ΓΔ: 1965.07 -0.27% Τζίρος: 6.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:39:33
fdi-belharra-formion
Φωτο: Businessdaily

Το «νέο» Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας: Η ανασυγκρότηση του στόλου

Η Ελλάδα σχεδιάζει έναν πολυδύναμο στόλο φρεγατών και υποβρυχίων με ορίζοντα το 2030, ενισχύοντας παράλληλα την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πώς θα διαμορφωθεί η νέα σύνθεση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

Λίγες ημέρες μετά την καθέλκυση της τρίτης φρεγάτας FDI HN Belharra «Φορμίων» στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας, το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά μεθοδικά στον επανασχεδιασμό της δομής δυνάμεων, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα το 2030 και βασική επιδίωξη την απόκτηση ενός ισχυρού, σύγχρονου και πολυδύναμου στόλου φρεγατών. 

Στόχος είναι η συγκρότηση δύναμης πρώτης γραμμής που θα αριθμεί από δώδεκα έως και δεκατέσσερις μονάδες επιφανείας, ικανές να αποτελέσουν τον κορμό των επιχειρησιακών μονάδων του Στόλου.

Η προγραμματισμένη σύνθεση περιλαμβάνει:

  • Τέσσερις φρεγάτες FDI HN γαλλικής σχεδίασης,
  • Δύο έως τέσσερις μεταχειρισμένες φρεγάτες FREMM της  κλάσης Bergamini,
  • Τέσσερις εκσυγχρονισμένες MEKO 200HN της κλάσης «Ύδρα»
  • Καθώς και περιορισμένο αριθμό φρεγατών τύπου “S”, που έχουν εκσυγχρονιστεί οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία ως τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

FDI και FREMM ενισχύουν τον Στόλο

Κομβική επιλογή για την ενίσχυση του Στόλου θεωρείται η απόκτηση 2+2 ιταλικών φρεγατών FREMM, που αναμένεται να παραδοθούν το 2028 και το 2029. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος για τις δύο πρώτες μονάδες FREMM υπολογίζεται να φτάσει τα 460 εκατ. ευρώ, με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για οπλικά φορτία, τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση των πληρωμάτων. Εφόσον υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι, δεν αποκλείεται να γίνει και ένα περιορισμένο πρόγραμμα αναβάθμισης.

Μπορεί η τρίτη φρεγάτα FDI Belharra «Φορμίων» να καθελκύστηκε και η πρώτη φρεγάτα «Κίμων» 36 μήνες μετά την κοπή του πρώτου μετάλλου μέχρι το τέλος του 2025 να βρίσκεται στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, ωστόσο έχει πάρει σειρά η τέταρτη γαλλική φρεγάτα. Όπως δήλωσε στο Λοριάν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας οι διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2025, καθώς – όπως τόνισε – οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει στο 99% της ολοκλήρωσής τους.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα σύμβαση θα λειτουργήσει ως συμπληρωματική στην αρχική συμφωνία για τις φρεγάτες FDI HN (3+1), με την Ελλάδα να ενεργοποιεί την προβλεπόμενη ρήτρα προαίρεσης (option), διατηρώντας με τον τρόπο αυτό το κόστος της τέταρτης φρεγάτας κάτω από το όριο του ενός δισ. ευρώ.

Ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι σε αυτή τη σύμβαση η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή ελληνικών αμυντικών εταιρειών  (βιομηχανικές επιστροφές) , οι οποίες αντιστοιχούν στο 25% της αξίας της τέταρτης φρεγάτας. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στις τρεις πρώτες φρεγάτες έφτασε μόλις και μετά βίας το 7 – 8%.

Το σίριαλ των ΜΕΚΟ ...τελειώνει;

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, καθυστερήσεις και αναβολές το πολυσυζητημένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ της κλάσης «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού. 
Οικονομικό «ταβάνι» του προγράμματος είναι πλέον τα 400 εκατομμύρια ευρώ, με στρατηγικό στόχο τη ριζική αναμόρφωση των ικανοτήτων των ΜΕΚΟ, μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών και μάχιμων συστημάτων τους.

Καθοριστικής σημασίας στην πρόοδο του προγράμματος θεωρείται η ενεργή συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και μιας νέας ειδικής Επιτροπής Αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού με Έλληνες επιστήμονες που έχει συγκροτηθεί για την υποστήριξη των κορυφαίων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Το επιχειρησιακό χρονοδιάγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί από το Ναυτικό Επιτελείο και έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προβλέπει την ολοκλήρωση της πρώτης εκσυγχρονισμένης φρεγάτας – με πιθανότερη την «Ύδρα» – μέχρι τα μέσα του 2028. Αν και η ακριβής ημερομηνία έναρξης των εργασιών παραμένει σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προχωρά μεθοδικά, ενώ όπου χρειαστεί θα χρησιμοποιηθούν ελληνικές εταιρείες.

Νέα υποβρύχια στον ορίζοντα

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο επόμενο μεγάλο πρόγραμμα που είναι η ναυπήγηση τεσσάρων  νέων υποβρυχίων, καθώς και την αναβάθμιση των υπαρχόντων τεσσάρων υποβρυχίων «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Η ενδιάμεση λύση των FREMM θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων για το συγκεκριμένο εγχείρημα, το οποίο θα κυριαρχήσει στον αμυντικό σχεδιασμό της επόμενης δεκαετίας.

Ταυτόχρονα, αξιολογούνται διάφορες εναλλακτικές για τη μελλοντική ναυπήγηση όπως φρεγάτες FDI HN εγχώριας παραγωγής, φρεγάτες κλάσης Constellation, καθώς και η υπό σχεδίαση ευρω-κορβέτα, η οποία αναμένεται να απασχολήσει την Ευρώπη και το Πολεμικό Ναυτικό μετά το 2030.

Ο σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού δεν αφορά μόνο την ενίσχυση σε αριθμό μονάδων, αλλά την αναδιάρθρωση ολόκληρης της επιχειρησιακής δομής, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα, τη διατήρηση υψηλής διαθεσιμότητας και την υποστήριξη από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Η συγκρότηση ενός στόλου φρεγατών, με νέες και εκσυγχρονισμένες μονάδες, δημιουργεί ένα πλαίσιο αποτροπής και επιχειρησιακής υπεροχής, σε μια περίοδο όπου το γεωπολιτικό περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο απαιτεί σταθερές επιλογές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Fregata-YDRA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Λίφτινγκ» στις φρεγάτες ΜΕΚΟ: Στην Ελλάδα θα γίνει ο εκσυγχρονισμός τους

Προχωρά ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών που αποτελούν τον κορμό του Πολεμικού Ναυτικού. Ο προϋπολογισμός μειώθηκε από 900 σε 290 εκατ. ευρώ και οι εργασίες θα γίνουν στον Ναύσταθμο και τον Σκαραμαγκά.
periplanomeno-pyromaxiko
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΚΑΚ: Διαγωνισμός για περιπλανώμενο πυρομαχικό στις ΕΔ ύψους 15 εκατ.

Προηγμένα σμήνη περιπλανώμενων πυρομαχικών, με συντονισμένη διαχείριση και δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις εξαιρετικά χαμηλής καθυστέρησης (Near-Zero-Lag Ops) θα γίνουν πλέον ελληνική πραγματικότητα.