Η πρόσφατη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει τρία πρόσωπα ως υποψηφίους για τις επόμενες εθνικές εκλογές και μάλιστα λίγες ώρες πριν από την έλευση του 2025, ήταν αρκετή για να προκαλέσει πλήθος ερμηνειών και σχολίων ακόμα και έως σήμερα, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο τη σεναριολογία περί ενός επικείμενου ανασχηματισμού ή ακόμα και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πριν από το 2027.
Αν και ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, η ανακοίνωση ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2027 θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ως υποψήφιοι, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός, στον Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών, ήταν αρκετή για να προκαλέσει ποικίλες απορίες, κυρίως για το ‘timing’ της κίνησης αυτής.
Κάποιοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για την «πρόωρη πολιτική αποκατάσταση» τριών στελεχών που χαίρουν της εκτίμησης του Πρωθυπουργού και κάποιοι άλλοι, ότι επρόκειτο για ένα έμμεσο μήνυμα προς όλα τα γαλάζια στελέχη, για την μελλοντική τους αξιοποίηση, αναλόγως των κομματικών τους επιδόσεων.
Πέραν πάντως της Ειρήνης Αγαπηδάκη η οποία είχε συμμετάσχει και στις βουλευτικές εκλογές του 2023 – χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί – ως υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, ο Παύλος Μαρινάκης μεταπήδησε από τη θέση του γραμματέα του κόμματος στο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου και ο Νίκος Ρωμανός ασκεί τα καθήκοντα του διευθυντή τύπου της ΝΔ.
Υπάρχουν ωστόσο και τα στελέχη εκείνα που βλέπουν πίσω από τις γραμμές των συγκεκριμένων ανακοινώσεων, τη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές – εν ευθέτω χρόνο – τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα, αφού προηγουμένως θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με την προεδρική εκλογή.
Μέσα στην εβδομάδα πάντως, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη – για το νέο έτος – υπουργική αντικατάσταση, μετά από την απόφαση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη να αποχωρήσει για καθαρά προσωπικούς λόγους, με τον βουλευτή Σερρών και διεθνολόγο Τάσο Χατζηβασιλείου να τον διαδέχεται.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η επιλογή του προσώπου που θα επιλέξει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα και η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει στη Βουλή, αποτελούν το χρονικό ορόσημο για τις αλλαγές που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός, αν και θεωρούνται πολύ πρόωρες οι εκτιμήσεις για το αν θα επρόκειτο για έναν ριζικό ανασχηματισμό ή ένα ακόμα ‘rotation’ με εναλλαγές ρόλων μεταξύ προσώπων σε διάφορα υπουργεία.
Σίγουρα πάντως, στο πρωθυπουργικό μπλοκάκι σημειώνονται ήδη οι επιμέρους επιδόσεις των υπουργών και των υφυπουργών της κυβέρνησης, με βάση και το πλάνο της υλοποίησης των προτεραιοτήτων για τους επόμενους μήνες και ο βαθμός της έγκαιρης υλοποίησής τους.
Με δεδομένο ότι η κυβερνητική παράταξη έχει έναν ‘καθαρό’ πολιτικό χρόνο μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς ενδιάμεσες κάλπες, δίνει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει – στον χρόνο που εκείνος επιλέξει – στις όποιες διορθωτικές κινήσεις, προλαβαίνοντας τυχόν αρρυθμίες ή και καθυστερήσεις σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια.
Ειδικότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι η οικονομία θα αποτελέσει το βασικό ζήτημα που θα κρίνει την ετυμηγορία των ψηφοφόρων, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, με την πλειοψηφία των πολιτών για δεύτερη συνεχή χρονιά – όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB για τη Real News – να κατατάσσουν την ακρίβεια ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα.
Στην ίδια έρευνα, το 25,1% των πολιτών υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα τις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει, ενώ το 66,9% ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της σε πολλούς και βασικούς τομείς του έργου της.