Σε παρέμβαση για το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, μίλησε στην ΕΡΤ1 σχετικά με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση, τονίζοντας πως υπάρχουν διαχρονικά και διακομματικά χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα, ανέλυσε τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις διαδικασίες, αναφέροντας ότι η υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποσκοπεί στην πλήρη διαφάνεια στην καταβολή των αποζημιώσεων, μέτρο που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακόμα, προανήγγειλε την έναρξη διαδικασίας ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε μη νόμιμους δικαιούχους, ενώ χαρακτήρισε τις πρόσφατες παραιτήσεις τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών ως σαφή ένδειξη αναγνώρισης πολιτικής ευθύνης, «η οποία πάντοτε είναι πιο ευρεία από την ποινική ευθύνη» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Διαφάνεια, κοινωνικά αντανακλαστικά και ανάκτηση εμπιστοσύνης
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, παραμένουν «ζητήματα που γεννούν σοβαρό προβληματισμό» και είναι αναγκαίο κάθε πολιτικός φορέας να δίνει το καλό παράδειγμα.
Επανέλαβε, πάντως, τη διάκριση μεταξύ πολιτικής και ποινικής ευθύνης, επισημαίνοντας πως οι πολύπλοκες υποθέσεις απαιτούν χρόνο διερεύνησης και καλώντας για ψύχραιμη θεσμική διαχείριση: «Χρειάζεται πλήρης αντίληψη για τα πραγματικά περιστατικά...να προχωρήσουμε με τον δέοντα θεσμικό τρόπο που επιβάλλει η σοβαρότητα του ζητήματος».
Αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση Βορίδη, υπογράμμισε ότι ο υπουργός θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον της Βουλής, σε περίπτωση σύστασης προανακριτικής επιτροπής με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Όπως ο ίδιος σχολίασε, «αυτά θα τα δούμε συν τω χρόνω», με τις σχετικές θεσμικές εξελίξεις να αναμένονται άμεσα.
Ο Θ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από πλευράς πρωθυπουργού εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και οι αναγκαίες αντικαταστάσεις στελεχών ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής.
Η κυβερνητική στάση απέναντι στη διαφθορά
Ο υφυπουργός εξέφρασε την άποψη πως η χώρα πληρώνει ένα «μεταπολιτευτικό λογαριασμό», συνδέοντας το πρόβλημα των επιδοτήσεων με βαθύτερες παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σταθερά για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε πολλαπλά επίπεδα, από τις παράνομες ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις και τα κυκλώματα σε υπηρεσίες δόμησης έως τις εφορίες, επιμένοντας στη σαφή βούληση για διαφάνεια και δικαιοσύνη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «η ανάκτηση εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος περνάει και μέσα από την καταπολέμηση της διαφθοράς».
Σχετικά με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που προωθείται, παραδέχθηκε ότι ορισμένες αλλαγές μπορεί να μην είναι «οι πλέον αρεστές», ωστόσο, όπως σημείωσε, «παράγει αποτελέσματα και το μέρισμα της ανάπτυξης επιστρέφεται στην κοινωνία», διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει απρόσκοπτα την προσπάθεια εφαρμογής της νομιμότητας και των αναγκαίων δομικών αλλαγών.
Αντιπολίτευση, ευθύνες και το ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων
Απαντώντας στην αντιπολιτευτική κριτική γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Θ. Κοντογεώργης ανέδειξε τη διακομματική διάσταση της υπόθεσης, υπενθυμίζοντας ότι «στη δικογραφία αναφέρονται πρόσωπα και από άλλους πολιτικούς χώρους». Τόνισε επίσης ότι το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά και προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, εκτεινόμενο σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Κλείνοντας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα περί εξυγίανσης των αγροτικών επιδοτήσεων, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για δικαιοσύνη στο αγροτικό γίγνεσθαι και δεσμευόμενος ότι οποιαδήποτε παράνομα καταβληθέντα ποσά θα επιστραφούν.
Εξωτερική πολιτική: Κυριαρχικά δικαιώματα και μεταναστευτικό
Στο σκέλος της εξωτερικής πολιτικής, και αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, ο Θ. Κοντογεώργης διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφαρμόζοντας πολιτική προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και διαμεσολαβώντας με όλες τις χώρες της περιοχής. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τη συμφωνία ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και επέκτεινε τα χωρικά ύδατα, ενώ δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θέση που συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, επισήμανε ότι η κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου με παρουσία πολεμικών πλοίων, τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής κοινής δράσης.
«Δεν θα επιτρέψουμε να εμπεδωθεί αυτός ο διάδρομος που κάποιοι διακινητές πηγαίνουν να δημιουργήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προανήγγειλε επικείμενη υψηλού επιπέδου επίσκεψη ευρωπαίων αξιωματούχων σε κρίσιμες περιοχές της Λιβύης.
ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικές σχέσεις
Αναφορικά με τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο υφυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση και χωρίς εφησυχασμό, αποκομίζοντας οφέλη από την πολυμερή διπλωματία που εφαρμόζει. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατέστησε σαφές ότι: «Χρειάζεται μια συζήτηση με την Τουρκία για τα γνωστά θέματα, είναι σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές και η ελληνική εξωτερική πολιτική κάνει αυτό που πρέπει προκειμένου να διασφαλίσει απολύτως τα κυριαρχικά συμφέροντα της χώρας μας».