ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Σταύρος Καφούνης πορτρέτο
Φωτο: O Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Καφούνης: Η ψηφιακή γραφειοκρατία φρενάρει τις εμπορικές ΜμΕ

Ο Σταύρος Καφούνης προειδοποιεί ότι η ψηφιακή γραφειοκρατία πλήττει τις ΜμΕ και ζητά άμεσα μέτρα για να ενισχυθεί ο εμπορικός κλάδος στον ψηφιακό στίβο.

Η ψηφιακή γραφειοκρατία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ. 

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε στις απαντήσεις 17 ομοσπονδιών, 340 εμπορικών συλλόγων και 5 συνδέσμων εμπορικών αντιπροσώπων, αποκαλύπτει μια σειρά από παθογένειες που επηρεάζουν άμεσα τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, απέστειλε τα αποτελέσματα της έρευνας στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, επισημαίνοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξελίσσεται σε έναν «μαραθώνιο» με εμπόδια, και όχι σε ένα εργαλείο απελευθέρωσης της επιχειρηματικότητας. 

Όπως τονίζει, οι στρεβλώσεις του ψηφιακού κράτους έχουν μετατραπεί σε συστημικές παθογένειες που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Οι βασικές προκλήσεις που καταγράφει η έρευνα περιλαμβάνουν την έλλειψη διαλειτουργικότητας των δημόσιων πληροφοριακών συστημάτων, το υψηλό κόστος συμμόρφωσης (με ανάγκη για λογιστές και εξωτερικούς παρόχους), τις βραχυχρόνιες προθεσμίες προσαρμογής και την πολυπλοκότητα των εφαρμογών. 

Τεχνικά προβλήματα, συχνές διακοπές και καθυστερήσεις στις ψηφιακές διαδικασίες εντείνουν την πίεση.

Επιπλέον, 2 στις 3 επιχειρήσεις επισημαίνουν την έλλειψη κοινής ψηφιακής βάσης δεδομένων πιστοποιητικών ως το μεγαλύτερο εμπόδιο, ενώ 6 στις 10 δηλώνουν ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις.

 Το υψηλό κόστος δεξιοτήτων, το σύνθετο περιβάλλον εφαρμογών, καθώς και οι καθυστερήσεις στις κρατικές ενισχύσεις και πληρωμές, αποτελούν επίσης σημαντικές αγκυλώσεις.

Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για στοχευμένα μέτρα στήριξης: επιδοτήσεις για ψηφιακές επενδύσεις, ελάφρυνση φορολογικών και διοικητικών βαρών, καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης προσωπικού.

 Η έλλειψη λειτουργικής ψηφιακής υποδομής, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση των εμπορικών επιχειρήσεων και την επιθετική είσοδο ασιατικών e-commerce πλατφορμών, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού λιανεμπορίου.

Ο κ. Καφούνης καταλήγει: «Αν δεν ενισχυθεί ψηφιακά ο πιο διασυνδεδεμένος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, ο στόχος για ευρωπαϊκή ψηφιακή σύγκλιση θα παραμείνει άπιαστος. Αν όχι τώρα, τότε πότε;».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ