Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, οι νομικές διευθύνσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε τρεις βασικές εξωτερικές προκλήσεις: γεωπολιτικές εντάσεις, εντεινόμενες ρυθμιστικές πιέσεις και ραγδαία τεχνολογική πρόοδο.
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της νέας παγκόσμιας μελέτης της EY, «General Counsel Study 2025», η οποία βασίζεται σε έρευνα μεταξύ 1.000 νομικών συμβούλων και Chief Legal Officers από 21 χώρες και οργανισμούς με έσοδα άνω του 1 δισ. δολαρίων.
Το 76% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει ως πρωταρχική πρόκληση τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το 75% τις κανονιστικές πιέσεις και το 74% την ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη.
Ωστόσο, παρά την επιτακτική ανάγκη για ταχύτητα και προσαρμοστικότητα, ο μετασχηματισμός των νομικών διευθύνσεων εμποδίζεται κυρίως από εσωτερικά εμπόδια, με πρώτο τον περιορισμένο προϋπολογισμό.
Το 83% αναμένει αύξηση του budget, αλλά το 87% εξακολουθεί να εστιάζει σε πολιτικές μείωσης κόστους, περιορίζοντας έτσι επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό.
Η τεχνολογία θεωρείται βασικός μοχλός μετασχηματισμού από το 75% των συμμετεχόντων, με έμφαση στη διαχείριση πληροφοριών και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας μεταξύ νομικών και επιχειρησιακών πλατφορμών.
Παρ’ όλα αυτά, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI) παραμένει χαμηλά στην προτεραιότητα, καθώς μόνο το 25% των νομικών διευθύνσεων την έχουν εντάξει σε άμεσες στρατηγικές.
Η συμμόρφωση με την κανονιστική νομοθεσία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας για το 93% των νομικών ομάδων.
Ωστόσο, προβλήματα όπως η πολυνομία σε διαφορετικές δικαιοδοσίες (60%), η ασαφής ερμηνεία κανονιστικών πλαισίων (50%) και η πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα (48%) καθιστούν το έργο τους δυσχερές.
Παρότι το 81% προβλέπει αύξηση επενδύσεων στον τομέα risk management, μόνο το 49% διαθέτουν οργανωμένο λειτουργικό μοντέλο διαχείρισης κινδύνων.
Η ανάγκη για εξειδίκευση οδηγεί το 75% των νομικών διευθύνσεων να επανεξετάζουν τις στρατηγικές προσέλκυσης ταλέντου. Ωστόσο, μόλις το 21% έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές.
Το 64% επιλέγει να καλύψει τα κενά μέσω upskilling και reskilling, ενώ το 57% τοποθετεί τη διακράτηση ταλέντου μεταξύ των κύριων στόχων.
Παρόλα αυτά, μόνο το 30% προσφέρουν δομημένα προγράμματα εξέλιξης, wellbeing ή mentoring, δημιουργώντας ένα χάσμα μεταξύ πρόθεσης και πράξης.
Ο Ειρηνικός Πλατής, Διευθύνων Εταίρος της συνεργαζόμενης δικηγορικής εταιρείας με την EY Ελλάδος, δήλωσε πως: «Η υιοθέτηση της τεχνολογίας και ιδιαίτερα εργαλείων όπως η GenAI, δεν μπορεί να γίνεται επιφανειακά.
Απαιτεί κατανόηση των επιχειρησιακών αναγκών, ξεκάθαρη στρατηγική και στόχευση σε πραγματικές προκλήσεις των νομικών ομάδων».