Εννέα οδηγίες για τον περιορισμό των λαθών στους φορολογικούς ελέγχους και τη μείωση του όγκου των ενδικοφανών προσφυγών που γίνονται αποδεκτές από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, καθώς και τη μείωση των προσφυγών στα φορολογικά δικαστήρια, δίνονται μέσα από το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.
Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι περισσότερες από το 30% των προσφυγών που κατατίθενται στη ΔΕΔ γίνονται δεκτές εν μέρει ή στο σύνολό τους, ενώ πάνω από το 40% των φορολογουμένων, των οποίων οι ενδικοφανείς προσφυγές απορρίπτονται, καταφεύγουν στα φορολογικά δικαστήρια.
Από την αρχή της λειτουργίας της ΔΕΔ, το 2013 έχουν προσφύγει στα δικαστήρια περίπου 37.000 ελεγχόμενοι οι οποίοι δεν δικαιώθηκαν από τη ΔΕΔ.
Προκειμένου να περιοριστούν οι αμφισβητήσεις των φορολογικών ελέγχων η ΑΑΔΕ θα προβεί στη μελέτη των υποθέσεων που καταπίπτουν είτε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα φορολογικά δικαστήρια και θα δρομολογήσει τις ανάλογες παρεμβάσεις.
Δηλαδή, κάθε Πράξη Προσδιορισμού του Φόρου που εκδίδεται και κοινοποιείται στον φορολογούμενο να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη και «κλειδωμένη» πάνω στην ισχύουσα φορολογική νομοθεσία καις τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
Ψηλά οι απορρίψεις στο πεντάμηνο
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2025 δείχνουν πως εξετάστηκαν από τη ΔΕΔ 803 προσφυγές και από τις αποφάσεις της δικαιώθηκε το 32,1% των φορολογουμένων ή το 31% εάν ληφθούν υπόψη και εκείνες που απορρίφθηκαν σιωπηρά.
Συνολικά από το 2013 που ξεκίνησε να λειτουργεί η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, διεκπεραιώθηκαν 91.676 προσφυγές, εκ των οποίων απορρίφθηκαν οι 50.003, για άλλες 15.082 εξέπνευσε η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία εξέτασης και σιωπηρώς απορρίφθηκαν, ενώ για τις 664 δηλώθηκε παραίτηση και μπήκαν στο αρχείο.
Δικαιώθηκαν και πέτυχαν τη διαγραφή φόρων και προσαυξήσεων στο σύνολό τους ή κατά ένα μέρος τους, οι 22.785 προσφεύγοντες.
Η ΑΑΔΕ αναφέρει πως το ποσοστό των αποφάσεων που έκαναν δεκτή την προσφυγή επί του συνόλου των ρητών αποφάσεων, ανήλθε στο 31,74%.
Όμως οι αποφάσεις που κάνουν δεκτή την προσφυγή (εν μέρει ή εν όλω) επί του συνόλου των κλεισμένων υποθέσεων (ρητές αποφάσεις + σιωπηρές απορρίψεις) υποχωρεί στο 26,36%, που είναι επίσης υψηλό.
Επίσης, από τις 65.085 προσφυγές οι οποίες απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ από το 2013, οι 36.318 υπόχρεοι προσέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια.
Το ποσοστό, επί του συνόλου των ενδικοφανών προσφυγών που υποβλήθηκαν ανέρχεται στο 40,81%, αλλά επί των προσφυγών που εκδικάστηκαν και απορρίφθηκαν ανέρχεται στο 55,8%.
Πρέπει να σημειωθεί, πως αν δεν είχε συσταθεί η ΔΕΔ, οι προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια θα ήταν κατά δεκάδες χιλιάδες περισσότερες, αφού οι φορολογούμενοι στους οποίους καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα από τον έλεγχο και ήταν άδικα κατά την άποψή τους, αλλά και όπως προέκυψε από τις αποφάσεις της ΔΕΔ, θα κατέφευγαν στα δικαστήρια.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι η ΔΕΔ εξετάζει και μικροϋποθέσεις, όπως λάθη των Δ.Ο.Υ. και των Ελεγκτικών Κέντρων στον καταλογισμό αυτοτελών προστίμων της τάξης των 100 ή 250 ευρώ, για τα οποία λόγω του ποσού, δύσκολα ο φορολογούμενος θα κατέφευγε στα δικαστήρια.
Οι βελτιώσεις
Προκειμένου να περιοριστούν τα λάθη των φορολογικών ελέγχων καθώς και στο καταλογισμό των διαδικαστικών προστίμων, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει ποιοτικές παρεμβάσεις στη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων, μετά τη μελέτη εκείνων των προσφυγών οι οποίες γίνονται δεκτές από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και εκείνων που απορρίπτονται αλλά προσφεύγουν στα δικαστήρια, όπως επίσης και την προετοιμασία των νομικών τμημάτων, ώστε να υποστηρίζουν τις θέσεις της ΑΑΔΕ στα δικαστήρια.
Όπως προκύπτει από το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025 δίδονται κατευθύνσεις στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων με προσοχή και με εφαρμογή της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας και της νομολογίας των δικαστηρίων.
Στόχος είναι να περιοριστεί ο αριθμός των αποφάσεων που προσβάλλεται στη ΔΕΔ καθώς και εκείνων που καταλήγουν στα φορολογικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα:
- Οι αποφάσεις της ΔΕΔ που προσβάλλονται με δικαστική προσφυγή να μην ξεπερνούν ως ποσοστό το 50% των ολοκληρωμένων υποθέσεων ενδικοφανών προσφυγών.
- Καταγραφή και αξιολόγηση των εκδοθεισών δικαστικών αποφάσεων αρμοδιότητας της ΔΕΔ και αποστολή των σημαντικότερων αυτών, στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντός προθεσμίας 30
ημερών από την κοινοποίησή τους στη ΔΕΔ. - Καταγραφή και ανάλυση των λόγων για τους οποίους έγιναν αποδεκτές ενδικοφανείς προσφυγές εν όλω ή εν μέρει και αποστολή εξαμηνιαίας αναφοράς στον Διοικητή, με τους λόγους αποδοχής, εντός 3 μηνών από τη λήξη
του εξαμήνου. - Υποβολή μηνιαίας αναφοράς στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού των αποτελεσμάτων εξέτασης ενδικοφανών προσφυγών (θετικές ή απορριπτικές) ανά Ελεγκτική Υπηρεσία, εντός 22 ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς.
- Υποβολή τριμηνιαίων εκθέσεων στη ΔΣΣ για βασικές δραστηριότητες και θέματα που ανακύπτουν από τη λειτουργία της Διεύθυνσης, εντός 22 ημερών από τη λήξη του τριμήνου αναφοράς.
- Εξέταση των υποθέσεων ενδικοφανών προσφυγών σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, πριν από την κατά νόμο προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία.
- Έκδοση ετησίως τουλάχιστον 5.170 ρητών αποφάσεων.
- Εμπρόθεσμη αποστολή των απόψεων της Διοίκησης και του σχετικού φακέλου στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, σε ποσοστό τουλάχιστον 95% των δικαστικών προσφυγών αρμοδιότητας της ΔΕΔ με προσδιορισμένη ημερομηνία δικασίμου.
- Εμπρόθεσμη δημοσίευση των αποφάσεων που εκδίδει η ΔΕΔ, σε ποσοστό τουλάχιστον 85%, έως το τέλος του επόμενου μήνα από την έκδοσή τους και έως το τέλος του επόμενου διμήνου από την έκδοσή τους για το 100% αυτών.