Με ιδιαίτερο οικονομικό και πολιτικό βάρος ολοκληρώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο το φετινό Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της Ενεργειακής Κοινότητας, αναδεικνύοντας την κρίσιμη σημασία της ενεργειακής ενοποίησης της Ευρώπης και της ορθολογικής πράσινης μετάβασης.
Η φετινή σύνοδος, που είχε εορταστικό χαρακτήρα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από την ίδρυση της Κοινότητας, επιβεβαίωσε πως οι στρατηγικές ενεργειακής συνεργασίας βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικονομικής ατζέντας.
Στην κορυφαία αυτή συνάντηση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, καλωσόρισε σημαντικούς παράγοντες του ευρωπαϊκού ενεργειακού οικοσυστήματος, όπως τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια και τη Στέγαση, Dan Jorgensen, τον Γενικό Διευθυντή της Ενεργειακής Κοινότητας, Artur Lorkowski, καθώς και υπουργούς και υφυπουργούς από τα συμβαλλόμενα μέρη.
Μετά το πέρας των εργασιών, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι η ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας πριν από δύο δεκαετίες στην Αθήνα, στόχευε στην εμβάθυνση της ρυθμιστικής σύγκλισης και τη σύσφιξη της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, “με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο”.
Επεσήμανε πως η περιοχή παραμένει σε φάση μερικής ενσωμάτωσης και πως η πρόοδος των τελευταίων ετών, ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου, είναι εμφανής. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και ο κάθετος διάδρομος έχουν ενισχύσει σημαντικά τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς απαιτούνται σύνθετες τεχνικές λύσεις και νέες ρυθμιστικές προσεγγίσεις.
Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε την ανάγκη για επιτάχυνση της εναρμόνισης των αγορών ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της ευημερίας για όλους τους πολίτες.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Dan Jorgensen δήλωσε ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο, “έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας” αναφερόμενος στην επιτακτική ανάγκη για πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων προς την απανθρακοποίηση και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση της Ουκρανίας σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στη στήριξη του ουκρανικού λαού αλλά και στην ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ενεργειακής αρχιτεκτονικής σε ακραίες γεωπολιτικές συνθήκες.
Ο Dan Jorgensen γνωστοποίησε τις προτάσεις για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και τη σταδιακή απεξάρτηση από ρωσικά καύσιμα, η οποία ήδη επιφέρει εντυπωσιακή συρρίκνωση των εισαγωγών άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διασύνδεση και η μεταρρύθμιση των αγορών θα οδηγήσουν σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας και βιώσιμη ανάπτυξη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ο Γενικός Διευθυντής της Ενεργειακής Κοινότητας, Artur Lorkowski, με τη σειρά του, ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλη της ενεργειακής διαφοροποίησης μέσω των υποδομών LNG, καθώς και ως κόμβου πρόσβασης στο ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Επισήμανε ότι η συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια δεν παράγει μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά ενισχύει και τη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Καταλήγοντας, οι εργασίες της επετειακής συνάντησης αποτύπωσαν την κατεύθυνση για περαιτέρω ενοποίηση των ενεργειακών αγορών, αναδεικνύοντας τόσο τις προοπτικές της πράσινης μετάβασης όσο και τις προκλήσεις της διαμόρφωσης ενός ενιαίου, ανθεκτικού ενεργειακού πλαισίου για όλη την Ευρώπη.