Με στόχο μέχρι το τέλος του 2025 να έχει υπογραφεί επιτέλους η σύμβαση για την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης Ύδρα, το πολυσυζητημένο και κρίσιμο αυτό πρόγραμμα μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς χθες πέρασε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μεγάλης σημασίας για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. καθώς είναι αδιαμφισβήτητη η χρησιμότητα των τεσσάρων φρεγατών (ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ, ΣΑΛΑΜΙΣ) που αποτελούν στην παρούσα φάση την αιχμή του δόρατος του στόλου -δεν είναι τυχαίο ότι επελέγησαν για τη δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Το πρόγραμμα θα έπρεπε έχει προχωρήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα αρχικά είχε εκτιμηθεί στα 900 εκατ. ευρώ, αλλά μετά από εξονυχιστικό επανέλεγχο και αυστηρή ιεράρχηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων, «κουρεύτηκε» στα 290 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται μία σύμβαση περίπου 19 εκατ. με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και μία σύμβαση περίπου 11,5 εκατ. με την Ssmart, η οποία θα αφορά την ενεργοποίηση και διασύνδεσμη των καινούργιων συστημάτων που θα μπουν στα πλοία.
Η μείωση αυτή αν και μεγάλη δεν σηματοδοτεί υποχώρηση φιλοδοξιών, αλλά προσαρμογή στις οικονομικές δυνατότητες και προτεραιότητες του Στόλου, διευκρινίζεται από το υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, οι πρώτες συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν έως το τέλος του χρόνου, ενώ οι εργασίες εκσυγχρονισμού στην πρώτη φρεγάτα προβλέπεται να αρχίσουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις αρχές του 2026. Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει την ολοκλήρωση του προγράμματος έως τα τέλη του 2030, οπότε και οι τέσσερις μονάδες θα έχουν επιστρέψει πλήρως αναβαθμισμένες στο ενεργό δυναμικό του Στόλου.
Ωστόσο, με δεδομένη την ηλικία των φρεγατών τύπου MEKO, η επιτυχής αναβάθμιση της πρώτης μονάδας θεωρείται κομβικής σημασίας για τη συνολική πορεία και επιτυχία του προγράμματος.
Υπενθυμίζεται ότι την ίδια περίοδο, τέλος του 2030, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, το Πολεμικό Ναυτικό εκτός από τις τέσσερις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ, θα διαθέτει πλήρως επιχειρησιακές και τις τέσσερις φρεγάτες FDI Belharra κλάσης «Κίμων», καθώς και τις τέσσερις ιταλικές φρεγάτες τύπου "Bergamini", ενισχύοντας σημαντικά τις δυνατότητές του.
Ναύσταθμος και Σκαραμαγκάς θα σηκώσουν την αναβάθμιση
Ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών, ηλικίας από 33 έως και 26 ετών, θα πραγματοποιηθεί στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Άλλωστε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά γνωρίζουν πολύ καλά τα πλοία και έχουν τόσο τις υποδομές όσο και την τεχνογνωσία για να εμπλακούν σε αυτό το πρόγραμμα. Η επανεκκίνησή των ναυπηγείων υπό τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, αποτελεί επιλογή για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας και του οικοσυστήματος γύρω από αυτά.
Επίσης καθοριστικής σημασίας στην πρόοδο του προγράμματος θεωρείται η ενεργή συμμετοχή της νέας ειδικής Επιτροπής Αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού με Έλληνες επιστήμονες που έχει συγκροτηθεί για την υποστήριξη των κορυφαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Τι θα περιλαμβάνει η αναβάθμιση
Στην καρδιά του φιλόδοξου προγράμματος αναβάθμισης των φρεγατών MEKO βρίσκεται το υπερσύγχρονο ραντάρ NS-110 AESA 4D της Thales, το οποίο θα εγκατασταθεί μέσω πιστοποιημένης ελληνικής εταιρείας.
Ολόκληρη η λειτουργία των αναβαθμισμένων MEKO θα ελέγχεται πλέον από το TACTICOS II, ένα πλήρως ψηφιοποιημένο Κέντρο Διοίκησης Μάχης, εξελιγμένη έκδοση του συστήματος που ήδη επιχειρεί με επιτυχία στις πυραυλακάτους Super Vita.
Κομβικό ρόλο στην ενίσχυση της αμυντικής αυτονομίας αναλαμβάνει και το ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ», που θα ενσωματωθεί σε ναυτική διαμόρφωση. Το σύστημα που ανέπτυξε η ΕΑΒ έχει ήδη δοκιμαστεί σε πραγματικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, σημειώνοντας επιτυχείς αναχαιτίσεις εναέριων απειλών.