Η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει στην ενσωμάτωση των υποχρεωτικών ευρωπαϊκών οδηγιών σχετικά με το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις καθώς και τους σχετικούς συντελεστές ΦΠΑ, πριν ακόμη λάβει την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Όπως επισημαίνουν κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι νέες διατάξεις έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο πρόσφατο σχέδιο νόμου που αφορά τον νέο Τελωνειακό Κώδικα.
Το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια την Πέμπτη, 24 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Υπουργείο, το σχέδιο νόμου ενσωματώνει:
1. Την Οδηγία (ΕΕ) 2020/285: Ρυθμίζει το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις, επιτρέποντας την εφαρμογή του και σε διασυνοριακές συναλλαγές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ διατηρείται το εθνικό όριο των 10.000 ευρώ για απαλλαγή από τον φόρο.
2. Διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/542 σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ:
- Τόπος παροχής υπηρεσιών: Σε περιπτώσεις παροχής πρόσβασης ή διεξαγωγής πολιτιστικών, καλλιτεχνικών κ.ο.κ. εκδηλώσεων μέσω ηλεκτρονικών μέσων, ως τόπος παροχής θεωρείται η χώρα εγκατάστασης του μη υποκείμενου σε φόρο, εξασφαλίζοντας φορολογική διαφάνεια.
- Εναρμόνιση συντελεστών ΦΠΑ: Ορίζεται ότι ο ΦΠΑ για τα εισαγόμενα αγαθά θα ισούται με τον συντελεστή που εφαρμόζεται στο εσωτερικό του κράτους μέλους, συμβάλλοντας στην ενιαία ευρωπαϊκή εμπορική πρακτική.
- Καθεστώς εγκατεστημένων επιχειρήσεων: Εισάγονται τεχνικές ρυθμίσεις που αποσαφηνίζουν τη φορολογική μεταχείριση των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα.
Με την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου, η χώρα θα κοινοποιήσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν υφίσταται πλέον αιτία για συνέχιση των διαδικασιών επί παραβάσει σε βάρους της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη δέσμευσή της για πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.