Με ξεκάθαρη θέση υπέρ της επίτευξης των ευρωπαϊκών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά με ρεαλιστικούς όρους, τοποθετήθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. στο Άαλμποργκ της Δανίας.
Ο υπουργός συμμετείχε στις εργασίες συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρο Βαρελίδη.
Βασικό αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου και ο φιλόδοξος στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040.
Ο κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του στόχου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί με ρεαλιστικούς όρους και κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες.
Όπως είπε, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στους πολίτες, τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η ανταγωνιστικότητα.
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως η χώρα μας έχει βιώσει έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων ετών.
Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία 20 χρόνια, πετυχαίνοντας απολιγνιτοποίηση κατά 90% και αυξάνοντας τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 60%.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπασταύρου, το ελληνικό μοντέλο ενεργειακής μετάβασης βασίστηκε στην ενίσχυση των περιοχών που επηρεάστηκαν, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.
Το ίδιο μοντέλο, πρόσθεσε, πρέπει να υιοθετηθεί και για την περίοδο έως το 2040: με στόχους που να είναι επιτεύξιμοι και χωρίς αποκλεισμούς.
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος είχε διμερείς συναντήσεις με σειρά Ευρωπαίων ομολόγων του, μεταξύ των οποίων οι Επίτροποι Wopke Hoekstra και Jessika Roswall, καθώς και υπουργοί περιβάλλοντος από τη Δανία, την Ουγγαρία, την Κύπρο, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Ειδική αναφορά έγινε και στο θέμα της εκτροφής αμερικανικού κάστορα που αφορά τη Δυτική Μακεδονία.
Ο κ. Παπασταύρου συμμετείχε επίσης σε ειδική θεματική ενότητα για τις ευκαιρίες και προκλήσεις της πράσινης μετάβασης στην ευρωπαϊκή πολιτική για περιβάλλον, γεωργία και κλίμα. Στο ίδιο πάνελ, παρουσιάστηκε και η δανική πρωτοβουλία «Agreement on a Green Denmark» από τον Υπουργό Κλίματος και Ενέργειας της χώρας, Lars Aagaard.