων». Υπέδειξε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα παγκοσμίως όπου οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων να εκλέγονται αποκλειστικά από τους ίδιους τους δικαστές.
Νομιμοποίηση και συνταγματική τάξη
Επιπλέον, ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε ότι καμία εξουσία δεν νομιμοποιείται πλήρως αν δεν διαθέτει έμμεση σχέση με τη λαϊκή κυριαρχία, η οποία εκφράζεται μέσω της Βουλής και της κυβέρνησης μέσω άμεσων εκλογών. Υπενθύμισε ότι οι επιλογές στην δικαστική ιεραρχία γίνονται με βάση το Σύνταγμα και τους ψηφισμένους νόμους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τη γνώμη της Βουλής, όσο και της Ολομέλειας των ανώτατων δικαστηρίων, με θεσμοθετημένη διαδικασία.
Κλιμακώνοντας τη ρητορική του, ο υπουργός σημείωσε πως οι αποφάσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης δεν σχετίζονται με συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, αλλά αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, που στηρίζεται στη συμμετοχή του λαού και στους συντεταγμένους θεσμούς.
Παράλληλα, επικαλέστηκε την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όπου επισημαίνεται η ευνοϊκή θέση της χώρας ως προς τις συστάσεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύνταγμα, θεσμική συνέχεια και ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων οφείλει να λαμβάνει υπόψη της ότι η χώρα εξακολουθεί να λειτουργεί με βάση το υφιστάμενο Σύνταγμα. Όπως ανέφερε «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να μην τηρείται το Σύνταγμα ή να επιχειρείται να επιβληθούν σχέσεις αντίθετες από το δημοκρατικό πλαίσιο πάνω στο Κοινοβούλιο και την εκλεγμένη κυβέρνηση».
Το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το θεσμικό πλαίσιο, ειδικά ως προς τα όρια και τη συνεργασία των εξουσιών.