Στο μικροσκόπιο της Βουλής μπαίνουν οι πρακτικές διαχείρισης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.
Η ερώτηση αναδεικνύει σοβαρές καταγγελίες για εκτεταμένες και ανεξέλεγκτες απευθείας αναθέσεις μελετών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας ΔΙΑΥΓΕΙΑ, φέρεται να στερούνται σαφούς τεκμηρίωσης, χρησιμότητας ή παραδοτέου.
Όπως καταγράφεται, από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και τις 4 Ιουλίου 2025, έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 25 απευθείας αναθέσεις με προϋπολογισμό 30.000 ευρώ έκαστη (πλέον ΦΠΑ), για υπηρεσίες που κυμαίνονται από «αποτίμηση κινδύνων» και «υποστήριξη επενδυτών» έως «επιχειρησιακά πλάνα 25ετίας» και «μελέτες μετεγκατάστασης».
Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΑΣ έχει προκηρύξει δύο ακόμη σημαντικού κόστους διαγωνισμούς: έναν για την καταγραφή διοικητικών διαδικασιών, ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, και έναν για συμφωνία-πλαίσιο συντήρησης παγίων, συνολικής δαπάνης 16,4 εκατ. ευρώ.
Οι μη παραγωγικές δαπάνες για το πρώτο εξάμηνο του 2025, όπως αναφέρεται, υπερβαίνουν τα 2,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσίες ή εργολαβίες παραγωγής.
Ο κ. Κατρίνης εκφράζει έντονη ανησυχία ότι η εταιρεία επιλέγει ένα μοντέλο διοικητικής γραφειοκρατίας και εξωτερικών αναθέσεων, αντί να επενδύσει στις πραγματικές παραγωγικές δυνατότητες των εγκαταστάσεών της, όπως το οβιδουργείο του Αιγίου, οι οποίες παραμένουν ανενεργές, παρά τη διεθνή αύξηση της ζήτησης σε αμυντικό υλικό.
Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στην αδυναμία προμήθειας βασικού εξοπλισμού, όπως η πρέσα κωνικοποίησης αξίας μόλις 3 εκατ. ευρώ, την ώρα που η εταιρεία αναθέτει μελέτες αμφίβολης αξίας.
Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν είναι δικαιολογημένες οι συγκεκριμένες συμβάσεις και εάν οι ΕΑΣ σκοπεύουν να επεκτείνουν κι άλλο τις μη παραγωγικές τους δαπάνες.
Παράλληλα, ζητά διαφάνεια αναφορικά με το ποιοι φορείς ή εταιρείες ανέλαβαν τις αναθέσεις, ποια είναι η ακριβής συμβατική αξία τους και ποιες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί.
Το κόμμα υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα συγκροτημένο σχέδιο ανασυγκρότησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με έμφαση στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών μηχανισμών όπως τα προγράμματα ReArm και SAFE.
Επισημαίνει τέλος ότι η εγχώρια αμυντική παραγωγή θα πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά τόσο στην επιχειρησιακή επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και στην οικονομική αυτοδυναμία της χώρας.