Υπέρ της ελληνικής πρωτοβουλίας για την καθιέρωση ενιαίας ψηφιακής ηλικίας ενηλικίωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε η Meta, ιδιοκτήτρια πλατφορμών όπως Instagram, Facebook, Messenger, Threads και WhatsApp.
Η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι η πρώτη από τους τεχνολογικούς κολοσσούς που εκφράζει δημόσια στήριξη στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την προστασία των ανηλίκων από βλαβερό περιεχόμενο και ψηφιακό εθισμό.
Η στήριξη της Meta αφορά στο ελληνικό μοντέλο επαλήθευσης ηλικίας, το οποίο προβλέπει αυτόματο ψηφιακό έλεγχο και έχει ήδη ενσωματωθεί στην εφαρμογή Kids Wallet.
Η εταιρεία τάσσεται υπέρ της οριζόντιας εφαρμογής του σε επίπεδο ΕΕ, προτείνοντας να καταστεί υποχρεωτικό για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν οι έφηβοι.
Σε ανάρτησή της στο LinkedIn, η υπεύθυνη δημόσιας πολιτικής της Meta για Ιταλία, Ελλάδα και Μάλτα, Κλαούντια Τριβιλίνο, χαιρέτισε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στις σχετικές ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις.
Εξήρε τη συμβολή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας τη σημασία του non-paper που έχει συντάξει η ελληνική πλευρά για την προστασία των ανηλίκων από διαδικτυακούς κινδύνους.
«Υποστηρίζουμε την έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει υποχρεωτικά, ενσωματωμένα μέτρα επαλήθευσης ηλικίας στην ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά η Τριβιλίνο.
Η ελληνική πρόταση φαίνεται να έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις. Όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, η πρωτοβουλία ενισχύθηκε από την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο στις αρχές του έτους.
Η επίδραση της ελληνικής πρότασης φάνηκε και τον περασμένο μήνα, όταν η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χένα Βιρκούνεν, ανακοίνωσε την πρόθεση για εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού «mini wallet» ηλικιακής επαλήθευσης κατά το πρότυπο του ελληνικού Kids Wallet, ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ολοκλήρωση του ψηφιακού ευρωπαϊκού πορτοφολιού το 2026.
Το ζήτημα της προστασίας των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «ρυθμιστική μάχη» που οφείλει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο της ομιλίας του και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2023.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η υποστήριξη της Meta είναι ένα ισχυρό μήνυμα πως η Ελλάδα διαμορφώνει πλέον συνθήκες ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας στον τομέα της ψηφιακής προστασίας των παιδιών, με πρακτικό αποτύπωμα και θεσμική δυναμική.