Την ανάγκη άμεσης και θεσμικής πολιτικής συζήτησης για τα κρίσιμα ζητήματα της αμυντικής πολιτικής της χώρας υπογράμμισε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.
Μιλώντας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση δύο μνημονίων συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, ο βουλευτής Ηλείας ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τρεις ειδικές συνεδριάσεις με αντικείμενο τα ευρωπαϊκά εργαλεία SAFE και ReArm, την εγχώρια συμμετοχή στα εξοπλιστικά προγράμματα και την ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο κ. Κατρίνης άσκησε δριμεία κριτική στην κυβερνητική επιλογή να μη συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα SAFE, την ώρα που «άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αξιοποιούν πλήρως και η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει πλήρη φάκελο συμμετοχής».
Αντίθετα, όπως σημείωσε, το ReArm στο οποίο συμμετέχει η ελληνική κυβέρνηση «δεν προσφέρει πραγματική ενίσχυση, αλλά απλή λογιστική ευελιξία».
Ο τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της εγχώριας συμμετοχής, προτείνοντας τουλάχιστον 30% ελληνική προστιθέμενη αξία σε κάθε προμήθεια.
Ειδική μνεία έκανε στην ΕΑΒ, που –όπως τόνισε– «αιμορραγεί σε προσωπικό και τεχνογνωσία, βασίζεται σε εργολαβικούς τεχνικούς και δεν μπορεί να καλύψει κρίσιμες υποχρεώσεις, όπως η συντήρηση των C-130».
«Η ΕΑΒ λειτουργεί υπό ένα μισθολογικό καθεστώς που διώχνει τα στελέχη στον ιδιωτικό τομέα», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στα ΕΑΣ, παρά τη συνεργασία με την MSM Export.
Ο κ. Κατρίνης πρότεινε την κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την παραγωγή πυρομαχικών, επισημαίνοντας ότι «η αυτάρκεια και η στρατηγική αυτονομία απαιτούν επένδυση σε παραγωγικές υποδομές».
Για τη ναυπηγική βιομηχανία, δήλωσε ότι παραμένει εκτός των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων χωρίς ρήτρες υποκατασκευαστικού έργου ή μεταφοράς τεχνογνωσίας.
«Δεν μπορεί να μιλάμε για στρατηγική αυτονομία χωρίς ισχυρά ελληνικά ναυπηγεία», τόνισε.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έναν διαφανή, θεσμικό διάλογο για τις κρίσιμες επιλογές στον τομέα της άμυνας:
«Η ασφάλεια, η τεχνολογία και η παραγωγή πρέπει να συνδεθούν σε μια ενιαία στρατηγική με ευρωπαϊκή προοπτική και εθνικό αποτύπωμα.»