ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

S&P: Τι σημαίνει για τις τράπεζες μια αύξηση υποχρεωτικών αποθεματικών

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, μία αύξηση των ελάχιστων αποθεματικών κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση μείωση των κερδών προ φόρων κατά 3,3%.

Μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά θα έχει ήπιες επιπτώσεις στην συνολική κερδοφορία και τη ρευστότητα των τραπεζών της ευρωζώνης σύμφωνα με υπολογισμούς της S&P Global Ratings.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, μία αύξηση των ελάχιστων αποθεματικών κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεση μείωση των κερδών προ φόρων κατά 3,3% και του δείκτη κάλυψης ρευστότητας κατά 4,7%.

Η S&P υπολογίζει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ακόμα ηπιότερες για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, όπου μία αύξηση στα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά κατά μία ποσοστιαία μονάδα θα προκαλέσει μείωση περίπου 2% στα κέρδη προ φόρων.

Αυτό που επισημαίνουν οι αναλυτές, όμως, είναι ότι η αύξηση των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα πλεονάζοντα αποθεματικά κάποιων τραπεζών, με δεδομένο ότι αυτά είναι ανομοιόμορφα μοιρασμένα στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης. Όπως σημειώνει η S&P, αυτό θα επιβαρύνει κυρίως τις μικρότερες ιταλικές τράπεζες και σε πιο περιορισμένο βαθμό, τις ελληνικές τράπεζες.

«Για αυτές τις τράπεζες, θεωρούμε ότι οι πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι διαχειρίσιμες, αλλά η μείωση των πλεονάζοντων αποθεματικών θα συνέβαλε στην κανονικοποίηση του κόστους χρηματοδότησης, την οποία ήδη βλέπουμε να συμβαίνει και περιμένουμε για το 2024», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η S&P θεωρεί ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν άνετα κέρδη και επιπλέον ρευστότητα, ενώ  εκτιμά ότι πιθανότατα θα λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά.

«Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα δράσει σταδιακά και οι επιπτώσεις θα είναι διαχειρίσιμες για τις τράπεζες της Ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία μικρή πιθανότητα η ΕΚΤ να αποφασίσει μία σημαντική σύσφιγξη της ρευστότητας των τραπεζών, αυξάνοντας για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά σε πιο περιοριστικά επίπεδα», σημειώνουν οι αναλυτές.

«Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να φέρει προκλήσεις για τη ρευστότητα και τις συνθήκες χρηματοδότησης κάποιων τραπεζών, με δεδομένο το αδύναμο οικονομικό σκηνικό στην Ευρωζώνη και το γεγονός ότι οι συνέπειες από τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν φανεί ακόμα πλήρως», προσθέτουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η κρίση στη Γαλλία προκαλεί ανησυχία για αναταράξεις στην ευρωζώνη

Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη παρακολουθούν τα νέα δεδομένα στο αβέβαιο γαλλικό πολιτικό σκηνικό που επηρεάζει την δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και αποτελεί αυτή την περίοδο εστία ανησυχίας για την Ευρώπη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος και στην Ευρώπη για μεγάλες τραπεζικές συγχωνεύσεις

Γιατί το πείραμα της Unicredit με την Commerzbank είναι κρίσιμο για τις επόμενες μεγάλες κινήσεις. Ποια εμπόδια αντιμετωπίζει το deal του Ορσέλ. Η χαώδης απόσταση των ευρωπαϊκών από τις αμερικανικές τράπεζες και ο Ντράγκι.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στον Σεπτέμβριο στρέφεται η προσοχή για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η EKT αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2022, όταν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε φθάσει ήδη στο 8,6%, δηλαδή τέσσερις και πλέον φορές πάνω από τον δικό της στόχο του 2%.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να αποφασίσει μείωση επιτοκίων η ΕΚΤ

Την ερχόμενη Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%, σηματοδοτώντας την έναρξη του καθοδικού κύκλου τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τα... Τάρταρα στην κορυφή της ευρωζώνης οι ελληνικές τράπεζες

Οι πέντε βασικοί δείκτες απόδοσης της ΕΚΤ κατατάσσουν τις ελληνικές τράπεζες στις κορυφαίες θέσεις της ευρωζώνης για το δ' τρίμηνο 2023, ενώ το 2019 βρίσκονταν στις χειρότερες. Το turnaround του κλάδου και η ανάγκη για βιώσιμη κερδοφορία.