ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ομόλογα
Φωτο: Shutterstock

Ο χρησμός της Moody's και το περιθώριο για αναβάθμιση της Ελλάδας

Η Moody's αξιολογεί σήμερα τα ελληνικά ομόλογα και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση, καθώς δεν μπορεί να αγνοεί τις θετικές αξιολογήσεις από Fitch, S&P και DBRS που έχουν προηγηθεί, κινδυνεύοντας να χαρακτηριστεί εμμονική με την Ελλάδα.

Μέσα σε ένα επιβαρυμένο σκηνικό για τις αγορές λόγω της Credit Suisse, σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Moody's.

Είναι ο μοναδικός από τους τέσσερις επιλέξιμους οίκους αξιολόγησης από τη ΕΚΤ που μας κατατάσσει τρεις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade), ενώ οι άλλοι τρεις έχουν βαθμολογήσει την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Σε ένα περιβάλλον ανόδου των επιτοκίων, επαπειλούμενης ύφεσης στην Ευρώπη, πανικού από τις περιπέτειες της ελβετικής τράπεζας και ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης στο εσωτερικό  κάποιος θα στοιχημάτιζε ότι η Moody's δύσκολα θα προχωρούσε σε μια αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Moody΄s δεν έχει κάποιο σοβαρό λόγο να μην προχωρήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας και εξηγούν«Η τελευταία της αναβάθμιση ήταν το Νοέμβριο του 2020 όταν μας είχε βαθμολογήσει με Ba3, τρεις βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα με σταθερό outlook. Από τότε όμως οι άλλοι τρεις οίκοι αξιολόγησης (Fitch, S&P και DBRS) έχουν προχωρήσει σε αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αξιολογώντας την πρόοδο της οικονομίας φέρνοντας την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτή την πρόοδο δεν μπορεί να την αγνοεί η Moody's που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί εμμονική με την Ελλάδα. Άλλωστε με τυχόν αναβάθμιση πάλι θα απέχουμε δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα στην δική της κλίμακα αξιολόγησης. Το να δώσει ένας οίκος σε μια χώρα επενδυτική βαθμίδα σε μια τέτοια περίοδο είναι πολύ δύσκολο, αλλά δεν ζητεί κανείς κάτι τέτοιο από τη Moody's».

Σημειώνεται πως η Moody’s είναι «κουμπωμένη» με την Ελλάδα καθώς το 2010, όταν όλα τα στοιχεία έδειχναν χρεοκοπία, μας είχε σε υψηλά ratings και στη συνέχεια όπως ήταν εύλογο κατηγορήθηκε για αυτό. Εξού και η διστακτικότητα με τη χώρα.

Στην τελευταία της αξιολόγηση η Moody's  στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 όταν διατήρησε τη βαθμολογία  Ba3 για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές επισήμανε τη βελτίωση των θεμελιωδών πιστωτικών μεγεθών της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικές αρχές, έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των τραπεζών, γεγονός που τις απελευθερώνει να χορηγούν δάνεια και να στηρίζουν την οικονομία. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το οικονομικό σοκ που σχετίζεται με την πανδημία και οι προοπτικές είναι καλές για την αύξηση των επενδύσεων υπό το πρίσμα των μεγάλων κεφαλαίων της ΕΕ και των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ), που στηρίζουν την οικονομική ισχύ της Ελλάδας».

Έτσι, αναλυτές εκτιμούν ότι η Moody΄s έχει περιθώριο για μια αναβάθμιση της Ελλάδας που θα ανταμείψει τις δημοσιονομικές επιδόσεις και θα δώσει τον απαραίτητο «αέρα»  στις επόμενες εκδόσεις χρέους της ελληνικής δημοκρατίας. Επίσης, θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις στην αναζήτηση δανεισμού με χαμηλές τιμολογήσεις, και θα δώσει περισσότερη αξία στις καλύψεις του «Ηρακλή».

Επισημαίνουν δε την καλή πορεία των φορολογικών εσόδων και το πρώτο δίμηνο του έτους που έδωσε πρωτογενές πλεόνασμα 4,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 2,36 δισ. έναντι του στόχου,  το ευνοϊκό προφίλ του ελληνικού χρέους, τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, τη στήριξη της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα,  τη βελτίωση της θέσης των ελληνικών τραπεζών που μείωσαν τα κόκκινα δάνεια και δημιουργούν ξανά κεφάλαια, τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας και το 2023 σε σχέση με την ευρωζώνη και τις υψηλές επιδόσεις του τουρισμού και την ναυτιλίας.

Οι επόμενες αξιολογήσεις από τους άλλους επενδυτικούς οίκους είναι στις 21 Απριλίου από την S&P (τελευταία αξιολόγηση στις  21 Οκτωβρίου 2022 με  διατήρηση στο ΒΒ+ με σταθερή προοπτική), στις 9 Ιουλίου από τη Fitch (τελευταία αξιολόγηση στις 27 Ιανουαρίου 2023 με αναβάθμιση σε ΒΒ+ με σταθερό outlook) και στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS (τελευταία αξιολόγηση στις 10 Μαρτίου 2023 με διατήρηση στο ΒΒ High με σταθερές προοπτικές).

Αν όχι από την αξιολόγηση της S&P,  αλλά από τις άλλες δύο όταν θα έχουν τελειώσει οι εκλογές εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα «πιάσει» την επενδυτική βαθμίδα που έχει απολέσει από το 2010, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξισώσει τα ελληνικά ομόλογα με όλα τα υπόλοιπα για να μπορούν να συμμετέχουν στα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΚΤ, χωρίς να χρειάζονται ειδικές αναφορές και ξεχωριστές δράσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική κατηγορία, Baa3 με σταθερή πρόβλεψη

Χατζηδάκης: «Η σημερινή αναβάθμιση σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου για την ελληνική οικονομία και πιστοποιεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».
Ομόλογα
ΑΓΟΡΕΣ

Σε... ισοπαλία βρέθηκε το κόστος δανεισμού Ελλάδα και Γαλλίας

«Ισοπαλία» για την απόδοση μεταξύ ελληνικού και γαλλικού 10ετούς, καθώς η ελληνική οικονομία συνεχίζει την υπεραπόδοση έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης ενώ η γαλλική «βλέπει» εκτίναξη του ελλείμματος.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη εκλογική ανατροπή, το σπρεντ και το μετέωρο βήμα της Γαλλίας

Αμήχανη η πρώτη αντίδραση των αγορών στην ανατροπή, που έφερε τη Λεπέν τρίτη και τον Μελανσόν πρώτο. Βαρόμετρο το σπρεντ των γαλλικών ομολόγων. Προσδοκίες για μετριοπαθές κυβερνητικό σχήμα.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί άντεξαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα στην πίεση από τις γαλλικές εκλογές

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αναταραχή περιορίζεται στη Γαλλία και δεν απειλείται η γαλλική συμμετοχή στην ΕΕ από τη Λεπέν. Τα ομόλογα της περιφέρειας ανέκαμψαν μετά το αρχικό sell-off και θεωρούνται ελκυστικά.