Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ειδικής Προκαταρτικής Επιτροπής της Βουλής, με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, σε σχέση με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Η κατάθεση του πορίσματος γνωστοποιήθηκε και επισήμως στην Ολομέλεια από τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ενώ η συζήτησή του και η λήψη τελικής απόφασης, μέσω μυστικής ψηφοφορίας, προγραμματίστηκαν για την Τρίτη 22 Ιουλίου.
Το πόρισμα, το οποίο εισηγείται την παραπομπή του πρώην υπουργού στη Δικαιοσύνη για το ενδεχόμενο πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία μόνο από τα 14 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά, διαφώνησαν έντονα με τη στάση της πλειοψηφίας και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας αντισυνταγματικές και παράνομες μεθοδεύσεις που, κατά τους ίδιους, στοχεύουν στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού.
Εξαίρεση αποτέλεσαν τα κόμματα Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, που παρέμειναν στην αίθουσα μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών και καταψήφισαν το πόρισμα της πλειοψηφίας.
Το πόρισμα της ΝΔ προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τις 28/2/2023, σύμφωνα με το άρθρο 40 παρ. 3 του νόμου 4974/2022.
Συγκεκριμένα, διατυπώνεται η άποψη ότι ο πρώην υπουργός, με ενέργειες ή παραλείψεις του, δεν εξασφάλισε επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης και δεν μερίμνησε για τη διάθεση των απαραίτητων δημόσιων πόρων προς τον ΟΣΕ, απαξιώνοντας έτσι τη συντήρηση, επισκευή και ανανέωση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Παράλληλα, επισημαίνεται η μη ορθή κατάρτιση πολυετούς Στρατηγικού Προγράμματος Σιδηροδρομικών Επενδύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ.
Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν εντονότατες αντιρρήσεις ως προς τη διαδικασία. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, διά των βουλευτών του Μιλένας Αποστολάκη, Ευαγγελίας Λιακούλη και Γιώργου Μουλκιώτη, διατύπωσε σε τετρασέλιδη επιστολή σοβαρές καταγγελίες περί αντισυνταγματικών και παράνομων διαδικασιών με στόχο, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν, «την παροχή του τελευταίου σταδίου προστασίας στον κ. Καραμανλή και την ολοκλήρωση της συγκάλυψης».
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν πως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού της Βουλής για αιτιολογημένο πόρισμα και ότι η πλειοψηφία προέβη σε αποφάσεις κατά παράβαση του Συντάγματος, της ποινικής δικονομίας και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Παρατίθενται τέσσερις κύριοι λόγοι για τους οποίους αποχώρησαν από τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων η μη χορήγηση της δικογραφίας, η μη εξέταση προτεινόμενων μαρτύρων και η αποδοχή σημειώματος του πρώην υπουργού αντί της αυτοπρόσωπης παρουσίας του.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ΣΥΡΙΖΑ, δια των Θεόφιλου Ξανθόπουλου και Γιώργου Παπαηλιού, καταγγέλλει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία κινήθηκε μεθοδευμένα για το γρήγορο κλείσιμο της προκαταρκτικής διαδικασίας, χωρίς ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
Σε άτυπη ενημέρωση, τονίζεται πως: «Είναι υποκριτικό να συνταχθεί και να κατατεθεί πόρισμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων της δικογραφίας και χωρίς να επιτραπεί η εξέταση μαρτύρων». Η στάση της πλειοψηφίας θεωρείται πως οδηγεί σε ακυρότητα της προδικασίας και δυσχεραίνει την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης.
Το ΚΚΕ αποχώρησε επίσης, με τους βουλευτές Νίκο Καραθανασόπουλο και Μαρία Κομνηνάκα να καταγγέλλουν μεθοδεύσεις συγκάλυψης και απόκρυψης ευθυνών.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Παράσχος Παπαδάκης, επισημαίνει σε γραπτή γνώμη ότι το πόρισμα της επιτροπής οφείλει να βασίζεται σε πλήρη αποδεικτικά μέσα, και όχι στην επιθυμία ή δήλωση του υπόπτου – εγκαλουμένου. Τονίζει ότι η αποδοχή του σχετικού αιτήματος του κ. Καραμανλή αποσκοπεί στην αποφυγή της προκαταρκτικής εξέτασης και των ανακριτικών πράξεων.
Από τη Νέα Αριστερά, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ως πρόκληση για τους δημοκρατικούς πολίτες και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών τη χειραγώγηση της διαδικασίας.
Όπως δήλωσε, «είναι νομικά, πολιτικά και ηθικά αδιανόητο από τη μεριά της Νέας Αριστεράς να νομιμοποιήσουμε μια παραδεδεγμένα αντισυνταγματική διαδικασία».
Ο Αναστάσιος Οικονομόπουλος από τη Νίκη καταψήφισε το πόρισμα της πλειοψηφίας, επισημαίνοντας ότι προκύπτουν «κακουργηματικές ευθύνες τόσο του υπουργού Κώστα Καραμανλή όσο και άλλων προσώπων, μεταξύ των οποίων και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».
Υπογράμμισε ότι τα σχετικά στοιχεία τεκμηριώνουν πλημμελλήματα, αλλά και κακουργήματα, που σχετίζονται με την κατάσταση των σιδηροδρόμων, τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση συμβάσεων και την οικονομική ζημία του δημοσίου.
Συνοψίζοντας, διαπιστώνεται ότι το κλίμα που διαμορφώθηκε κατά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής διαδικασίας είναι ιδιαίτερα τεταμένο λόγω θεσμικών, νομικών και πολιτικών ενστάσεων από την αντιπολίτευση.
Η τελική ετυμηγορία της Ολομέλειας αναμένεται με ενδιαφέρον, ενώ είναι σαφές πως το ζήτημα της απόδοσης ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών εξακολουθεί να προκαλεί έντονες πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις.