Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με την ημερομηνία πραγματοποίησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας να μην έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, την ίδια στιγμή όπου μια σειρά δημοσιευμάτων στη γείτονα χώρα δυναμιτίζουν το κλίμα, κάνοντας λόγο για «τρικλοποδιές» της Αθήνας με αφορμή το θέμα της προμήθειας των ευρωπαϊκών πυραύλων Meteor.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα πάντως, αποφεύγουν να μπουν στην ουσία όσων αναπαράγονται στην άλλη όχθη του Αιγαίου, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως «όσο δεν επιλύεται το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας και του καθορισμού της ΑΟΖ θα έχουμε θέματα με την Τουρκία».
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, αν και αναγνώριζαν ότι το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών αποτυπώνεται και από τον ελάχιστο αριθμό των τουρκικών παραβιάσεων τους τελευταίους μήνες, αντιπαραβάλλοντας τις τουλάχιστον 7.000 καταγεγραμμένες ετήσιες παραβιάσεις μέχρι το 2022, καθώς και το γεγονός ότι σήμερα οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία είναι μηδενικές.
Διπλωματικοί αναλυτές πάντως, θεωρούν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι των ΗΠΑ, θα υποχρεώσει τις ηγεσίες των δύο χωρών να επανακαθορίσουν πολλές από τις πτυχές της εξωτερικής τους πολιτικής, αφού τους επόμενους μήνες πολλά θα εξαρτηθούν από τις νέες συμμαχίες που διαμορφώνονται όχι μόνο με την Ουάσιγκτον, αλλά και με πολλές από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες.
Κάτι που φάνηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, την οποία η Άγκυρα δεν είδε με καλό μάτι, με τον εγχώριο Τύπο να κάνει λόγο ανοιχτά για προσπάθεια από τον Έλληνα πρωθυπουργό να εμποδίσει την Τουρκία να αποκτήσει ευρωπαϊκά αμυντικά συστήματα, όπως τους πυραύλους Meteor.
Και, σαν να μην έφτανε αυτό, δημοσίευμα από την τουρκική εφημερίδα Nefes κάνει λόγο για ανησυχητικές εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή επικείμενη άσκηση του NATO, και το αίτημα της Ελλάδας για άδεια πτήσης των αεροσκαφών από τις χώρες που θα συμμετάσχουν, μεταξύ αυτών και την Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τις δηλώσεις μελών της τουρκικής κυβέρνησης που επαναφέρουν στην δημόσια συζήτηση ζητήματα που αποτέλεσαν και κατά το πρόσφατο παρελθόν μέρος της αναθεωρητικής ατζέντας του Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως, για παράδειγμα, τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο υπουργός Παιδείας, Γιουσούφ Τεκίν, ότι «η Ελλάδα κλείνει τα σχολεία της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη», προτείνοντας εκ νέου να συμπεριληφθεί στη διδακτέα ύλη των σχολείων «η Γεωγραφία της Καρδιάς μας, από την Παλαιστίνη μέχρι την Κεντρική Ασία, από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Κύπρο».
Οι προειδοποιήσεις του Νίκου Δένδια
Ως έμμεση απάντηση στις παραπάνω προκλητικές δηλώσεις ερμηνεύονται τα όσα ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας στο 6ο Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον, κατά την κεντρική του ομιλία με θέμα: «Ο ρόλος της Ελλάδας στη διαμόρφωση της αμυντικής πολιτικής σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο».
Ο Νίκος Δένδιας -αν και απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στην Τουρκία- περιέγραψε τη γειτονική χώρα ως ένα κράτος που δεν αισθάνεται ότι πρέπει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, διατηρώντας στενές σχέσεις μαζί της.
Έφερε μάλιστα σε αντιδιαστολή, τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της άμυνας και της περιφερειακής σταθερότητας, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα έχει καθαρή στάση: σεβασμός των διεθνών κανόνων και του απαραβίαστου της εδαφικής ακεραιότητας».
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Άμυνας στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ήταν «εξαιρετική τόσο κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ όσο και κατά τη θητεία του Μπάιντεν», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχει η αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και επισημαίνοντας πως «οι ΗΠΑ, έχοντας αυτή την εικόνα, είναι πλέον σε θέση να επιλέξουν με ποιους συμμάχους θα πορευτούν για τη σταθερότητα του κόσμου».