Την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ανθεκτικότητας της χώρας σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και κλιμακούμενων διεθνών προκλήσεων ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στην ημερίδα του ΤΕΕ με τίτλο «Blackout στην Ισπανία - Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;», που πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο.
Ο υπουργός παρουσίασε τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών στον τομέα των ενεργειακών υποδομών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα αυξήθηκαν από 479 εκατ. ευρώ το 2019, σε 1,8 δισ. ευρώ το 2023, σχεδόν τετραπλασιασμός. Όπως υπογράμμισε, πρόκειται για έργα που για χρόνια είχαν παραμεληθεί.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενεργειακού blackout –με αφορμή το περιστατικό στην Ισπανία– ο κ. Παπασταύρου επισήμανε πως σε κρίσιμες στιγμές υιοθετήθηκαν τεχνικά βέλτιστες λύσεις για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, παραδεχόμενος ωστόσο ότι αυτές δεν ήταν πάντα οι πιο δίκαιες ή αποτελεσματικές.
«Τώρα επεξεργαζόμαστε τρόπους ώστε οι παρεμβάσεις να γίνονται πιο δίκαια και αποτελεσματικά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός ανέπτυξε τέσσερις βασικούς πυλώνες στους οποίους επενδύει η Ελλάδα για την ενεργειακή της ασφάλεια:
Αξιόπιστες και σύγχρονες υποδομές, με έμφαση στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης.
Ανάπτυξη νέων διαδρομών ενέργειας, ώστε η χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από ασταθείς προμηθευτές. «Πλέον η Ελλάδα είναι net exporter ενέργειας», τόνισε, με τις εξαγωγές φυσικού αερίου να αγγίζουν τα 11 εκατ. κυβικά.
Διαφοροποίηση πηγών και ενίσχυση ΑΠΕ, με το 56% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται ήδη από ήλιο και άνεμο, ενώ οι εκπομπές αερίων έχουν μειωθεί κατά 46% από το 2005.
Ενίσχυση των επενδύσεων μέσω τριών νέων Ταμείων: Απανθρακοποίησης Νήσων, Κοινωνικό Κλιματικό και Εκσυγχρονισμού.
Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε και στη διπλωματική προσπάθεια για τη στήριξη του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου, με συμβόλαια που φτάνουν σε Ουκρανία και Μολδαβία.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας με Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στα σχέδια για Κύπρο και Αίγυπτο.
Ο υπουργός επισήμανε πως με το πρόσφατο νομοσχέδιο η χώρα ανοίγει τον δρόμο για την παραγωγή βιομεθανίου και υδρογόνου, κάνοντας λόγο για ένα «νέο εθνικό πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης», που θα ενισχύσει την εγχώρια βιώσιμη παραγωγή.