ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πιερρακάκης
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Πιερρακακης: Επενδύσεις 584 εκ. ευρώ από τα μη κρατικά πανεπιστήμια

«Μόνο η επένδυση στη γνώση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και οδηγεί σε μια οικονομία ανθεκτική απέναντι σε στροβιλισμούς και κρίσεις» αναφέρει.

«Η σταθερή ανάπτυξη που επιδιώκει η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στους αριθμητικούς δείκτες. Πρέπει να έχει στο επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό, την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία.

Μόνο η επένδυση στη γνώση λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και οδηγεί σε μια οικονομία ανθεκτική απέναντι σε στροβιλισμούς και κρίσεις». Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης σε δήλωση του στην «Realnews» για τη δημιουργία μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η κυβέρνηση πέρυσι τέτοια εποχή έκανε ένα θαρραλέο βήμα ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο των ευκαιριών για γνώση. Η κατάθεση 12 αιτήσεων για την ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, που ζητούν να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο του 2025, συν μία ακόμη για το 2026, είναι η δικαίωση της απόφασής μας να συνταχθούμε με τις ανάγκες της κοινωνίας, να παλέψουμε με ιδεοληψίες και στερεότυπα και να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε εκπαιδευτικό hub της Ευρώπης.

Αν και οι 12 αιτήσεις που κατετέθησαν πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές και λάβουν την έγκριση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και του Υπουργείου Παιδείας, το όφελος για τη χώρα θα είναι τεράστιο. Αντιστροφή του brain drain, προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών, νέες θέσεις εργασίας για το πανεπιστημιακό δυναμικό που μεγαλουργεί στο εξωτερικό, νέοι δρόμοι στην έρευνα».

Ο κ. Πιερρακάκης προσθέτει ότι, «η αξία της επένδυσης στη γνώση είναι ανεκτίμητη. Το κόστος της δαπάνης όμως που προτίθενται να κάνουν αυτά τα 12 Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, είναι μετρήσιμο για την ελληνική οικονομία. Οι προτάσεις που κατέθεσαν για επενδύσεις σε κτίρια και ανθρώπινο δυναμικό αγγίζουν αθροιστικά τα 584 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Τα 243 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε campus και ακίνητα που θα στεγάσουν τα πανεπιστήμια και τα 341 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στο ανθρώπινο δυναμικό.

Μόνο μία από τις προτάσεις αφορά επένδυση 92 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και 65 εκατ. ευρώ για το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Μία δεύτερη αφορά επένδυση 50 εκατ. ευρώ για κτίρια και 35 εκατ. ευρώ για το ανθρώπινο δυναμικό, πάντα στην πενταετία.

Ακόμη και όσα από αυτά τα πανεπιστήμια είχαν κάποιας μορφής συνεργασία με εγχώρια κολλέγια, υπό ένα θολό καθεστώς, με τον νέο νόμο υποχρεώνονται να αποκτήσουν σύγχρονες εγκαταστάσεις, ακαδημαϊκούς με περγαμηνές και να δώσουν χρήματα για υποτροφίες και έρευνα.

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν παράλληλα με το ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο, που είναι εξωστρεφές και ελκυστικό. Το ενδιαφέρον φημισμένων ξένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως το Yale, το Columbia ή το Harvard να επενδύσουν σε κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ διέψευσε όσους, ηττοπαθείς και φοβικούς, προεξοφλούσαν ότι το εγχείρημα της αλλαγής σελίδας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αποτύχει. 

Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις επιλογές μας και τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα που έχει ανάγκη η χώρα. Η εκπαίδευση θα καταστεί βασικός πυλώνας της ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Και είμαστε ακόμη στην αρχή», καταλήγει ο υπουργός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα επεισόδια στον «πόλεμο» κυβέρνησης - τραπεζών για τις προμήθειες

Νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης με αφορμή την πώληση 850 εκτός δικτύου ΑΤΜ της Πειραιώς. Στόχος, ο τερματισμός υπερβολικών χρεώσεων. Για παρενέργειες από τον μηδενισμό των διατραπεζικών χρεώσεων προειδοποιούν οι τράπεζες.
Ελληνική οικονομία χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ ο στόχος της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ανακοίνωση πακέτου μέτρων 1,5 δισ. ευρώ από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με 1 δισ. από υπεραπόδοση προϋπολογισμού και 500 εκατ. μέσω ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.