ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Γυναίκα στην τεχνολογία
Φώτο: Shutterstock

EY: Τεχνολογία, ρίσκο και ταλέντο στον πυρήνα του νομικού μετασχηματισμού

Η νέα μελέτη της EY καταγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νομικές διευθύνσεις διεθνώς, με αιχμές σε τεχνολογία, κανονιστική συμμόρφωση και στρατηγική ταλέντου.

Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, οι νομικές διευθύνσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε τρεις βασικές εξωτερικές προκλήσεις: γεωπολιτικές εντάσεις, εντεινόμενες ρυθμιστικές πιέσεις και ραγδαία τεχνολογική πρόοδο.

 Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της νέας παγκόσμιας μελέτης της EY, «General Counsel Study 2025», η οποία βασίζεται σε έρευνα μεταξύ 1.000 νομικών συμβούλων και Chief Legal Officers από 21 χώρες και οργανισμούς με έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Το 76% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ως πρωταρχική πρόκληση τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το 75% τις κανονιστικές πιέσεις και το 74% την ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη. 

Ωστόσο, παρά την επιτακτική ανάγκη για ταχύτητα και προσαρμοστικότητα, ο μετασχηματισμός των νομικών διευθύνσεων εμποδίζεται κυρίως από εσωτερικά εμπόδια, με πρώτο τον περιορισμένο προϋπολογισμό.

 Το 83% αναμένει αύξηση του budget, αλλά το 87% εξακολουθεί να εστιάζει σε πολιτικές μείωσης κόστους, περιορίζοντας έτσι επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό.

Η τεχνολογία θεωρείται βασικός μοχλός μετασχηματισμού από το 75% των συμμετεχόντων, με έμφαση στη διαχείριση πληροφοριών και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας μεταξύ νομικών και επιχειρησιακών πλατφορμών. 

Παρ’ όλα αυτά, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) παραμένει χαμηλά στην προτεραιότητα, καθώς μόνο το 25% των νομικών διευθύνσεων την έχουν εντάξει σε άμεσες στρατηγικές.

Η συμμόρφωση με την κανονιστική νομοθεσία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για το 93% των νομικών ομάδων.

 Ωστόσο, προβλήματα όπως η πολυνομία σε διαφορετικές δικαιοδοσίες (60%), η ασαφής ερμηνεία κανονιστικών πλαισίων (50%) και η πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα (48%) καθιστούν το έργο τους δυσχερές. 

Παρότι το 81% προβλέπει αύξηση επενδύσεων στον τομέα risk management, μόνο το 49% διαθέτουν οργανωμένο λειτουργικό μοντέλο διαχείρισης κινδύνων.

Η ανάγκη για εξειδίκευση οδηγεί το 75% των νομικών διευθύνσεων να επανεξετάζουν τις στρατηγικές προσέλκυσης ταλέντου. Ωστόσο, μόλις το 21% έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές. 

Το 64% επιλέγει να καλύψει τα κενά μέσω upskilling και reskilling, ενώ το 57% τοποθετεί τη διακράτηση ταλέντου μεταξύ των κύριων στόχων. 

Παρόλα αυτά, μόνο το 30% προσφέρουν δομημένα προγράμματα εξέλιξης, wellbeing ή mentoring, δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ πρόθεσης και πράξης.

Ο Ειρηνικός Πλατής, Διευθύνων Εταίρος της συνεργαζόμενης δικηγορικής εταιρείας με την EY Ελλάδος, δήλωσε πως: «Η υιοθέτηση της τεχνολογίας  και ιδιαίτερα εργαλείων όπως η GenAI, δεν μπορεί να γίνεται επιφανειακά. 

Απαιτεί κατανόηση των επιχειρησιακών αναγκών, ξεκάθαρη στρατηγική και στόχευση σε πραγματικές προκλήσεις των νομικών ομάδων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Παπαδημητρίου ΕΥ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιώργος Παπαδημητρίου: Τι προβληματίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες;

Ο CEO της EY Ελλάδος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, παρότι η επιχειρηματικότητα αναγνωρίζεται ως μοχλός ανάπτυξης, τίθεται το ερώτημα αν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες για τις προκλήσεις της εποχής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY-Parthenon: Οι πυλώνες που δημιουργούν αξία για την ελληνική οικονομία

Η μελέτη της EY-Parthenon διαπιστώνει ότι παρά τη δεκαετία χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης που προηγήθηκε, έχει δημιουργηθεί ένα θετικό περιβάλλον εξαιτίας μεταξύάλλων των αυξημένων δυνατοτήτων πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Αυξημένες ανησυχίες των επιχειρήσεων για διπλή φορολόγηση

Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι εισέρχονται σε μία περίοδο αβεβαιότητας με την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση που επέρχεται μέσω της εφαρμογής της δέσμης μέτρων για την αποφυγή της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης των κερδών.