Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας υποδέχθηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα, Μανώλη Κουτουλάκη.
Στην επίσημη αυτή συνάντηση συμμετείχαν οι τρεις περιφερειάρχες των νησιώτικων περιοχών της Ελλάδας – Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής – καθώς και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης.
Κατά τον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής υπηρετεί σταθερά τα τελευταία 40 χρόνια τα ελληνικά νησιά, προωθώντας την έννοια της νησιωτικότητας και, από το 2021, υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη θαλάσσια στρατηγική για τον χώρο αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι ότι μόνο το τελευταίο 12μηνο, οι δήμοι των τριών νησιωτικών περιφερειών έλαβαν περίπου 7.200.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας: στο Βόρειο Αιγαίο διατέθηκαν 1.500.000 ευρώ, στο Νότιο Αιγαίο 3.800.000 ευρώ και στα Ιόνια 1.900.000 ευρώ.
Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε επίσης τη συνεχή προσπάθεια για τη θεσμική αναγνώριση της «νησιωτικότητας» ως διακριτού πεδίου πολιτικής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μια πρωτοβουλία που αναδεικνύεται όλο και πιο έντονα στα ευρωπαϊκά fora.
Αμέσως μετά, στο Πλωμάρι της Λέσβου, όπου οι τρεις περιφερειάρχες υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Κέρκυρας – Ένα όραμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τα νησιά», ο υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανοικτή διαδικασία διαλόγου, σημειώνοντας τη σημασία που έχει η διαβούλευση, ο συντονισμός και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, με στόχο την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών εστιασμένων στις πραγματικές ανάγκες των νησιών.
Επιπλέον, διευκρίνισε ότι «η προγραμματική ρήτρα νησιωτικότητας σημαίνει στην πράξη, ζωτικό προγραμματικό χώρο για τα νησιά, στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, των προβλέψεων της Συνθήκης της Λισαβώνας του 2007 και της Χωρικής Διάστασης της Πολιτικής Συνοχής, άρα, πιο στοχευμένη νομοθέτηση και καλύτερη χρηματοδότηση».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διασφάλισε 8 δισ. ευρώ με την ενεργοποίηση τριών ευρωπαϊκών ταμείων: του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου, του Ταμείου Εκσυγχρονισμού και του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νήσων, για την επταετία 2026-2032». Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι σε αυτό το τριπλό χρηματοδοτικό εργαλείο, υπάρχει ειδική πρόβλεψη αποκλειστικά για τις ελληνικές νησιωτικές περιοχές.
Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Γκίκας τόνισε ότι «ο τουρισμός στα νησιά μας θα πρέπει να στηρίζεται στην αυθεντικότητα, στην ανάδειξη των ξεχωριστών χαρακτηριστικών των νησιών, του πολιτισμού τους και στη ζωντανή επαφή του επισκέπτη με την τοπική κοινωνία. Αυτές οι εμπειρίες προσδίδουν πραγματική υπεραξία και δεν περιορίζονται σε αριθμούς επισκεπτών».
Κλείνοντας, σημείωσε ότι «ο στόχος για τη σύσταση ενός Μόνιμου Δικτύου Νησιωτικών Περιφερειών, όπως προβλέπει η Διακήρυξη της Κέρκυρας, αποτελεί σημαντικό βήμα για τον συντονισμό κοινών στρατηγικών, αλλά και για τη συνεχή παρακολούθηση της υλοποίησης δράσεων». Ολοκλήρωσε υπογραμμίζοντας πως «η στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι δεδομένη».