ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03
forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
Φώτο: Shutterstock

Συναλλαγές έως 100.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ στην ΕΕ για μικρές επιχειρήσεις

Απαλλάσσονται από ΦΠΑ οι ενδοενωσιακές συναλλαγές μικρών επιχειρήσεων ως 100.000 ευρώ, μειώνοντας διοικητικά βάρη και διευκολύνοντας τη δραστηριοποίηση στην Ε.Ε.

Απαλλάσσονται τελικά οι μικρές επιχειρήσεις από τον ΦΠΑ για συναλλαγές που πραγματοποιούν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η ετήσια αξία τους είναι μέχρι 100.000 ευρώ.

Πρόκειται για το θέμα που είχε αποκαλύψει το BD, το οποίο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2025, όπως προβλέπει η σχετική Οδηγία και, επειδή καθυστέρησε η Ελλάδα να την εφαρμόσει, δέχτηκε κίτρινη κάρτα από την Κομισιόν.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί πως δεν αυξάνεται το όριο των 10.000 ευρώ, για την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, αλλά οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διενεργούν συναλλαγές απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ, με άλλες επιχειρήσεις εντός της ΕΕ και μέχρι αξίας 100.000 ευρώ.

Στόχος της Κομισιόν που προωθεί το εν λόγω μέτρο, είναι η υποβοήθηση των μικρών επιχειρήσεων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε άλλα κράτη μέλη, αίροντας τις υποχρεώσεις και τα διοικητικά βάρη που διέπουν συνήθως τις διασυνοριακές συναλλαγές (π.χ. λήψη ΑΦΜ, ενδεχομένη υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ανάλογα με τους εθνικούς κανόνες κάθε κράτους μέλους, κ.λπ.).

Τα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Μια ελληνική επιχείρηση θα μπορεί να αιτηθεί να κάνει χρήση του απαλλακτικού καθεστώτος μικρών επιχειρήσεων σε όποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ επιθυμεί, εφόσον:

  • ο κύκλος εργασιών της κατά το προηγούμενο και κατά το τρέχον έτος δεν ξεπερνά τα 100.000 ευρώ στο σύνολο της ΕΕ και

  • δεν ξεπερνά το εσωτερικό όριο απαλλαγής κάθε κράτους μέλους στο οποίο αιτείται την απαλλαγή.

Για να κάνει χρήση αυτής της επιλογής, θα υποβάλλει αίτημα ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, με συνημμένα στοιχεία που αφορούν στην τήρηση των ορίων απαλλαγής. 

Το αίτημα διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στις φορολογικές διοικήσεις των άλλων κρατών μελών από τις οποίες αιτείται τη χορήγηση της απαλλαγής.

 Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται στην ελληνική επιχείρηση, είτε είναι ενταγμένη στο ειδικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είτε όχι.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μικρές επιχειρήσεις που επιλέγουν απαλλαγή από τον ΦΠΑ χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση απαλλασσόμενων παραδόσεων.

Παραδείγματα

Μια ελληνική επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί με τους κανόνες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, και ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί το απαλλακτικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων άλλων κρατών μελών, όπου τα όρια είναι μεγαλύτερα.

Μια επιχείρηση εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος, π.χ. στη Γαλλία, που είναι ενταγμένη στο απαλλακτικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων εκεί, αιτείται μέσω της γαλλικής Φορολογικής Διοίκησης να κάνει χρήση του απαλλακτικού καθεστώτος μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. 

Το αίτημά της διαβιβάζεται στην ελληνική Φορολογική Διοίκηση (ΑΑΔΕ) με την προαναφερόμενη διαδικασία, συνοδευόμενο από τα στοιχεία των διενεργούμενων συναλλαγών της τόσο στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, όσο και στο εσωτερικό της Ελλάδας. 

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η γαλλική επιχείρηση είναι ενταγμένη στο απαλλακτικό καθεστώς μικρών επιχειρήσεων στη Γαλλία.

Και στα δύο παραδείγματα το σύνολο των απαλλασσόμενων συναλλαγών που θα μπορεί να διενεργήσει στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ετησίως και στην Ελλάδα, δεν μπορεί να ξεπερνά το εγχώριο όριο απαλλαγής των 10.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Περιορισμένη η επίπτωση στον πληθωρισμό από μία μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ

Σύμφωνα με την ΤτΕ, μια μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ θα επηρέαζε ελάχιστα τον πληθωρισμό, ενώ σε συνδυασμό με διαρθρωτικές παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική και σταθερή αποκλιμάκωσή του.