Την ανάγκη για ριζική ενίσχυση των επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο 29ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist.
Ο κ. Χαρδούβελης συμμετείχε σε πάνελ με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, και εστίασε στη διαρθρωτική υστέρηση της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ στον τομέα της παραγωγικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.
Όπως σημείωσε, η συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ της Ε.Ε. παραμένει χαμηλή, ειδικά στους τομείς υψηλής τεχνολογίας. Παρότι η Ευρώπη διαθέτει πλεόνασμα αποταμιεύσεων, αυτό δεν μετατρέπεται σε εγχώριες επενδύσεις αλλά «εξάγεται», χρηματοδοτώντας χώρες με ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως οι ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος της ΕΤΕ τόνισε την ανάγκη σύστασης μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, που θα κατευθύνει τις διαθέσιμες αποταμιεύσεις προς νέες, εγχώριες επενδυτικές ευκαιρίες.
Υποστήριξε ότι ένα ενιαίο και καλά λειτουργικό επενδυτικό περιβάλλον θα ενίσχυε την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και θα αύξανε τη ροή κεφαλαίων εντός της Ε.Ε.
Ο κ. Χαρδούβελης εστίασε επίσης στα εμπόδια που δημιουργεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς, με ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Όπως είπε, οι «εσωτερικοί φραγμοί» λειτουργούν στην πράξη ως δασμοί έως και 100%, περιορίζοντας σημαντικά τη ροή επενδύσεων.
Τόνισε ότι μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, οι τάσεις ενοποίησης έχουν αντιστραφεί, με αποτέλεσμα να διατηρούνται μικρές κεφαλαιαγορές και κατακερματισμένες τραπεζικές αγορές στην Ε.Ε.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν, υπογράμμισε πως σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία της Ενιαίας Αγοράς, η καθιέρωση του ευρώ, η διεύρυνση προς Ανατολική Ευρώπη και το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), συνέβαλαν στην αύξηση των επενδύσεων, καθώς συνοδεύτηκαν από μεταρρυθμίσεις, κίνητρα και πρόσβαση σε κεφάλαια.
Κλείνοντας, ο καθηγητής Χαρδούβελης έθεσε το κεντρικό ερώτημα της εποχής: αν η νέα πρωτοβουλία για μια ενοποιημένη αγορά αποταμιεύσεων και επενδύσεων στην Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης και της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης.