ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
Φώτο: Shutterstock

Κρυφά εισοδήματα από το εξωτερικό ψάχνει με διασταυρώσεις η Εφορία

Διαδικασία διπλών ελέγχων από τη φορολογική Αρχή στα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν δηλώνονται στην εφορία στο σύνολό τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έσοδα από τόκους.

Μέχρι την 31η Ιουλίου ολοκληρώνει η ΑΑΔΕ τις διασταυρώσεις των εισοδημάτων και των τόκων από καταθέσεις που τηρούν φορολογούμενοι στο εξωτερικό και στη συνέχεια θα αποστείλει τα σχετικά «ραβασάκια» στους υπόχρεους.

Πρόκειται για μια διαδικασία διπλών ελέγχων από τη φορολογική Αρχή στα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν δηλώνονται στην εφορία στο σύνολό τους. Ειδικότερα, στο στόχαστρο βρίσκονται οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, οι οποίοι έχουν παράλληλα και εισοδήματα από το εξωτερικό, τα οποία οφείλουν να συμπεριλάβουν στη φορολογική τους δήλωση.

Τα στοιχεία παραλαμβάνει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες DAC1, DAC2/CRS και FATCA, μέσω των οποίων οι φορολογικές αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα εισοδήματα που αποκομίζουν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ εστιάζουν σε δύο κατηγορίες φορολογουμένων:

  • Σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από το εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν διαπιστωθεί ότι δεν αποκρύπτουν μέρος αυτών και
  • Σε όσους έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό, αλλά εκτιμούν πως δεν θα τους εντοπίσει η εφορία και δεν τα δηλώνουν.

Ποιες κινήσεις θα γίνουν

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία της ΑΑΔΕ έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν έως την 31η Ιουλίου 2025 τις ακόλουθες κινήσεις:

  • Τη διασταύρωση τουλάχιστον του 10% των εισερχομένων πληροφοριών τόκων ταυτοποιημένων φυσικών προσώπων από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC2/CRS) τουλάχιστον για το έτος 2019, μέχρι τις 31/07/2025. Πρόκειται για τους έχοντες στην Ελλάδα τη φορολογική τους κατοικία και δηλώνουν και εισοδήματα από το εξωτερικό, αλλά θα ελεγχθεί εάν τα εισοδήματα του εξωτερικού δηλώθηκαν στο σύνολό τους.
  • Τη διασταύρωση τουλάχιστον του 10% των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA) για δεδομένα έτους 2019, μέχρι τις 31/07/2025. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία δεν έχουν αναγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις ότι έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό και η ΑΑΔΕ με δειγματοληπτικούς ελέγχους θα επιχειρήσει να τους εντοπίσει.

Διασταυρώσεις ως τις 30 Οκτωβρίου

Σε επόμενη φάση, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2025 οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες καλούνται να διασταυρώσουν τουλάχιστον του 50% των εισερχομένων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (DAC1) τουλάχιστον για το έτος 2020.

Αναλόγως των ευρημάτων, μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων θα σταλούν ειδοποιητήρια στους υπόχρεους προκειμένου να προσέλθουν για εξηγήσεις και δεν πείσουν την εφορία θα τους καταλογιστούν φόροι και πρόστιμα.

Οι τόκοι

Το ενδιαφέρον της ΑΑΔΕ εστιάζεται στους τόκους των καταθέσεων από το εξωτερικό, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί και αντανακλούν μεγάλα ύψη καταθέσεων, καθώς επίσης και σε συντάξεις και μισθούς.

Όπως αποκάλυψε το BD, οι φορολογούμενοι με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίοι δήλωσαν το 2024 τόκους από καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού ήταν 21.277 (15.667 κύριοι υπόχρεοι και 5.610 σύζυγοι). Το συνολικό ποσό των τόκων από το εξωτερικό που δήλωσαν τα φυσικά πρόσωπα, με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ανήλθε σε 207,75 εκατ. ευρώ και ο μέσος όρος στο ποσό των 9.764 ευρώ.

Πλήθος ελέγχων

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους με εισοδήματα και από το εξωτερικό είναι πολυπληθείς, όπως προκύπτει και από τις δεκάδες προσφυγές που έχουν κατακλύσει τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, από ελεγχόμενους που αμφισβητούν τις διαπιστώσεις των ελέγχων.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει σε προηγούμενα φορολογικά έτη τόκους καταθέσεων, μερίσματα, συντάξεις, μισθούς σε διάφορες χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Νορβηγία, Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Δανία, Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α., ποσά τα οποία δεν δήλωσαν στο σύνολό τους.

Τα στοιχεία που ανταλλάσσει η ΑΑΔΕ με άλλες αντίστοιχες Αρχές των άλλων χωρών και τα οποία στη συνέχεια τα διασταυρώνει με τα ΑΦΜ των δικαιούχων είναι τα ακόλουθα:

  • Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.
  • Αριθμός λογαριασμού.
  • Υπόλοιπα Λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένης, στην περίπτωση του Ασφαλιστήριου Συμβολαίου με Αξία Εξαγοράς ή του Συμβολαίου Προσόδων, της αξίας εξαγοράς κατά τη λήξη ή της τιμής εξαγοράς σε περίπτωση πρόωρης λύσης του συμβολαίου, στο τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, ή το κλείσιμο του λογαριασμού, εάν ο λογαριασμός έκλεισε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους,
  • Το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους,
  • Αποδόσεις των Λογαριασμών Θεματοφυλακής, καθώς και οι αποδόσεις άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει» η ανωνυμία για «κάρφωμα» στην Εφορία με νέα δικαστική απόφαση

Ιστορική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επιβάλει για πρώτη φορά να γνωστοποιηθούν σε καταγγελλόμενο για φοροδιαφυγή τα στοιχεία του προσώπου που έκανε την καταγγελία.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι σε 1.000 ελεύθερους επαγγελματίες που αμφισβήτησαν τα τεκμαρτά

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία επαγγελματιών και συγγενικών τους προσώπων. Στο στόχαστρο τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες, δαπάνες, ακόμη και κρυπτονομίσματα.
eforia, aade, foroi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσουχτερά πρόστιμα σε πλούσιους από τη νέα ελεγκτική μονάδα της ΑΑΔΕ

Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων πήρε το όπλο του και επέβαλε υψηλά πρόστιμα σε φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Άλλοι 1.409 «μεγάλοι» είναι στο στόχαστρο ελέγχων.
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Έξυπνοι» έλεγχοι της Εφορίας από τα POS μέχρι τους... πλούσιους

Οι προγραμματισμένοι για φέτος φορολογικοί έλεγχοι ανέρχονται σε 184.100. Καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. Τι προβλέπει το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο του 2025.