Ιστορικό υψηλό ρυθμίσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, τόσο σε πλήθος μηνιαίων ρυθμίσεων όσο και σε ύψος ποσών, καταγράφηκε τον Ιούνιο. Μέσα σε έναν μήνα, υποβλήθηκαν 1.995 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε αξία άνω των 670 εκ. ευρώ, το υψηλότερο ρυθμισμένο ποσό έως σήμερα.
Τα στοιχεία του Ιουνίου πιστοποιούν για άλλη μια φορά ότι ο διπλασιασμός των εισοδηματικών και περιουσιακών ορίων που εφαρμόζεται από τον Μάιο, μαζί με όλες τις πρόσφατες θεσμοθετημένες βελτιώσεις στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού, δίνει βιώσιμες ρυθμίσεις, καλύπτοντας ουσιαστικά τη μεσαία τάξη.
Η συμβολή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους αποτυπώνεται στα τελευταία επίσημα στοιχεία: έως σήμερα, ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 38.567 και αντανακλά συνολική αξία αρχικών οφειλών 12,7 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, τον Ιούνιο 3.965 ευάλωτα νοικοκυριά και 155 οφειλέτες ΑμεΑ επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με την ήδη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα, ενώ 222 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.
Διμερείς ρυθμίσεις με servicers
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η θετική πορεία στις διμερείς ρυθμίσεις δανείων με τους 4 μεγαλύτερους Χρηματοδοτικούς Φορείς (Intrum, Cepal, DoValue, Qquant). Τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν επιτυχείς ρυθμίσεις ύψους 0,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν σε 6.000 οφειλέτες. Σημειώνεται ότι το 41% αυτών των ρυθμίσεων αφορά στεγαστικά δάνεια. Ταυτόχρονα, το ποσοστό εγκρισιμότητας έχει εκτοξευθεί στο 83,7%.
Ειδικότερα, κατά τον Μάιο, οι τέσσερις βασικοί servicers υλοποίησαν ρυθμίσεις ύψους 490 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.600 διαφορετικούς οφειλέτες. Τα στοιχεία αποτυπώνουν την «παραγωγή» ρυθμίσεων, δηλαδή τις νέες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν εντός του μήνα και αφορούν το συνολικό ποσό που αναμένεται να ανακτηθεί.
Η κατανομή ανά τύπο δανείου και εταιρεία
Αξιοσημείωτο είναι ότι:
- Στην κατηγορία των στεγαστικών, πρωταγωνιστούν οι Cepal και QQuant.
- Η Intrum παρουσιάζει ιδιαίτερη δραστηριότητα στα καταναλωτικά δάνεια.
Η doValue επικεντρώνεται σε ρυθμίσεις μεγάλων επιχειρηματικών οφειλών.
Από τα 74 δισ. ευρώ ΜΕΑ που βρίσκονται στους servicers, οι 4 μεγαλύτεροι φορείς, (Intrum, Cepal, DoValue, Qquant), έχουν σχεδόν το 90%, με την Cepal να κατέχει το 32,2%, και να ακολουθεί η doValue με 30,8% και η Intrum με 25,4%, ενώ η QQuant διαθέτει το 4,1%. Στο 7,6% ανέρχεται το ποσοστό των υπόλοιπων servicers.