ΓΔ: 1968.72 -0.08% Τζίρος: 158.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Μικρές φούσκες σε αγορές - ακίνητα απειλούν την οικονομική ανάκαμψη

Ανησυχία για τη διόγκωση των τιμών σε αρκετές αγορές ακινήτων αλλά και την ανάληψη υψηλότερου ρίσκου από επιχειρήσεις, εξαιρουμένων των τραπεζών, εκφράζει η ΕΚΤ.

Η διόγκωση στις τιμές ακινήτων αλλά και η συνεχιζόμενη άνοδος στις αγορές, σε συνδυασμό με τη διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου από τις επιχειρήσεις (εξαιρουμένων των τραπεζών) και την αύξηση του δανεισμού αποτελούν τις τέσσερις βασικές αιτίες που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ευρωζώνη, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

«Υπάρχουν ανησυχίες για «μικρές φούσκες» σε πιστώσεις, περιουσιακά στοιχεία και αγορές κατοικιών, καθώς και για τα υψηλότερα επίπεδα χρέους τόσο των επιχειρήσεων όσο και των κρατών. Πρόκειται για στοιχεία που αφήνει πίσω της η πανδημία», σημειώνεται στην έκθεση της τράπεζας. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι ενδεχόμενη «φούσκα» στις αγορές ακινήτων αφορά χώρες στις οποίες καταγράφονταν σημαντική αύξηση των τιμών και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, κάτι το οποίο εξ ορισμού αποκλείει την Ελλάδα, με δεδομένη την 10ετή κρίση που προηγήθηκε και το ουσιαστικό πάγωμα της αγοράς ακινήτων που είχε καταγραφεί. 

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας επισημάνουν ότι αρκετές αγορές είναι «πολύ πιθανό να εισέλθουν σε φάση διόρθωσης» και προειδοποιεί επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία να είναι περισσότερο προσεκτικά στις επενδύσεις τους εάν δεν θέλουν «να υποστούν σημαντικές απώλειες ιδιαίτερα εάν υπάρξουν προβλήματα στις αποπληρωμές ορισμένου τύπου δανείων».

«Οι αγορές μετοχών και ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων διατήρησαν την εντυπωσιακή τους άνοδο, καθιστώντας τις πιο επιρρεπείς σε διορθώσεις», τονίζει στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, ενώ σημειώνει ότι η επέκταση της αγοράς ακινήτων στην ευρωζώνη δημιουργεί ανησυχίες καθώς δεν έχει καταστεί σαφές εάν «τα πρότυπα  δανεισμού έχουν καταστεί πιο αυστηρά».

Η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία θεωρείται ως ένας σταθεροποιητικός παράγοντας, ενώ την ίδια ώρα το γεγονός ότι τα επιτόκια παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα περιορίζει τις ανησυχίες για αθετήσεις πληρωμής δανείων κυρίως από επιχειρήσεις και ως εκ τούτου δημιουργία νέων προβλημάτων στις τράπεζες της ευρωζώνης. 

Όμως τα προβλήματα στη διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού και η επιβολή ορισμένων νέων lockdown αποτελούν νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Η πανδημία εξακολουθεί να είναι ένας από τους κύριους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη», ξεκαθαρίζει η τράπεζα. 

Εκτός Ευρώπης οι αβεβαιότητες περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο μίας επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας, έστω και εάν τα προβλήματα της εταιρείας Evergrande είχαν, μέχρι στιγμής, περιορισμένες επιπτώσεις. Ταυτόχρονα, όμως και εντός ευρωζώνης υπάρχει μία μικρή υποχώρηση της δυναμικής, με την παραγωγή πιθανόν να κατορθώσει να επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας κατά το δ’ τρίμηνο του 2021, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει μία δύσκολη προς αντιμετώπιση περίπτωση. 

«Εάν τα επίμονα σημεία συμφόρησης οδηγήσουν σε υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις μισθών ή η οικονομία επιστρέψει πιο γρήγορα σε πλήρη δυναμικότητα, οι πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να γίνουν ισχυρότερες», ανέφερε η ΕΚΤ. «Ένα πιο επίμονο σενάριο υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια άκαιρη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, επιβαρύνοντας την οικονομική ανάκαμψη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ, αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις

Η ΕΚΤ υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, αυξάνει ελαφρώς τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και τονίζει ότι η νομισματική πολιτική έχει γίνει «ουσιωδώς λιγότερο συσταλτική».
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ebury: Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε νέα μείωση επιτοκίων

«Είναι επίσης πιθανό να επισημάνει τους αυξανόμενους κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης, οι οποίοι απορρέουν ιδίως από την πολιτική αστάθεια στη Γερμανία και τη Γαλλία» αναφέρεται στο σχόλιο της εταιρείας διεθνών πληρωμών.