Στο βήμα του μάρτυρα στη δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis βρέθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, περιγράφοντας ένα σκηνικό «θεσμικής συνωμοσίας κατά της Δημοκρατίας», με πολιτικούς στόχους και ηθικούς αυτουργούς. «Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί κατηγορούμενοι. Η σκευωρία της Novartis ήταν πολλαπλό και συνεχές πλήγμα στη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αναδεικνύοντας ότι ενώ κατηγορήθηκαν πολιτικοί, «διέφυγαν γιατροί και φαρμακοποιοί».
Ο ίδιος χαρακτήρισε λογικά ασύντακτο το βούλευμα του Ειδικού Δικαστηρίου, σημειώνοντας πως η Βουλή «παραβίασε κατάφωρα το Σύνταγμα», καθώς δημιούργησε μια νέα νομική θεωρία ώστε να διατηρήσει τις διώξεις. Παράλληλα επεσήμανε ότι η εισαγγελέας έθεσε την υπόθεσή του στο αρχείο, χωρίς να έχει αρμοδιότητα.
Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο Φιλίστορα Δεσταμπασίδη, σημείωσε: «Γνώριζε ότι καταθέτει ψευδώς και το έκανε. Δεν έχει λογική να το έκανε μόνος του, χωρίς ηθικό αυτουργό».
Και συμπλήρωσε με νόημα: «Είχε ανωνυμία και ασυλία μέσα σε ένα καθεστώς παντοδυναμίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Νόμιζε ότι μπορούσε να πει και πέντε δέκα παραπάνω. Αυτό έφερε κάμψη των αντανακλαστικών υπέρ της αλήθειας».
Σε ερώτηση της προέδρου για την ύπαρξη ηθικών αυτουργών, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε κατηγορηματικά: «Προφανώς υπήρχαν. Τα πρόσωπα που είχα μηνύσει: ο τότε πρωθυπουργός, υπουργοί... Το δικαστήριό σας οφείλει να αποκαλύψει τα στρώματα αυτών των αυτουργών. Πολιτικά ήταν τα κίνητρα. Η σκευωρία δεν έγινε από μόνη της».
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι στόχος της σκευωρίας ήταν η χειραγώγηση πολιτικών εξελίξεων και συγκεκριμένα: «Κατηγόρησαν δύο πρωθυπουργούς, εμένα ως αντιπρόεδρο και άλλους υπουργούς, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Ήθελαν να επηρεάσουν τις εκλογές και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η υπόθεση άγγιζε και τον κ. Πικραμμένο και εμένα, που ακούγονταν ως υποψήφιοι για την Προεδρία».
Σε ερώτηση της Εισαγγελέως για το τι θα μπορούσε να επιτύχει μια τέτοια παράταξη με τέτοιες κατηγορίες, ο Βενιζέλος απάντησε: «Ήταν αντιπερισπασμός για την αδυναμία της κυβέρνησης να χειριστεί θέματα, μεταξύ αυτών και η Συμφωνία των Πρεσπών».
Ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του, επανέλαβε πως υπερασπίζεται τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, υπό τον όρο ότι εφαρμόζονται αυστηρά οι νόμιμες διαδικασίες. Αλλιώς, όπως είπε, «η προστασία ισοδυναμεί με ποινική ασυλία».
«Το κρίσιμο είναι ποιος συνέλαβε την ιδέα της σκευωρίας. Δεν συνελήφθη δικονομικώς, αλλά υπήρχε δόλος ηθικού αυτουργού», κατέληξε. Η δίκη συνεχίζεται.