ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Στενά του Ορμούζ
Φωτογραφία Shutterstock

Αγωνία για τα τάνκερ στα Στενά Ορμούζ, ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης

Η Ελλάδα καλεί τους πλοιοκτήτες να αποφύγουν τα Στενά του Ορμούζ, καθώς αυξάνεται η ένταση στον Περσικό μετά τις αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν.

Σε καθεστώς υψηλού συναγερμού έχει τεθεί η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία μετά τις αεροπορικές επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών κατά ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, εν μέσω φόβων για αντίποινα της Τεχεράνης σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από κρίσιμες θαλάσσιες οδούς.

Το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απέστειλε επείγουσα εγκύκλιο στους Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι διαχειρίζονται τη μεγαλύτερη δεξαμενόπλοιακή ικανότητα παγκοσμίως, καλώντας τους να επανεκτιμήσουν την πρόθεση διέλευσης μέσω των Στενών του Ορμούζ.

 Πρόκειται για το θαλάσσιο πέρασμα από το οποίο διέρχεται σχεδόν το 20% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Το υπουργείο προτείνει, έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση, τα ελληνικά πλοία να παραμείνουν σε ασφαλή γειτονικά λιμάνια, επικαλούμενο ανησυχίες ακόμα και για ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ.

Ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με έμφαση σε πλοία που σχετίζονται με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Joint Maritime Information Center (JMIC), τα αμερικανικά πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν βρίσκονται πλέον σε υψηλό κίνδυνο επίθεσης, ιδιαίτερα μετά την επανεμφάνιση των απειλών από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι είχαν συμφωνήσει σε εκεχειρία με τις ΗΠΑ τον Μάιο.

Το JMIC συμβουλεύει τα αμερικανικά εμπορικά πλοία να επανεξετάσουν τις διαδρομές τους, αν και όπως σημειώνεται, ορισμένα εξ αυτών έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, εξέλιξη που θεωρείται θετική για την άμεση προοπτική.

Η κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράν έχει ήδη επιδράσει στις ναυλαγορές, με τα κέρδη στα δεξαμενόπλοια να έχουν αυξηθεί κατά 90% από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις αεροπορικές επιθέσεις στις 13 Ιουνίου. 

Η οποιαδήποτε επίσημη σύσταση της Αθήνας επηρεάζει σημαντικά τις αγορές μεταφοράς πετρελαίου και εμπορευμάτων, λόγω του καθοριστικού ρόλου της ελληνικής ναυτιλίας.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το Bloomberg, αρκετοί πλοιοκτήτες ενδέχεται να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις, καθώς η σημασία του Περσικού Κόλπου για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις είναι τέτοια που καθιστά δύσκολη την πλήρη αποφυγή της περιοχής. Επιπλέον, τα υψηλότερα ναύλα μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικό αντιστάθμισμα στον αυξημένο κίνδυνο.

Για όσους αποφασίσουν να συνεχίσουν τα δρομολόγια, το ελληνικό ΥΝΑ καλεί σε υιοθέτηση του ανώτατου επιπέδου ασφαλείας και μέγιστη δυνατή απόσταση από τα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάυλος Μαρινάκης επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση, μέσω του ΥΝΑ, συνιστά σε όλα τα ελληνικά πλοία με ελληνική σημαία ή ιδιοκτησία που βρίσκονται στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ να καταπλεύσουν σε ασφαλή λιμάνια έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Αξιωματούχοι από τρεις ελληνικές εταιρείες διαχείρισης δεξαμενόπλοιων δήλωσαν ότι βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης της κατάστασης. Ένας εξ αυτών εξέφρασε πρόθεση να συνεχίσει τις διελεύσεις, ενώ άλλος υπογράμμισε ότι τα πλοία του πιθανώς να μείνουν εκτός περιοχής.

Η ναυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή αύξησε το επίπεδο απειλής για πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του MICA Center στη Γαλλία, παρότι η απειλή για πλοία άλλων χωρών παραμένει χαμηλή προς το παρόν, "δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι στο μέλλον θα στοχοποιηθούν και άλλα εμπορικά πλοία".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ